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Dear Mr. Driscoll:

On behalf of the chief veterinarian for Harris Courity, you ask several questions
about the proper interpretation of chapter 54 of title 7 of the United States Code. Section

2158 of that chapter provides in pertinent part:

(2) Holding period

(1) Requirement

In the case of each dog or cat acquired by an entity
described in paragraph (2), such entity shall hold and care for
such dog or cat for a period of not Jess than five days to enable
such dog or cat to bo recovered by its original owner or adopted
by other individuals before such entity sells such dog or cat to a
dealer.

(2) Entities described
An entity subject to paragraph (1) is--

(A) each State, county, or city owned and operated
pound or shelter;

(B) each private entity established for the purpose of

~ caring for animals, such as a humane society, or other

organization that is under contract with a State, county, or city
that operates as a pound or shelter and that releases animals on &
voluntary basis; and

pounds and animal shelters to hold all dogs
and cats for five days, and related
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(C) each rescarch facility licensed by the Department of
Agriculture.

(c) Enforcement

(1) In general

Dealers who fail to act according to the requirements of this
section . . . shall be subject to the penalties provided for under
section 2149 of this title.

(2) Subsequent violations

Any dealer who violates this section more than one time
shall be subject 10 a fine of $5,000 per dog or cat acquired or
sold in violation of this section.

(3) Permanent revocations

Any dealer who violates this section three of more times
shall have such dealers license permanently revoked.

(d) Regulation

- Not later than 180 days after November 28, 1990, the Secretary
[of Agriculture] shall promulgate regulations to cariy out this
section.

7US.C §2158.

First, you ask if subsection (a)()) of section 2158 requires "that a county-owned
pound or shelter hold all dogs and cats for five days, regardless of whether they are sold to
dealers." You also ask if the five-day holding period applies "to all animals acquired by
the facility, or just those animals which are sold to dealers.” (Emphasis in the original.)
We agroe that section 2158 is subject to varying constructions. We believe, however, that
these questions are resolved by federal regulations promulgated by the United States
Department of Agriculture ("USDA") pursuant to section 2158(d). See note 1 Infra.

The USDA regulations provide that “[e]ach of the entities listed . . . that acquire
any live dog or cat shall, before selling or providing the live dog or cat to a dealer, hold
and care for the dog or cat for a period of not less than $ full days after acquiring the
animal...." 9 CFR. §2.133(2). The USDA states in information provided with the
final rule that "[a) number of commenters stated that if the intent of the proposal was to
give owners the opportunity to recover pets, then the S-day holding period should be
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extended to all dogs and cats at pounds and shelters, not just to those sold to dealers.” 58
Fod. Reg. 39125 (July 22, 1993). The USDA concluded, "We are making no changes
bascd on these comments. The statute does not authorize imposition of such
requirements.” Jd. Section 2158, as construed by the USDA, requires a pound or shelter
to hold for five days only those cats and dogs that are sold to dealers. We also note,
however, that we see nothing in chapter 54 which would preclude a city or county from:
requiring pounds and animal shelters within its jurisdiction to hold all cats and dogs for-
five days if' it chose to do so.

- Next you ask "[hjow much time is actually involved in the five-day holding period
under 7 U.S.C. §2158(e).” The USDA regulations also answer this question. They
require entities to hold cats and dogs "for a period of not less than S full days after
acquiring the animal, not including the date of acquisition and excluding time in transit.
This holding period shall include at least one Saturday.” 9 C.F.R. § 2.133(s).}

Finally, you ask whether the following entities are “dealers” under section 2158(a):
"a county-owned shelter that sells animals to research facilities,” “a public research facility
that only uscs animals for rcsearch purposes,” and "a private research facility that uses
animals for rescarch purposes.® We do not believe it is necessary for us to consider
whether & county-owned shelter that sclls animals to research facilities-is a8 "dealer.”
Section 2158 applics to "entities” that sell dogs and cats to “dealers.” A county-owned
shelter is clearly an “entity” wbject to section 2158. See 7 U.S.C. §2158(a)2) ("An
entity subject to paragraph (1) is. .. each State, county, or clty owned and operated
pound or shelter”). Thus, the more pemncnt question is, in our vnew, whether the county-
owned shelter sells dogs and cats to “dealers.”

Section 2158 does not definc the term “dealer.” Section 2132 defines the term
"dealer,” for the purposes of chapter 54, as follows:

The term "dealer” means any person who, in commetce, for
compensation or profit, delivers for transportation, or transports,
except as a carrier, buys, or sells, or negotiates the purchase or sale
of, (1) any dog or other animal whether alive or dead for research,
teaching, exhibition, or use as a pet, or (2) any dog for hunting,
security, or breeding purposes, except that this term does not
include--

1You state that your office “disagrecs with the regulatory agency's interpretation that the five
days include a Saturday.” The Congross has delegated the authority to Interpret section 2158 to the
USDA, not to this office or o Harris County, Texas, See 7 U.S.C. § 2158(d). This office defers to the
USDA's intctpretation.
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(i) a retail pet store except such storc which sells any
animals to a research facility, an exhibitor, or a dealer; or

(ii) any person who does not sell, or negotiate the purchase -
or sale of any wild animal, dog, or cat, and who derives no more than
$500 gross income from the sale of other animals during any calendar
year.

7 U.S.C § 2132(f) (emphasis added). This provision also defines the term "person” to
include “any individual, partnership, firm, joint stock company, corporation, association,
trust, estate, or other logal emity.” /d. §2)32(a). You contend that a public research
facility is not a "dealer” becausc it is not a “person” within the meaning of section 2132(a).
You also contend that a research facility which uses animals solely for research purposes
docs not buy or sell animals for compensation or profit as required by section 2132(f).

It is not apparent to us that the omission of state and local governmental entities
from the section 2132 definition of the term "person™ is dispositive. Nor do the USDA
regulations address these questions. We note, howeves, that you have submitted to this
office eorrespondence from the USDA which states that it is that department’s view that
the term “person” as defined by section 2132(a) "is not intended to include public agencies
or political subdivisions of State or municipal governments or their duly suthorized
agonts.” The letter goes on 1o suggest that because "a State University such as the
University of Texas, is exempt from the definition of ‘person,™ it is therefore not a
*dealer."? The leticr also states that if a research facility purchases animals from a city -
pound for its own use, rather than to resell or to provide to some other research facility,
then it is not acting as a dealer.3 |

Although this letter from the USDA does not have the same legal significance as a
USDA regulation, we belicve that it should be given great weight. Moreover, we believe
that the county and the rescarch facilities to which it sells animals should be confident in
rclying on the letter's legal interpretation given that the USDA appears to have the sole
authority to initiate the civil and criminal enforcement of section 2158. See id. § 2158(c),
see also id, §§ 2146, 2149 (authorizing the secretary of the USDA to suspend licenses,
impose civil penalties, and initiate criminal actions for violations of chapter 54).

21 ottor from Richard L. Crawford, Acing Assisiant Deputy Administrator for Animal Care,
Regulatory Enforcement and Animal Care, USDA 10 Dr. Chris S. Smith, Associate Ditector, Center for
Laborastory Animal Medicine and Care, University of Toxas Medical School, Houston, Texas, dated
March 19, 1993,

ISee id,
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SUMMARY

Section 2158 of chapter 54 of title 7 of the United States Code,
as construed by regulations promuigated by the United States
Department of Agriculture, requires a county-owned pound or
animal shelter to hold for five days only those cats and dogs that are
s0ld to dealers. See 9 CFR. § 2.133(a). These regulations require
entities to hold cats and dogs sold to dealers “for a period of not Jess
than 5 full days afler acquiring the animal, not including the date of
acquisition and excluding time in transit. This holding period shall
include at Jeast one Saturday.” Jd. Nothing in chapter 54 precludes
a city or county from requiring pounds and animal shelters within its
jurisdiction to hold a/l cats and dogs for five days.

According to the United Stated Department of Agriculture, a
public research fucility is not & "dealer” within the meaning of section
2158, nor is a public or private research facility which uses animals
for its own purposcs rather than for resale or to provide to another
research facility.

Yoursvaytmly,l
Mﬂ. (e
Mary R. Crouter

Assistant Attorney General
Opinion Committee



