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Dear Ms. Childress:

You ask whether the Texas Commission on Law Enforcement Officer Standards
and Education (the "commission") may by rule apply certain requirements to both "peace
officers” and "public security officers.”" We note at the outset that an administrative
agency’s rules must be in harmony with the objectives of the statute granting the agency
rule making power. Gerst v. Oak Cliff Sav. & Loan Ass'n, 432 S.W.2d 702 (Tex. 1968).
They may not impose additional burdens or conditions in excess of or inconsistent with
statutory provisions. Bexar County Bail Bond Bd. v. Deckard, 604 SW.2d 214 (Tex.
Civ. App.--San Antonio 1980, no writ). While we are not able in the opinion process to
review bodies of agency rules for their legal sufficiency generally—see, e.g., Attomney
General Opinion JM-1076 (1989) at 6--we will attempt to address what we understand to
be your particular concerns.

The commission oversees, under the provisions in chapter 415 of the Government
Code, the licensing of peace officers and certain other public law enforcement personnel.
Section 415.051 provides, with exceptions not relevant here, that a person appointed as
*an officer, county jailer, or public security officer" must be licensed by the commission.
Licensure must be sought by the appointing governmental agency. Jd.  Section
415.010(9) authorizes the commission to establish minimum standards for licensure as "an
officer, county jailer, or public security officer." (Emphases added.)

The term "officer” in the provisions of chapter 415 refers to both "peace officers”
and “reserve law enforcement officers”—id. § 415.001(4)—which latter terms are them-
selves defined, respectively, as "a person elected, employed or appointed as a peace officer
under Article 2.12, Code of Criminal Procedure, or other law”™ and "a person designated as
a reserve law enforcement officer under Section 85.004, 86.012 or 341.012, Local
Government Code." Id. § 415.001(5), (7). See generally Attorney General Opinion
IM-1028 (1989) (whether a judge or magistrate is a "peace officer” for purposes of, inter
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alia, chapter 415). The legislature in 1987 added a new category of law enforcement
officer to those subject to licensure by the commission: "public security officers. See
Acts 1987, 70th Leg., ch. 758 (amending provisions of former V.T.C.S. art. 4413(29aa),
now codified in chapter 415). See generally Attorney General Opinions JM-1139,
TM-1271 (1990). Section 415.001(6) provides that "public security officer” means:

a person employed or appointed as an armed security officer by the
state or a political subdivision of the state but does not include a
security officer employed by a private security company that
contracts with the state or a political subdivision of the state to
provide security services for the entity.

We understand your concern to be whether the commission may by rule apply the
same licensure requirements to public security officers as to "peace officers,” the same
"reporting” requirements on the agencies appointing such officers, and the same "bases”
for license suspension and revocation.! We note that a provision added by the 1987
amendment, now in section 415.051(a), reads: "A provision of this chapter applying to
the issuance or revocation of a peace officer license applies to issuance or revocation of a
public security officer license.”

Section 415.010(9) authorizes the commission to "establish minimum standards
relating to competence and reliability, including educational, training, physical, mental, and
moral standards, for licensing as an officer, county jailer, or public security officer." Other
provisions of chapter 415 require that, as prerequisites to licensure as "an officer or
county jailer,” a person have been declared "in satisfactory psychological and emotional
health” by a psychologist or psychiatrist, section 415.057(a)(1); declared by a physician to
show no trace of drug dependency or illegal drug use, section 415.057(a)(2); and not have
been convicted of a felony, section 415.058. Section 415.059 provides that for licensure
as an "officer" a person must be at least 21 years old, or, if he meets specified
requirements pertaining to education or armed service, at least 18.

We think it clear that in restating the statutory licensure requirements pertaining to
*officers” in its rules, the commission is not only authorized, but is required to apply them
equally to "peace officers” and "public security officers."> Again, see third sentence of

The commission rules in these areas are found at title 37 of the Texas Administrative Code
section 211.15 ef seq. :

2As you indicate in your request, this office has in a prior opinion found the specific requirement
by the commission in subsection (a)(1) of title 37 of the Texas Administrative Code, section 211.80, that
all license applicants be United States citizens, unsupporied by the governing statutory provisions and
therefore invalid. Attorney General Opinion DM-105 (1992).

Also, although again we do not here atiempt to review the boddy of commission rules for their
Jega! sufficiency generally, we note that the current commission rule "Minimum Licensing Standards For
Entry Level Age,” 37 Texas Administrative Code section 211.97, does not in subsection (b) appear to
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section 415.051(a), quoted above (provision of chapter applying to issuance or revocation
of peace officer license to apply to public security officer license as well) and section
415.001(4) definition of "officer” as including "peace officer." Also, to the extent the
details of the commission's licensure rules are not specifically provided for in chapter 415,
we think the commission’s broad authority under section 415.010(9) to adopt "minimum
standards” for all of its licensing gives it considerable discretion by rule to apply the same
requirements regarding “competence and reliability" to peace officers and public security
officers, if the requirements are otherwise within their authority. Of course, where the
specific statutory provisions contemplate different treatment, that should be afforded. See,
e.g., id. § 415,056, which requires the commission to prescribe and conduct examinations
*for each license it issues.”

Section 451.051(b) requires agencies appointing "an officer or county jailer” to
notify the commission, and, if the appointee previously served as an "officer or county
jailer” but last so served more than 180 days prior to the new appointment, to "include
with its report" an updated criminal history, " new declaration of psychological and
emotional health and lack of drug dependency or illegal drug use,” and "two completed
fingerprint cards." Again, we believe, for the same reasons given with respect to licensure
requirements, that the commission may, if the rules are otherwise within their authority, by
rule apply the section 451.051(b) "reporting” requirements in the same manner to peace
officer and public security officer appointments. )

Section 415.060 authorizes the commission to establish procedures for revoking
"any license that it grants under” chapter 415, "except a license of an officer elected under
the Texas Constitution,"> and requires it to revoke or suspend a license, "place on
probation a person whose license has been suspended,” or "reprimand” a licensee, "for a
violation of [chapter 415] or a rule of the commission.” See also § 415.058 (commission
shall immediately revoke license of licensee convicted of felony). We believe that the
above-referenced sections, especially read in conjunction with the provision of general
authority in section 410.010(9) to set "minimum standards,” permit the commission in
their rules to use the same bases for license revocations and suspensions for peace officers
and public security officers if those rules are otherwise within their authority.

(footnote continued)

accurately reflect the provisions of the underlying statute, scction 415.059, that a person not yet 21 years
old may be licensed if he is at least 18 and meets either the education requirement or the military service
requirement specified in the statute.

3But see Gov't Code § 415.053 ("commission shall establish requirements for licensing and for
revocation, suspension, cancellation, or denial of a license” of an officer “elecied under the Texas
Constitution or a statute . . . .")
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SUMMARY

Except as noted, the Texas Commission on Law Enforcement
Officer Standards and Education may by rule apply the same
licensure requirements, appointing agency reporting requirements,
and bases for license revocations and suspensions, for peace officers
and public security officers, if the rules are otherwise within their

authority.
Yours very truly,
William Walker
Assistant Attorney General

Opinion Committee



