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You have asked us to determine whether a home-rule municipality may use public

funds to pay one year of the property taxes, maintenance costs, and insurance costs for a
private nonprofit corporation that holds land within the municipality for sale to industrial

prospects. You explain:

Sherman Industrial District, Inc. (SID), a private, non-profit
corporation, holds land for sale to industrial prospects. SID seeks to
provide land at fair prices, create jobs and thereby enlarge the tax
base, and ensure that the purchaser is compatible with existing
industry. The City of Sherman is a home rule municipality whose
city limits encompass the property held by SID.

In 1986, SID purchased undeveloped land in an industrial park
and a former Safeway building for a total of $406,000.00. Local
banks agreed to participate in the indebtedness of SID. SID has
been unable to sell the property, and interest continues to accrue on
the principal.

In June 1992, SID and the local banks entered into a stand still
agreement. Under this agreement the banks would not foreclose
provided that SID pay its taxes, insurance, and maintenance on the
property. SID now seeks economic assistance from the City of
Sherman to pay one year of ad valorem taxes, maintenance and
insurance on SID's property. The amount of this assistance is
$11,563.47 ($2,299.57 for insurance, $8,763.90 for taxes, and
$500.00 for maintenance and supervision{]){.]

As a home-rule municipality, the City of Sherman (the "city”) possesses the full
power of self-government, provided that no ordinance "shall contain any provision
inconsistent with the Constitution of the State, or of the general laws enacted by the
Legislature of this State.® See Tex. Const. art. XI, § 5; City of Dallas v. Dallas
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Merchants & Concessionaires Ass'n, 823 S.W.2d 347, 352 (Tex. App.--Dallas 1991, no
writ); City of Brownsville v. Public Util. Comm'n, 616 S.W.2d 402, 407 (Tex. Civ. App.-
-Texarkana 1981, writ refd n.r.e.); Crownhill Homes, Inc. v. City of San Antonio, 433
S.W.2d 448, 455 (Tex. Civ. App.--Corpus Christi 1968, writ refd n.r.e.); Attorney
General Opinion JM-1087 (1989) at 2; IM-805 (1987) at 1; see also Local Gov't Code
§ 51.072(a) (providing that home-rule municipality has full power of local self-
government); V.T.C.S. art. 1175, as amended by Acts 1993, 73d Leg., ch. 455, § 1, at
1831, 1831-33 (enumerating specific powers that home-rule municipality has). See
generally 52 TEX. JUR. 3d Municipalities §§ 28-29, at 48-50 (1987) (discussing home-
rule charters); 2 D. BRADEN, THE CONSTITUTION OF THE STATE OF TEXAS: AN
ANNOTATED AND COMPARATIVE ANALYSIS 681-87 (1977) (explaining Texas
Constitution article XI, section 5). The city thus "looks to the legislature not for power to
act, but only to determine whether the legislature has limited its broad constitutional
power.” Dallas Merchants & Concessionaires Ass'n, 823 S.W.2d at 352 (citing Burch v.
City of San Antonio, 518 S.W.2d 540, 543 (Tex. 1975);, MJR's Fare v. City of Dallas,
792 S.W.2d 569, 573 (Tex. App.--Dallas 1990, writ denied) (op. on reh'g)). A home-rule
municipality also may not act in any way that is inconsistent with its charter. See City of
Brownsville, 616 S.W.2d at 407, Attorney General Opinion JM-805 at 1. You do not
provide us with any information by which we can determine whether the expenditure you
describe would violate the city charter; thus, we do not consider that question.!

You specifically ask about the limitations that article III, section 52(a) and article
X1, section 3 of the Texas Constitution impose upon a municipality's authority to
appropriate or donate money to a private corporation or association. Article III, section
52(a) of the constitution provides in pertinent part as follows:

Except as otherwise provided by this section, the Legislature
shall have no power to authorize any county, city, town or other
political corporation or subdivision of the State to lend its credit or
to grant public money or thing of value in aid of, or to any
individual,association or corporation whatsoever, or to become a
stockholder in such corporation, association or company.

Article X1, section 3 of the constitution provides in pertinent part as follows:

No county, city, or other municipal corporation shall hereafter
become a subscriber to the capital of any private corporation or
association, or make any appropniation or donation to the same, or in
anywise loan its credit . . . .

Moreover, this office does not construe municipal charters. Attorney General Opinion JM-846
(1988) at 1. Rather, a city attorney bears primary responsibility for interpreting his or her city charter.
See Attorney General Opinion JM-805 (1987) at 1 n.1.
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For our purposes here, article XI, section 3 duplicates article III, section 52(a). See 2

PN AT
DRADEN, SUpra, at 676.

Both article ITI, section 52(a) and article XI, section 3 of the Texas Constitution
prohibit a political subdivision of the state from granting public money to & private entity.

See also Tex. Const. art. III, §§ 50, 51. See gemerally 1 BRADEN, supra, at 232-35,

257-59 (explaining article ITI, sections 51 and 52 of Texas Constitution); 2 BRADEN,
supra, at 676-78 (explaining article XI, section 3 of Texas Constitution). This office has
interpreted these provisions to prohibit any grant for private purposes only, they do not
prohibit a grant of public money for public purposes if the political subdivision gi'anting
the money places sufficient controls on the transaction to ensure that the public purpose is

carried out.3 See Attorney General Opinions JM-1229 (1990) at 3-6 (and sources cited

2Braden concedes that

[t}he flat statement . . . that Section 3 duplicates Section 52 is not strictly
true. Section 52 covers grants and loans to individuals whereas Section 3 does
not. Both sections cover countics and cities; Section 52 adds towns and other
political corporations and subdivisions whereas Section 3 adds only other
municipal corporations. Section 3 is a direct limitation on the power of local
governments whereas Section 52 limits the power of the legislature to permit
local governments to make grants and loans, But this seems to be a distinction
without a difference because local governments derive their power from the state.
It was once argued, however, that Section 3 might be operative when Section 52
was not. "Where, however, as in the case of home rule cities and some other

ypes of munici 'l.nu"" wxpuﬂi"liﬁﬁs. they might derive their POWETs directly or, at

least, in part directly from the Constitution, then the specific provisions of this
section appear to have vitality and act independently of Section 52 of Article 3."
(3 Constitutional Revision 168.) In support of that statement, the case of Moore
v. Meyers, [1282 S.W.2d 94 (Tex. Civ. App.--Fort Worth 1955, writ refd
n.r.e)]. is cited. Nothing in the case appears to support the argument.

3You have cited Key v. Commissioners Court of Marion County, 727 S.W.2d 667 (Tex. App.—
Texarkana 1987, no writ), for the proposition that "because the city [will] not exercise control over the
way in which [SID] functions, . . . the expenditure is not for a public purpose.” In Key v. Commissioners
Court of Marion County a pnvalc citizen had filed suit against the county commissioners court alieging
that the county’s approval of the transfer of a biannual publication as well as control of the "Christmas
Candlelight Tour® from the Marion County Historical Commission, a state-created agency whose
operation the county commissioners court oversees, to the Historic Jefferson Foundation, a private
nonprofit corporation, violated article ITI, section 52 and article XI, section 3 of the constitution, Id. at
668. The commissioners court argned that the court should incorporate into article ITI, section 52 and
article XI, section 3 of the constitution a "public purpose” exception. Jd. at 669. The commissioners
court contended that the proposed transfer of the publication and control of the Christmas Candlelight
Tourservedapubhcpmposeandﬂmeforedldmtwolatetheconsumnon. Id. In support of its
argument, the commissioners court cited cases, such owch ac Rnn-inafnn v, f'nhnnt 33k S Wad 113 ﬂ"ex
1960), Davis v. City of Taylor, 67 S.W.2d 1033 (Tex. 1934), aml Byrd v. City o_f Dallas, 6 S.W. 2d 738
(1928), showing that the constitution does not prohibit transfers of money to private corporations if the
transfer accomplishes a public purpose, although the transfer also benefits a private interest Jd.
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therein); H-357 (1974) at 5; M-1023 (1971) at 2-7; see also Barrington v. Cokinos, 338
S.W.2d 133, 140 (Tex. 1960); 1 BRADEN, supra, at 233; 2 BRADEN, supra, at 676-77.

No fixed rule delineates exactly what constitutes a "public purpose.” See Davis v.
City of Taylor, 67 SW.2d 1033, 1034 (Tex. 1934) (quoting 6 MCQUILLEN ON
MUNICIPAL CORPORATIONS § 2532, at 292 (2d ed. 1940)) (stating that, "What is a public
purpose cannot be answered by any precise definition further than to state that if an object
is beneficial to the inhabitants and directly connected with the local government it will be
considered a public purpose"). Rather, the governing board of the relevant political

subdivision must determine in the first instance whether a particular grant of public money

serves a legitimate public purpose, and whether the political subdivision has placed
sufficient controls on the transaction to ensure that the public purpose will be carried out.
Accordingly, prior to expending public funds to pay one year of the property taxes,
maintenance costs, and insurance costs for SID, the governing board of the city must
determine in the first instance that such expenditure serves a legitimate public purpose and
that the city has placed sufficient controls on the transaction to ensure that the public
purpose will be carried out4 This office cannot say as a matter of law that the

{footnote continued)

The court rejected the commissioners court's argument. "Each case cited is readily
distinguishable from the present situation. These cases involve contractual agreements for services or
property entered into by a governmental arm with private business. In this case we have no such
contractual obligation and no retention of formal control. Had the Historic Jefferson Foundation
obligated itself contractually to perform a function beneficial to the public, this obligation might be
deemed consideration, and where sufficient consideration exists, Article I, § 52(a) of the Texas
Constitution would not be applicable to the transaction. ... [T]he unifying theme of the cited cases
shows that some form of continuing public control is necessary to insure that the State agency receives its
consideration: accomplishment of the public purpose.” /d. We read the court's statements to support the
standard this office long has applied for determining whether a proposed expenditure of public funds
violates article III, section 52(a) or article XI, section 3 of the constitution: These constitutional
provisions do not prohibit a grant of public money for public purposes if the political subdivision granting
the money places sufficient controls on the transaction to ensure that the public purpose is carried out.
See Attorney General Opinions JM-1229 (1990) at 3-6 (and sources cited therein), H-357 (1974) at §;
M-1023 (1971) at 2-7, see also Barrington v. Cokinos, 338 S.W.2d 133, 140 (Tex. 1960); 1 BRADEN,
supra, at 233; 2 BRADEN, supra, at 676-77. We do not belicve this necessarily requires a political
subdivision to control the way the recipient of public funds functions.

4In regard to whether the expenditure you propose might serve a public purpose, we note that the
legislature has authorized cities to acquire, through construction, purchase, devise, gift, or lease, land,
buildings, equipment, and facilities for the purpose of promoting industrial development. See V.T.C.S.
art. 51901, § 4aX1); see also id. § 2(a), (f), (g), (j). The legislature also has authorized a city's
governing body to approve the creation of an industrial development corporation to act on behalf of the
city, see id. art. 5190.6, § 4(a), or, if the city has a population of 50,000 or fewer and meets several other
requirements, see id. § 4A(a)(2), or is located in a county with a population of 500,000 or fewer, the city
itself may create an industrial development corporation, id. § 4A(b). The legislature expressly has found
that acquisitions under V.T.C.S. article 5190.1 or the creation of industrial development corporations
under V.T.C.S. article 5190.6 serve a public purpose. See V.T.C.S. art. 5190.1, § 18, id. art. 5190.6, § 3.
Additionally, this office has found in a previous opinion that a home-rule city may, under article II1,
section 52 and article XI, section 3 of the Texas Constitution, form a nonprofit corporation for "the public
. . purpose of acquiring and improving land for industrial development.” Attorney General Opinion
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expenditure you describe serves a public purpose, or that the municipality has imposed
sufficient controls on the transaction to ensure that the public purpose will be carried out.

SUMMARY

Pursuant to article ITI, section 52(a) and article X1, section 3 of
the Texas Constitution, the governing board of a home-rule
municipality must, prior to expending public funds to pay one year of
the property taxes, maintenance costs, and insurance costs for a
private nonprofit corporation that holds land within a municipality
for sale to industrial prospects, determine in the first instance that

- such expenditure serves a legitimate public purpose and that the city
has placed sufficient controls on the transaction to ensure that the

public purpose will be carried out.
Yours very truly,
K 7 Oltrogge :
Assistant Attorney General
Opinion Committee
{footnote continued)

M-1023 (1971) at 9. But see Attorncy General Opinion H-357 (1974) at 3 (stating that V.T.C.S. anticle
5190.1 violates constitutional requirement that public funds be expended for public purpose).



