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DearGeneralTurkz 

Letter Opinion No. 94-007 

Re: Whether a city may deny military leave to 
an employee called up by the Texas National 
Guardforspecialservice (ID #21133) 

You ask whe&er the City of Laredo, Texas, may properly n&e a request by one 
of its employees, a police officer caged up by the National Guard, for 15 days paid mihtary 
leave as authorized under section 431.005 of the Go vermnent code, because such leave is 
requested for special service rather than the guard member/officu’s annual tmining duty. 
In our view, so long as the police officer has made no other request for leave within the 
federal fiscal year such that the paid leave requested would exceed the period permitted 
under subsection (b) of section 43 1.005, the city may not reiiue this request. 

The guard member/police officer, as we understand it, has been called up to 
participate in the Texas National Guard’s cramterdrug tssk force. He requested 15 days 
paid leave, as well as unpaid leave for the rest of his tour of duty. The Cii of Laredo 
reiLsed the 05cer’s request for paid leave, but grsnted him unpaid leave for the whole 
call-up period. 

The officer’s request for paid leave was based upon section 43 1.005 of the newly 
amede&Govemment Code, which provides in relevant part: 

(a) A person who is an 05cer or employee of the state, a 
municipality, a county, or another political subdivision of the 
stateandwhoisamemberofthestatemilitaryforcesora 
rese-rve component of the armed forces is entitled to leave of 
absence from the person’s duties on a day on which the person 
is engaged in authorized training or duty ordered or authorized 
by proper authority. During a leave of absence the person may 
not be subjected to loss of time, efliciency rating, vacation 
-orsalary. 

(b) Leaves of absence under Subsection (a) may not exceed 
lSdaysinafedaalfiscalyear.... 

Under this section of the Government Code, as under its predecessor statute, a city 
em$yee called up for duty is entitled to 15 working days of leave in a year, which need 
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not be comedive. Attorney General opinion C-679 (1966). The Cii of Laredo, 
hveer; apparently relies for its refbsal to authorize paid leave to the police officer in 
question on the basis of its interpretation of a diierent provision, section 143.072(b) of 
the Local Government Code. 

Section 143.072(b) of the Locai Government Code provides that the Fii Fighters’ 
and Police OfIicer+ Cii Service Commission of a nnmicipality which has adopted chapter 
143 of the Local Govermnent Code “shall grant to a tire fighter or police officer a leave of 
absenceforinitialtminingorammaldutyinthemilitaq resewes or the national guard.” 
Asweundatandit,theCityofLaredohastakenthepositionthafsincethelesvefor 
whichtheoffi~hasappliedisnotleave”forinitialtrainingorMlualduty,*but~is 
for special service, the. city may refuse to grant the officer paid leave. 

We cannot agree with the city% position. Its construction of the Local 
Government Code provision is strained, and would require us to read that section as in 
wdict with the Governant Code. Further, such a construction would require us to 
negate our settled construction of the Government Code section. which we have as a 
matter of principle read libemlly for at least three decades. See Attorney General Opiions 
MW-300 (1981); MW-240 (1980); C-679. 

The construction the Cii of Laredo has apparently placed upon Local 
Gowmmed Code section 143.072(b) is that a leave of absence for National Guard duty 
may Q& be granted for initial training or annual duty. The term “only,” however, is not 
to be found in the statutory language, as set out above. The City of Laredo’s construction 
* appears to rely upon an application of the * “Expressio unius est exchrsio 
al&us.” That is, it would appear that the city is arguing that, because the legislature in 
this instance only refers to the granting of leave for initial training or annual duty, leave 
may not be granted for other reasons. 

The use of the maxim, however, is inappropriate here, since in fact section 143.072 
is not the legislature’s only grant of leave to municipal employees for National Guard 
duty: there is also, as we have seen, the broader grant in section 431.005 of the 
Government Code. Moreover, the maxim, which is a rule of statutory construction and 
not of law, may be overcome by a strong indication of contrary legislative intent or policy. 
2A SW STATUTORY CONSTRUCTDN 447.23 (5th ed. 1992). We believe 
section 43 1.005 of the Government Code evidences a broader legislative intent to grant 
military leave to municipal employees than a straitened reading of section 143.072 of the 
Local Govermnent would suggest. 

The City of Laredo’s reading would require us to find a conflict between the Local 
Govermnent Code provision and the Government Code provision. No such contlict 
itewmdy arises from the statutory terms. The two provisions may easily be harmonized 
by reading section 143.072 of the Local Government Code as, in effect, a sub set of 
section 43 1.005 of the Government Code. In such a case, the Code Construction Act 
requires that “the provisions shsll be construed, if possible, so that effect is given to both.” 
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God Code 4 311.026(a). A reading of section 143.072 of the Local Government Code 
which does not purport to restrict its applicabiity achieves this result. 

We are also disinclined to read the Local Government Code provision as 
restricting the leave provision in the Government Code because of our long-standing 
intemmtation of that provision and its statutory predecessor. In Attorney General 
Opiion C-679, this office was asked to detamine whether the 15 day leave provision 
provided for in section 7(a) of article 5765, V.T.C.S., the statutory predecessor of section 
431.005, was restricted to 15 consecutive calendar days. In holding that tire period was 
not so restricted, we declared that “the courts of this State have consistently construed 
statutes libaany in favor of patriotic service and are loath to penalim State employees 
who per&m such services.” Cur later opinions on this statute have followed this 
principle. See Attorney General Opiions MW-300 (teacher entitled to military leave may 
not be requid to pay for substitute employed by school district); MW-240 (teacher who 
voluntady attends military training is eligible for paid Leave). We see no reason to 
overrule this settled interpretation of the statute. 

SUMMARY 

A municipal employee is entitled to the 15day leave of absence 
for mihtary duty authorized by section 43 1.005 of the Government 
Code, whether the military service for which the employee is called 
upissnnualdutyorspecialsefvice. 

James TourteJo~ 
Assistant Attorney General 
Opiion Committee 


