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 Dear Mr. Farabee:

You ask whether section 51.929 of the Education Code, as enacted by Acts 1993,
ch. 15,1 prohibits The University of Texas at Dallas ("UTD") from supplying
scholarship students with books from the UTD bookstore free-of-charge. Section 51.929

73d Leg.,

provides as follows:

Acts 1993, 73d Leg,, ch. 15, § 1. You confirm that UTD is ar “mstitution of higher

(a) Except as provided by Subsection (b) of this section, a retail
store that is owned or operated by an institution of higher education
may not enter into a transaction for the sale or lease of goods or
services in which the institution extends the credit of the state to the
obligor.

(b) This section does not apply to an extension of credit to a
student for the purchase of books or other educational supplies if the
credit may be offset against undistributed grant or loan funds that are
held by the institution for the student or that the institution is entitled
to receive on behalf of the student. The institution may not withhold
grant or loan funds to require the student to purchase books or
educational supplies from a store that it owns or operates.

(c) In this section, "institution of higher education" has the
meaning assigned by Section 61.003 of this code.

education" as that term is defined by section 61.003(8) of the Education Code.

IThe 73rd Legislature passed two other versions of section 51.929, neither of which is relevant

here. See Acts 1993, 73d Leg., ch. 228, § 1; id. ch. 724, § 1.

73d Leg., ch. 15, prohibits The University of
Texas at Dallas from supplying scholarship
students with books from the university
bookstore free-of-charge (ID# 23060)
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You explain that "UTD absorbs the expense of tuition and fees, required books
and supplies obtained from the UTD Bookstore, and on-campus housing” for certain
scholarship recipients. You further state that no funds are issued to these scholarship
recipients to pay these expenses. Rather, scholarship students are “instructed to present
tuition and fee bills to the UTD Bursar's Office and bills for books and supplies to the
UTD Bookstore. . . . Scholarship recipients must pay for books and supplies not obtained
at the UTD Bookstore and for off-campus housing.” You state that the operator of an
off-campus bookstore contends that because UTD "providefs] books and supplies only
when obtained by a scholarship recipient at the UTD Bookstore, UTD is violating the
provisions of Section 51.929." UTD disagrees.

Upon review of the language of section 51.929 and its legisiative history, we
conclude that the legislature in enacting section 51.929 did not intend to prohibit an
arrangement in which there is no extension of the credit of the state by the institution of
higher education at issue. Subsection (a8) of section 51.929 on its face prohibits a
"transaction for the sale or lease of goods or services in which the institution of higher
education extends the credit of the state to the obligor.® The arrangement whereby UTD
supplies books and educational supplies to scholarship students free-of-charge, with no
provision for repayment, does not appear on its face to constitute a sale or lease in which
UTD extends the credit of the state.

Nor do we believe that the second sentence of subsection (b), which precludes an
institution of higher education from "withhold[ing] grant or loan funds to require the
student to purchase books or educational supplies from a store that it owns or operates,”
prohibits an arrangement where the institution of higher education does not extend the
credit of the state. The first sentence of subsection (b) sets forth an exception to the
general prohibition against extensions of the credit of the state in subsection (a),
specifically an extension of state credit where “the credit may- be offset against
undistributed grant or loan funds that are held by the institution for the student." We
construe the second sentence in subsection (b) merely to impose a limitation upon this
exception. If the arrangement you describe does not involve any extension of the credit of
the state, we believe that subsection (b), in its entirety, is inapplicable.

The legislative history of section 51.929 is consistent with this construction. A bill
analysis explains that its purpose is to "prohibit[] certain extensions of credit by retail
stores owned or operated by public institutions of higher education." House Comm. on
Higher Education, Bill Analysis, S.B. 336, 73d Leg (1993). It also explains as
background that in 1992 an institution of higher education in this state began offering free
credit at its bookstore, resulting in over $330,000.00 in uncollected accounts and the
significant reduction in sales of nearby privately-owned bookstores catering to students:
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advantages enjoyed by the institutionally owned stores, is likely to
result in significantly reduced student job opportunities, higher prices
to students due to reduced competition, and reduced availability of
less expensive textbooks.

Id. This legislative history suggests that the legislature, in enacting section 51.929, merely
intended to prohibit the extension of state credit by institutions of higher education, and
did not intend to address other arrangements which might adversely affect privately-
owned businesses.

A brief we received from an attorney for the off-campus bookstore states that the
UTD bookstore is operated and managed by a private company, and faults UTD for
omitting this fact. The brief also disputes the UTD contention that the arrangement at
issue does not involve a "purchase” of books and supplies. Neither point is dispositive,
however. Although section 51.929 is limited in application to transactions "for the sale or
lease of goods or services,” the crucial threshold question is whether the transaction at
issue involves the extension of the credit of the state by UTD.2 Assuming that the brief is
correct in asserting that the UTD bookstore is operated and managed by a private
company, we presume that UTD reimburses the private company for books and supplies
received by scholarship students. Although it may be the case the private company
extends credit to UTD, such an arrangement does not appear on its face to involve the
extension of the credit of the state by UTD. We note, however, that the determination
whether a particular arrangement constitutes "a transaction for the sale or lease of goods
or services” in which an institution of higher education like UTD "extends the credit of the
state to the obligor," as prohibited by section 51.929(a), would require the resolution of
factual issues and is therefore beyond the purview of the opinion process.?

%mmmmdmmww“mmmsﬁm'hmemmof
goods or services” or "purchase of books or educational supplies® if no extension of the credit of the state
is involved.

3You do not ask, and we do not address, whether the arrangement you describe runs afoul of any
other state or federal provision.
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SUMMARY

Section 51.929 of the Educstion Code, as enacted by Acts 1993,
73d Leg., ch. 15, does not prohibit The University of Texas at Dallas
from supplying scholarship students with books from the university
bookstore free-of-charge if the university does not extend the credit
of the state in doing so. The determination whether a particular

arrangement constitutes "a transaction for the sale or lease of goods
or services" in which an institution of higher education "extends the
credit of the state to the obligor,” as prohibited by section 51.929(a),
would require the resolution of factual issues and is therefore beyond

the purview of the opinion process.
Yours very truly,
Mary K. Crouter

Assistant Attorney General
Opinion Committee



