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Re: Whether, under section 113.901 of 
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auditor may m&se to issue a requisition if 
the camty already has ordered or received 
the goods requisitioned and related 
question (EM 21878) 

Dear Mr. Owens: 

You have asked us to ccnstrue section 113.901 of the Local Government Code. 
In general, chapter 113 of the Local Government Code pertains to the management of 
county money. Section 113.064(a) forbids the ccmmissionen court in a county that has 
the office of cmmty auditor’ from paying any acccunt that the auditor has not examined or 
approved. See Smith v. McCoy, 533 S.W.2d 457,459 (Tex. Civ. App.-Dallas 1976, writ 
dism’d) (voiding order of commissioners court ding payment when auditor had not 
approved payment). See generally Attorney General Opinion O-6784 (1945) (and cases 
cited therein). Section 113.901 articulates the requisites for approval that a county 
auditor must find prior to approving an account for the purchase of supplies or materials, 

‘Section 84.002 of the L.ocal Govcrnmmt Code provides for the appointment of a county auditor: 

(a) Inacountywithapopulationd10,000ormon,thcdistrictjudgts 
shall appoint a eoonty aaditof. 

@I) Inacomtywithapopulationoflcssthan10,OOO: 

(l)tbedistri*judgesmayappointacouotyauditoriftbcjudges 
cletembthatthccountysfinancialcircumstanaswamrntlbeappo~;and 

(2) the diatriet judges shall appoint a county auditor ifz 

(A) the eommissionm court finds that a amty auditor is 
ncccssarytocarryoutcountybusinessandmtcrsanordcrinitsminutesstating 
the reason for this hliog; 

@) theorderiscertitiedtothediatrietjodges;and 

(C) tbedisnictjod~6ndthereasonslatedbythceommissi0ners 
eolul to be good and soflicient. 
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35 D. BROOKS, COUNTY AND SPECIAL DISTRICT LAW $19.14, at 656 (Texas Practice 
1989): 

(a) Except as provided by Subsection (c), a county auditor may 
not audit* or approve an accounts for the purchase of supplies or 
materials4 for the use of the county or of a county officer unless a 
requisition, signed by the officer ordering the supplies or materials 
and approved by the county judge, is attached to the account. The 
requisition requirement is in addition to any other requirements of 
law. 

(b) The requisition must be made, signed, and approved in 
triplicate. The original must be delivered to the person from whom 
the purchase is to be made before the purchase is made. The 
duplicate copy must be filed with the county auditor. The triplicate 
copy must remain with the officer requesting the purchase. 

(c) The county judge of a county that has the office of county 
auditor may, by a written order, waive the requirement of the county 
judge’s approval of requisitions. The order must be recorded in the 
minutes of the wmmissioners wurt. If the approval of the county 
judge is waived, all claims must be approved by the commissioners 
court in open wurt. [Footnotes added.] 

You inform us that, pursuant to section 113.901(c), the county judge of Reeves 
County has waived the requirement of his signature on requisitions. You further state as 
follows: 

The requisition policy, adopted by [the] wmmissioners[] court, 
designates the county auditor’s office as the issue point for county 
requisitions. Our requisition forms list a section for the county 

21n Attorney General Opinion V-1111 (1950) this office construed V.T.C.S. article 1660, a 
staMory’ p&zssor to Local Government Code section 113.064, to determine whether the county auditor 
has a rmponsibility to approve claims for eqenses of visiting district judges. Article 1660 prohibited the 
county commissioners court from allowing or paying any claim, bill, or account unless the county auditor 
had approved it. The opinion concluded that a county auditor may “audit” the expense accounts of a 
visiting distria judge in the sense that the county auditor may veriry the bookkeeping, but the county 
auditor is not authorized to “audit” the account by reviewing “the legality of items of expenditure 
contained in the expense account when the” district judge has artikd aod approved the expenditures. 
Attomey General Opinion V-1111 at 4; see also Attorney General Opinion WW-1328 (1962) at 9 
(diswssing Attorney Oeneral Opinion V-l 111). 

3See in& at 5 (discussing difference khveen “account” and “requisition”). 

‘See general/y Attorney Oeneral Opinion H-977 (1977) (considering whether various expend- 
itures am “supplies or materials” for pmposes of statutory pmdecuwr to Local Gwemment Code section 
113.901). 
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auditor’s approval of the requisition, indicating that there is an 
unencumbered balance in the department budget to support the 
requisition. 

The requisition forms, which are serially numbered, are issued 
through the county auditor% office. Our procedure requires a 
requisition request form, signed by an authorized individual of the 
requesting department, be presented to the auditor’s office for 
issuance of the purchase requisition. The requisition form is 
prepared, signed by the department head, or author&d individual, 
wrtitkd by the wunty auditor that the budget appropriation does 
exist, and given to the department head for use as a 
requisition/purchase form. 

You state that you refuse to issue a requisition after “the purchase has been made,” by 
which we understand you to mean that the county or wunty officer either has ordered or 
received the goods prior to requesting you to issue a requisition. Your refusal is 
predicated upon section 113.901(b) of the Local Government Code, which you construe 
to require that the “[t]he requisition . . be made, and certified as to budget appropriation, 
prior to an order being issued for materials or supplies, and prior to delivery of the 
goods.” 

You indicate that the Reeves County Attorney disagrees with your position. 
According to your letter, the county attorney believes that, because “the requisitions are 
issued through the county auditor’s office, and the county auditor’s approval (certifly]ing 
the budget appropriation) of the requisition is indicated, the procedure is an infringement 
of the county officer’s right to administer their own budgets and is contrary to Attorney 
General Opiion M-955 ( . . 1971)” Furthermore, you state that the county attorney 
believes that a “purchase,” in the context of section 113.901@), is not completed “until the 
county auditor has audited and approved the claim for submittal to the wmmissioners[] 
wurt. If the requisition is submitted, along with the invoice to the county auditor, the 
county auditor should consider the requisition was made prior to the purchase.” 

As a threshold matter, we will consider the word “purchase” as-used in section 
113.901 of the Local Government Code. The statute itself does not define the word. We 
Iind guidance, however, in section 3 11 ,011 of the Government Code, which instructs us to 
wnstrue a word according to its common usage, unless the word has acquired a technical 
or particular meaning. Goti Code 5 311.011. “Purchase” is the “[t]ransmission of 
property from one person to another by voluntary act and agreement, founded on a 
valuable consideration.” Spur In&p. Sch. Dist. v. W. A. Holt Co., 88 S.W.2d 1071, 1073 
(k-x. Civ. App.-Waco 1935, no writ); Cobb v. Webb, 64 S.W. 792, 793 (Ten. Civ. App. 
1901, writ refd). “Valuable consideration” may consist of a promise of performance if the 
promiser treats and considers the promise of value to him or her. BLACK’S LAW 
DICTIONARY 1390 (5th ed. 1979); see also 14 TEX. JUR. 3d Contrcrcts $§ 115, 117, at 
195, 197 (1981) (stating that promise to do something that prom&r is not legally 
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required to do is sufficient consideration to support contract, and that promise of one 
party to contract is valid consideration for promise of another). Thus, a purchase is 
completed when a seller, relying upon a promise to pay, transfers property to the buyer. 

The question becomes, then at what particular point in a sales transaction does the 
transfer of property, i.e., the transfer of fide to property, occur. Section 2.401 of the 
Business and Commerce Code specifies the point in various kinds of sales transactions at 
which title passes from the seller to the buyer. Section 2.401(a) provides that title to 
goods cannot pass under a contract for sale prior to the time the seller identifies the goods 
to the wntmct. Section 2.401 fbrther provides as follows: 

@) Unless otherwise explicitly agreed title passes to the buyer 
at the time and place at which the seller completes his performance 
with reference to the physical delivery of the goods, despite any 
reservation of a security interest and even though a document of title 
is to be delivered at a different time or place; and in particular and 
despite any reservation of a security interest by the bill of lading 

(1) if the contract requires or authorizes the seller to send 
the goods to the buyer but does not require him to deliver them at 
destination, title passes to the buyer at the time and place of 
shipment; but 

(2) if the contract requires delivery at destination, title 
passes on tender there. 

For purposes of section 113.901 of the Local Government Code, therefore, we believe 
that, unless the vendor and the wunty officer have wntracted otherwise, a “purchase” is 
completed upon the transfer of title to the goods, in accordance with section 2.401(b) of 
the Business and Commerce Code.’ 

We next consider the questions you explicitly asked. A county auditor possesses 
only those powers that the law expressly confers upon the position or that are necessarily 
implied therefrom. Attorney General Opinion M-955 (1971) at 1 (citing Attorney General 
Gpiion M-756 (1970)). While a county auditor has general oversight of the county’s 
Snances, the exercise of such oversight in regard to specific purchases made and expenses 
incurred is controlled by the specific provisions of the statutes pertaining to those 
particular types of purchases and expenses. Attorney General Opinion O-6506 (1945) at 
8; see Local Gotit Code § 112.006 (authorizing county auditor to oversee books and 
records of county officer who is legally authorized to receive money intended for the 
county’s use, and requiring county auditor to “see to the strict enforcement of the law 
governing wtmty fkances”); D. BROOKS, supru, 5 19.9, at 649-51. Section 113.901 
governs the county auditor’s authority to oversee a county officer’s purchase of supplies 
and materials. Pursuant to section 113.901(a) of the Local Government Code, the county 

50fcourse, a seller may retain a security tntrrat in the goods atIer the purchase is completed. 
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auditor must approve an account if the purchase strictly complies with the law governing 
county finances. See Smith v. McCoy, 533 S.W.2d at 459. The auditor may not withhold 
approval of an account arbitrarily or in contravention of law. See id. at 460. 

In examining section 113.901 of the Local Govermnent Code, we note initially that 
the section distinguishes between an “account” and a “requisition.” Under sections 
113.901 and 113.064, a county auditor must approve an “account’ before the county 
commissioners may vote to pay it. See Smith v. McCoy, 533 S.W.2d at 459. The section 
implies that an “account” is a hind of document, to which a requisition must be attached. 

Gn the other hand, the approval of the wunty auditor is not required for the 
issuance of a “requisition,” a separate document that must be completed in triplicate. See 
Local Gov’t Code $113.901. Instead, the county officer ordering the supplies or 
materials and the county judge must sign the requisition, unless the county judge has 
waived his or her authority to approve requisitions; in that case, the wmmissioners court 
must approve the requisition in open court. See id. This office has determined that a 
county auditor may not require, as a prerequisite to approving an account, that he or she 
sign and approve the requisition at the time the purchase is made or the expense incurred. 
Attorney General Opinion M-955 at 4; Attorney General Opinion O-6506 (1945) at 8; see 
also Attorney General Opinion H-977 (1977) at 2 (stating that statutory predecessor to 
section 113.901, Local Government Code, gives auditor no control over purchase before 
it is made). 

In our opinion, section 113.901 does not provide a county auditor with any role in 
the requisition process. We do not here consider the propriety of the Reeves County 
procedure, which requires a county officer to request a purchase requisition through the 
issuance of a requisition request form. We believe, however, that a county auditor may 
not refuse to issue a requisition to any county officer upon request, even if the county 
officer already has purchased the supplies or materials. Furthermore, the county auditor 
may not require that, prior to the purchase of supplies or materials, he or she certify on the 
requisition that an appropriate budget appropriation exists. 

However, section 113.901 provides the county auditor with a pivotal role in the 
payment process. The county auditor may audit or approve an account for the purchase 
of supplies or materials only if a properly signed requisition is attached to the account. 
Local Gov’t Code 8 113.901(a); Southern Sur. Co. v. M&tire, 275 S.W. 845, 847 (Tex. 
Civ. App.-El Paso 1925, writ refd). Furthermore, the original copy of the triplicate 
requisition “must be delivered to the person from whom the purchase is to be made before 
theprchose is mode.” Id. 8 113.901(b) (emphasis added). A county auditor is required 
to approve an account if the prerequisites detailed in section 113.901 of the Local 
Government Code are met. See Attorney General Opinion WW-1346 (1962) (at 6) 
(construing statutory predecessor to Local Government Code section 113.901). We 
therefore believe that an auditor may, pursuant to section 113.901 of the Local 
Government Code, refuse to approve an account for a purchase of supplies or materials if 
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the vendor did not receive the original copy of the properly signed requisition before the 
county officer made the purchase.6 

SUMMARY 

For purposes of section 1.13.901 ofthe Local Government Code, 
a “purchase” is completed upon the transfer of title to the goods from 
the vendor to the buyer, in accordance with section 2.401(b) of the 
Business and Commerce Code. Section 113.901 does not authorize 
a county auditor to refbse to issue a requisition to any county officer 
upon request, even if the wunty officer already has purchased the 
supplies or materials. Pursuant to section. 113.901, a county auditor 
may refuse to approve an account for a purchase of supplies or ma- 
terials if the vendor did not receive the original copy of the properly 
signed requisition before the county officer made the purchase. 

Yours very truly, 

~@%Y- berly K. ltrogge 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 

delii to the county, the vendor may bring a legal action against the county. See LoveIl v. Bynum. 3 15 
S.W.2d 20, 22 (Tex. Civ. App.-Austin 1958, wit rcfd nxe.); Wptt Metaf & Boiler Won& v. Ltpscomb, 
87 S.W.2d 331,333 flex. Civ. App.-Texatkana 1935, writ refd). 


