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Be: Appointment of a tire department head 
under Government Code section 419.032, 
appointment of and temporary 6ll-in work of a 
part-time tire protection employee under 
Government Code section 419.0321, and rule- 
making authority to detine duties rehted tofire 
suppression as used in Government Code 
section419.0321 (IlW 22316) 

Dear Mr. Hines: 

You have asked us several questions about Senate Bill 1110, Acts 1993,73d Leg., 
ch. 912. That bill, inter alia, amended Government Code (“code”) section 419.032, id. 
8 7, and added a new section 419.0321 to the code, id. 3 8. The tirst question is as 
follows: 

1. Do the provisions of the new subsection 419.032(t) pertaining to 
temporary appointment of a tire department head and the 
requirement of certification within one year apply to the head of 
a fire department whether or not the individual may be assigned 
fire suppression duties? 

As amended by Senate Bill 1110, section 419.032 now provides, in pertinent part: 

(a) A fire department may not appoint a person to the tire 
department, except on a temporary or probationary basis, unless the 
person: 

(1) has satisfactorily completed a preparatory program of 
training in fire protection at a school approved by the 
commission; and 

(2) meets the quahications established by the [Texas 
C]ommission [on Pike Protection] under Subsection (b). 

(b) The commission by rule may establish quali&ations . . that 
relate to the competence and reliability of persons to assume and 
discharge the responsibilities of tire protection personnel. 
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(c) Fire protection personnel who receive temporary or 
probationary appointment and who fail to satisfactorily complete a 
basic course in 6re protection, as prescribed by the commission, 
before one year after the date of the original appointment forfeit, and 
shall be. removed from, the position. . . . 

(d) The commission may certify persons who are qualified under 
this subchapter to be fire’protection personnel. The commission shah 
adopt rules relating to presentation of evidence of satisfkct~ry 
completion of a program or course of instruction in another 
jurisdiction equivalent in content and quality to that required by the 
commission for approved the. protection education and training 
programs in this state and shall issue a person meeting the rules a 
certificate evidencing satisfaction of Subsections (a) and (b). 

. . . 

(t) A local government may appoint a person to the position of 
head of the fire department, though the person is not certitied by the 
commission as tire protection persomte& if the person either has at 
least 10 years’ experience as a volunteer fire fighter or may be eligible 
to become certified under the provisions of Subsection (d) relating to 
other states or jurisdictions. The appointment is on a temporary 
basis pending certitication of the person as Sre protection personnel 
by the commission under this subsection. The temporary 
appointment may not be extended beyond one year by renewal of 
appointment or othe-nvise. . 

Gov’t Code $419.032, as amended, Acts 1993, 73d Leg., ch. 912, 5 7. The above- 
quoted subsection (f) was added by Senate Bill 1110. 

You suggest that the provisions in subsection (t) relating to qualifications for and 
certification of temporary fire department heads may apply to the appointment of a 
department head who has only administrative, not 6re suppression, duties because “fire 
administration” is included in the duties described in the definition of fire protection 
personnel contained in section 419.021(3). The phrase #re protection personnel is 
de&ted as follows: 

(a) In this subchapter: 

. . . 

(3) “Fire protection personnel” means: 

(A) permanent, fully paid, fbll-time law enforcement 
officers designated as the and arson investigators by an 
appropriate local authority; or 
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(B) petmanent, fully paid, full-time tire department 
employees who are not secretaries, stenographers, clerks, budget 
analysts, or sin-&r support staff persons or other administrative 
employees and who are assigned duties in one or more of the 
following categories: 

(i) fire suppression; 

(ii) iireinqection; 

(ii) 6re and arson investigation; 

(iv) marine tire fight& 

(v) aircraft the fighting and rescue; 

(vi) fire training; 

(vii) tire education; 

(viii) fire adminislration; and 

(ix) any other position necessarily or customarily 
related to fire prevention and suppression. 

Gov’t Code 8 419.021(3)(B), ar amen&d, Acts 1993, 73d Leg., ch. 912, 4 4 (emphasis 
added). 

We agree with you; subsection (t) applies even to purely administrative department 
heads because they are “fire protection personnel.” Section 419.021 defines fire 
protection personnel as including certain persons “who are assigned duties” in “fire 
administration” regardless of whether the person also has duties in “tire suppression.” 
Therefore, we conclude in answer to your tirst question that subsection Q of section 
419.032 applies to any uncertitied person appointed to the position of fire department 
head regardless of whether that person is assigned tire suppression duties, so long as the 
person fits within the statutory definition offireprotectionpersonnel. 

Your second question is as follows: 

2. Does [subsection (f)‘s] requirement of certification within one 
year apply to [a] head of a fire department who was appointed 
prior to the effective date of S.B. 11 lo? 

We believe that the new subsection (f) applies by its terms only to appointments occurring 
on or after the effective date of Senate Bill 1110.1 Appointments that occurred before the 
etfective date of subsection (t) would be governed by the law then in effect. 

‘Senate Bill 1110 took effect on Septabr 1.1993. Acts 1993,73d Lag., ch. 912.8 28. 
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You suggest that subsection (t) may be retroactive because code section 419.039 
provides, in pertinent part: 

(a) A person commits an offense if the person: 

. . 

(3) appoints or refcdns a person in violation of Section 
419.032. . . . 

GoVt Code 8 419.039(a)(3) (emphasis added). We do not read this provision as an 
expansion of the application of section 419.032(f) to include retention of department 
heads appointed before the effective date of Senate Bii 1110. Section 419.032 contains 
time limits on temporary or probationary appointments, id. 5 419.032(a).(c),(f), and 
subsection (a)(3) of section 419.039 prohibits the retention of a person in violation of 
those time limits, as well as the retention of a person who was not IawMly appointed in 
the fir8t place. 

Your third question is as follows: 

3. Are the provisions of new $419.0321, concerning the new 
certification class for part-time tire protection employees self- 
executing, or do they require Commission rules to be 
implemented before such certificates may be issued? 

Section 419.0321, which was added to subchapter B by Senate Bill 1110. provides, in 
pertinent part: 

(a) A fire department may employ part-time the protection 
employees under this section. The commission shag create a separate 
certitkation class for part-time fire protection employees. 

(b) To become certified as a part-time fire protection employee, 
a person must: 

(1) satisfy the requirements of Section 419.032(a) and (b) or 
Section 419.032(d) for certification as fire protection personnd; 
and 

(2) be employed by a tire department as a temporary or 
probationary part-time fire protection employee. 

(c) A fire department may not employ a person as a part-time 
fire protection employee, except on a temporary or probationary 
basis, unless the person has been certified by the commission as a 
part-time fire protection employee. 

Goti Code 3 419.0321(a) - (c); Acts 1993,73d Leg., ch. 912,§ 8 (italics removed). 
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We note that section 419.0321(a) expressly requires the commission to “create a 
separate certitlcation class for part-time 6re protection employees.* This language 
indicates that such a class does not exist until created by the commission. Furthermore, 
code section 419.026 requires the commission to “set and collect a fee of not more than 
S35 for each certificate that the commission issues . under this subchapter.” You 
suggest that the commission already has done this by promulgation of section 437.3(a) in 
title 37 of the Texas AdminLstrative Code, providing that “[a] $20 certification fee is 
required for each cuti6cate issued by the wmmission.” We disagree. Section 437.3 
applies only to certificates issued “to Ml-time, Ill-paid 6re protection personnel,” 37 
T.AC. 8 437.1, not to part-time fire protection employees. The commission may not 
issue a certiticate to a part-time fire protection employee until it sets and collects a fee 
pursuant to code section 419.026. 

On the other hand, subsections (a) and (c) of section 419.0321 do permit a fire 
department to hire sn uncertified part-time fire protection employee on a temporary or 
probationary basis, subject to the time limit for such employment that is contained in 
subsection (c).~ We believe this part of the section is self-executing. 

Your fourth question is as follows: 

4. Does the temporary fill-in work of a part-time fke protection 
employee permitted by subsection 419.0321(f) wunt towards 
the limitation of 500 hours a year in duties related to fire 
suppression under subsection 419.0321(e)(2)? 

Subsections (e) and (0 of section 419.0321 provide: 

(e) A part-time fire protection employee may not: 

(1) work more than 24 hours a week or average more than 
approximately 24 hours a week during a work cycle, as 
appropriate, for an employing tire. department; or 

(2) work more than 500 hours a year for an employing fire 
department in duties related to tire suppression. 

(f) A part-time fire protection employee may work, on a 
temporary basis only, in place of a person who is !ire protection 
personnel who is absent from work because of vacation, illness, 
injury, or administrative leave. Work may not be assigned under this 

2’A tunporaiy or pmbstionary anploymcnt may not extead beyond one year or be lcllcwcQ 
cxccpttbstonpctitionofafirrdcpartmntoneycarormonaRerthedstetbatatcmporaryor 
pmbationaly plt-timc anplcymul~ expixs, the comnlission Inay l&nsl& tbc person% m or 
pdmtionsry part-tim employment.” Gov’t Code 5 419,0321(c); Acts 1993,73d Leg., ch. 912.5 8 (italics 
R5-d). 
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subsection in a manner that wili cause a reduction in the number of 
authorized Ml-time positions in a fire department. Hours worked 
under this subsection are not counted when computing hours under 
Subsection (e)(l). 

Gov’t Code 4 419.0321(e),(t); Acts 1993,73d Leg., ch. 912,s 8 (italics removed). 

The statute expressly excludes fiil-in work under subsection (f) from the 24-hours- 
per-week limitation of subsection (e)(l) but says nothing about excluding till-in work 
hours i?om the MO-hours-per-year limitation of subsection (e)(2). “It is a settled rule that 
the express mention or enumeration [in a statute] of one person, thing wnsequence, or 
class is equivalent to an express exclusion of ali others.” Stare v. Mzurifz-Wells Co., 175 
S.W.2d 238, 241 (Tex 1943). Therefore, the legislature’s express statement that fill-in 
work does not count towards the 24hour requirement is equivalent to an express 
statement that such work does count towards the 500-hour requirement. Accordingly, we 
conclude that the temporary fill-in work of a part-time tire protection employee permitted 
by subsection Q of section 419.0321 does count towards the limitation of 500 hours per 
year in duties related to fire suppression under subsection 419.0321(e)(2). 

Your 6Rh and final question is as follows: 

5. Does the Commission have the authority to adopt a rule. that 
clarifies the phrase used in subsection 419.0321(e), “duties 
related to fire suppression,” to include duties required for, and 
directly concerned with the control and extinguishment of tires, 
includiig such incidental non-fire fighting timctions as fire- 
housekeeping, equipment maintenance, lecturing, attending tire 
drills, and making in-service inspections of homes, businesses, 
and schools for fire hazards? 

You suggest that such rule-making authority may be found in subsection (a) of code 
section 419.008, which provides that “[t]he wmmission may adopt rules for its internal 
management and control and for the administration of its powers and duties,” or in 
subsection (a)(S) of code section 419.022, which permits the commission to “establish 
minimum educational, training, physical, and mental standards for admission to 
employment as tire protection personnel in a permanent, temporary, or probationary status 
and for advanced or specialized tire protection personnel positions.” 

We do not believe that either of these statutory grants of rule-making authority to 
the wmmission include the authority to define duties related fofire suppression. “[R]ules 
and regulations adopted by administrative agencies may not impose additional burdens, 
wnditions or restrictions in excess of or inwnsistent with statutory provisions.” Bexur 
County Bail Bond Bd. v. Deckard, 604 S.W.2d 214, 216 (Tex. Civ. App.-San Antonio 
1980, no writ), “[A]n administrative agency may implement and fill in details relating to 
statutory provisions listing or naming powers or activities granted or proscribed, but the 
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agency may not by its own rules extend or add to the powers or activities listed in the 
statute.” Gnp v. Texas Stale Bd. of ihminers in OpfomeQ, 401 S.W.2d 639,642 (Tex. 
Civ. App.-Dallas 1966), rev’d on other grounds, 412 S.W.2d 307 (1967). qp. dism’d, 
cert. denied, 389 U.S. 52 (1967). We therefore conclude that the commission does not 
have authority to define by rule the meaning of the phrase duties related to fire 
suppression as that phrase is used in section 419.0321, subsection (e).3 

SUMMARY 

Subsection (t) of section 419.032 of the Government Code (the 
“code”) applies to any uncertified person appointed to the position of 
6re department head regardless of whether that person is assigned 
tire suppression duties, so long as the person fits within the statutory 
detinition of fire proiection personnel contained in code section 
419.021. Subsection (f) applies by its terms only to appointments 
occurring on or after the effective date of Senate Bill 1110, which 
added the new subsection (r). Acts 1993, 73d Leg., ch. 912. 
Appointments that occurred before the effective date of Senate Bill 
1110 would be governed by the law then in effect. 

Subsections (a) and (c) of code section 419.0321 are self- 
executing and do permit a fire department, without the need for prior 
regulatory implementation by the Texas Commission on Fire 
Protection (the “commission”), to hire an uncertiSed part-time tire 
protection employee on a temporary or probationary basis, subject to 
the time limit for such employment that is contained in subsection 
(c), The provisions for certification of part-time fire protection 
employees contained in section 419.0321 are not self-executing 
however, and require regulatory implementation. 

The temporary fill-in work of a part-time fire protection 
employee permitted by section 419.0321(f) does count towards the 
limitation of 500 hours per year in duties related to tire suppression 

‘You amtcnd that tbe phrase duties related to /in suppression, which is used in sation 
419.0321(e), is broader thanfire suppnscion duties, which pbrssc is not used. We will not axnnunt on 
this wntcntion bccaosc yoo have not s&d us to constm the phrase. 
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under section 419.0321(e)(2). The commission does not have 
authority to define by rule the meaning of the phrase duties rehted lo 
fire sqpressim as that phrase is used in section 419.0321(e). 

Yours very truly, 

%nesB. Pin 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 


