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Office of the Attorney General
State of Texas

D onNEy sataAL May 19, 1994
Honorable David W. Wallace Letter Opinion No. 94-46
Sutton County Attorney
P.O. Box 1508 Re: Whether the Sutton County Judge also
Sonora, Texas 76950-1508 may serve as administrator of the Sutton

County Emergency Medical Service and
related questions (ID# 24861)

Dear Mr. Wallace:

You have asked whether the Sutton County Judge may assmne the duties of the
Sutton County Emergency Medical Service (the "EMS") administrator. You state as
follows:

The administrator of the Emergency Medical Service... of
Sutton County . . . turned in her resignation to the Commissioner{]s
Court. The administrator's position is compensated by the
Commissioners Court of Sutton County. ... The majority of the
people who work for the EMS, including the County Judge,
volunteer their time to assist the injured and sick in Sutton County.
The administrator suggested that[,] presently, the best qualified
person to run the EMS was the Sutton County Judge.

You specifically ask three questions:

1) Is the County Judge precluded from holding the office of County
Judge and EMS administrator under the dual officeholding doctrine

or the doctrine of incompatibility?

2) Is the County Judge precluded from receiving additional
remuneration [for] performing some of the duties presently
performed by the administrator, if so requested by the
Commissioner[Js Court a) until the new budget year and b) once a
new budget year has begun?

3) Are the County Commissioners required to hire an administrator
for the EMS or can those duties be absorbed by the Commissioners
Count?

A county commissioners court is a court of limited jurisdiction; it may exercise
only those powers that the state constitution and statutes confer upon it, either explicitly
or implicitly. Attorney General Opinion V-1162 (1951) at 2 (and sources cited therein);
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see Attorney General Opinion MW-473 (1982) at 1 (and sources cited therein). This
office long has asserted that, consistent with the commissioners court's general authority
to appropriate and spend county funds for public health purposes, see Health & Safety
Code § 122.001, a county may provide ambulance service. See Attorney General Opinion
H-976 (1977) at 1 (and sources cited therein), 36 D. BROOKS, COUNTY AND SPECIAL
DISTRICT LAW § 26.36, at 194-95 (Texas Practice 1989). Additionally, a county may
provide ambulance or emergency medical service pursuant to a specific statute.

Section 774.003(a) of the Health and Safety Code authorizes the commissioners
court of a county to provide for emergency ambulance service in the county, which may
entail supplying necessary equipment, personnel, and maintenance for the service. In
addition, chapter 776 of the Health and Safety Code provides for the creation of an
emergency services district in a county with a population numbering 125,000 or less, such
as Sutton County. By adhering to the procedures chapter 776 establishes, a county
commissioners court may create an emergency services district to provide fire-fighting,
emergency rescue, and ambulance services to the area within the district. See Health &
Safety Code ch. 776, subch. B (providing for creation of district),
§§ 776.031(a)}(7XA), .035(b). The commissioners court appoints five emergency
commissioners to, among other things, administer the emergency services district. See id.
§§ 776.033, .035(a)X(5).

We assume from your letter that Sutton County has not created an emergency
services district, governed by a separate board. We assume instead that the county
commissioners court itself governs the county emergency medical or ambulance service,
pursuant to the common law, section 774.003(a) of the Health and Safety Code, or some
statute other than chapter 776 of the Health and Safety Code of which we are unaware.
Thus, the county commissioners court is the entity that appoints ambulance service
personnel, including the administrator, and sets the terms of their employment.

We consider first whether the constitutional prohibition against dual officeholding
or the common-law doctrine of incompatibility of office apply. We conclude that the
constitutional prohibition against dual officeholding does not apply. However, we
conclude that the common-law doctrine of incompatibility precludes the county judge
from being appointed to the position and to holding it.

Article XVI, section 40 of the Texas Constitution provides that, with various
exceptions, "[n]o person shall hold or exercise at the same time, more than one civil office
of emolument.” To determine whether a position is an office for purposes of article XVI,
section 40, this office applies the test the Texas Supreme Court articulated in Aldine
Independent School District v. Standley, 280 S.W.2d 578, 583 (Tex. 1955), quoting
Dunbar v. Brazoria County, 224 S.W.2d 738, 740 (Tex. Civ. App.--Galveston 1949, writ
refd). "The Supreme Court has repeatedly held that the determining factor in
distinguishing an officer from an employee is whether the individual in question exercises a
‘sovereign function of the government . . . largely independent of the control of others."
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Attorney General Opinion JM-1266 (1990) at 2. An elected official holds a civil office for
purposes of article XVI, section 40. Attorney General Opinion JM-1266 (1990) at 2; see
Tex. Const. art. V, § 15 (providing that county judge shall be elected in each county).
Additionally, the office of county judge is an office "of emolument.” See Attorney General
Opinion JM-594 (1986) at 2. Thus, a county judge holds a civil office of emolument for
purposes of article X VI, section 40.

On the other hand, we do not believe that the EMS administrator exercises a
sovereign function of the government largely independent of the control of others. You
do not cite, and we are unaware of, a statute detailing the powers and authority that can
be attributed to the- Sutton County EMS administrator. In our opinion, therefore, the
administrator may exercise only those powers that the commissioners court properly has
delegated to him or her. Moreover, the county commissioners court does not, by
delegating the administration of the EMS, "abdicate its statutory authority or control.” Cf.
Pena v. Rio Grande City Consol. Indep. Sch. Dist., 616 S.W.2d 658, 660 (Tex. Civ.
App.—-Eastland 1981, no writ). The county commissioners court retains supervisory
authority over all decisions the EMS administrator makes. Because the position of EMS
administrator is not an office for purposes of article XVI, section 40 of the Texas
Constitution, the prohibition against dual officeholding does not preclude the Sutton
County Judge from simultaneously serving as administrator of the Sutton County EMS.

The common-law doctrine of incompatibility has multiple facets. First, the
common-iaw doctrine of incompatibility disqualifies all officers who have the appointing
power from appointing themselves to a different position. Ehlinger v. Clark, 8 S.W.2d
666, 673-74 (Tex. 1928); St. Louis Southwestern Ry. Co. of Texas v. Naples Indep. Sch.
Dist., 30 S.W.2d 703, 706 (Tex. Civ. App.—Texarkana 1930, no writ); Attorney General
Opinions JM-934 (1988) at 3; C-452 (1965) at 3; O-410 (1939) at 5-9. As the Texas
Supreme Court has stated:

It is because of the obvious incompatibility of being both a member
of a body making the appointment and an appointee of that body that
the courts have with great unanimity throughout the country declared
that all officers who have the appointing power are disqualified for
appointment to the offices to which they may appoint.

Ehlinger, 8 SW.2d at 674. Thus, unless a specific statute provides otherwise, a public
governing body must not appoint one of its members to an office or position while that
person remains a member of the governing body. Attorney General Opinion C-452 at 3;
see Attorney General Opinion JM-1157 (1990) at 3. Any appointment that contravenes
this common-law principle is void as a matter of law. Ehlinger, 8 S.W.2d at 673-74; St.
Louis Southwestern Ry. Co. of Texas, 30 S.W.2d at 706; Attorney General Opinion C-452
at 4. See generally Letter Opinion No. 92-8 (1992).
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Second, the common-law doctrine of incompatibility prevents one person from
holding two offices if the duties are inconsistent or in conflict. See Attorney General
Opinion JM-203 (1984) at 3 (and sources cited therein). To determine whether a position
is an "office," we again apply the test the Texas Supreme Court articulated in Aldine v.
Standley, 280 SW.2d at 583. See supra at 2-3 (stating Aldine test). Finally, the
common-law doctrine of incompatibility prevents one person from holding an office and a
public employment if one is subordinate to the other. See Attorney General Opinion
JM-203 at 3 (and sources cited therein).

Because the county commissioners court appoints the EMS administrator, it may
not, pursuant to the common-law doctrine of incompatibility, appoint one of its members
to the position. Cf Letter Opinion 90-62 (1990) at 3 (concluding that county
commissioners court may appoint county judge to be records management officer because
Local Government Code section 203.025 expressly authorizes commissioners court to do
s0). Furthermore, the position of EMS administrator is subordinate to the county
commissioners court. Consequently, the county judge cannot be appointed to the position
of EMS administrator without ceding his current office. See, e.g., Thomas v. Abernathy
County Line Indep. Sch. Dist., 290 S.W. 152, 153 (Tex. Commn App. 1927, judgm't
adopted) (stating that officer who accepts and qualifies for second, incompatible office
ipso facto relinquishes prior post); Kugle v. Glen Rose Indep. Sch. Dist. No. 1, 50 S W.2d
375, 376 (Tex. Civ. App.~~Waco 1932) (same), rev'd on other grounds sub nom. Pruitt v.
Glen Rose Indep. Sch. Dist. No. 1, 84 SW.2d 1004 (Tex. 1935); Attorney General
Opinions JM-203 at 10 (same); JM-133 (1984) at 2 (same). '

We understand you to premise your last two questions on the assumption that a
county commissioners court may not, either because of the constitutional prohibition
against dual officeholding or the common-law doctrine of incompatibility, appoint the
county judge to the position of EMS administrator. In effect, you ask whether the Sutton
County commissioners court may abolish the position of EMS administrator, either
permanently or temporarily, and assign the duties the EMS administrator performed to
various members of the commissioners court. Your second question assumes that the
commissioners court may assign some of the EMS administrator's duties to the county
judge;! it also assumes that the commissioners court may vote to increase the amount of
compensation the county judge receives to compensate him or her for performing
additional duties.2 You ask whether the county judge may receive the additional
remuneration before the start of the county's new fiscal year.

I'We therefore do not consider whether, because of the common-law doctrine of incompatibility or
any other reason, the commissioners courl may assign to the county judge any or all of the duties that the
EMS administrator has heretofore performed.

2Thus, we do not consider whether the commissioners court may provide the county judge with
additional remuneration for performing additional tasks.
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A county commissioners court must set the amount of compensation that an
elected official will receive "at a regular meeting of the court during the regular budget
hearing and adoption proceedings,” after properly publishing notice of the meeting. Local
Gov't Code § 152.013(a), (b); see also id § 152.017. This office has stated in prior
opinions that the commissioners court may modify an elected county official’s salary only
during the regular budget hearing. See Attorney General Opinions JM-839 (1988) at 6;
H-643 (1975) at 2 (construing statutory predecessor to Gov't Code § 152.013); H-11
(1973) at 3 (same). The commissioners court may not amend the county budget during
the fiscal year to increase an elected county official's salary. See Letter Opinion No. 89-3
(1989) at 2. Consequently, we conclude that, until the start of the county’s new fiscal
year, the county judge may not receive additional remuneration for performing some of
the EMS administrator's tasks. Additionally, the county may not at that time compensate
the county judge for tasks he performed prior to the start of the fiscal year. See Tex.
Const. art. IIL, § 53; Fausett v. King, 470 S'W.2d 770, 774 (Tex. Civ. App.—El Paso
1971, no writ),

Your third question asks whether the commissioners court, as a body, may absorb
the duties previously assigned to the EMS administrator. No statute requires a county
commissioners court to establish an emergency medical or ambulance service, much less
hire an administrator for such a program. As we have noted above, however, the
commissioners court, consistent with its general authority to appropriate and spend county
funds for public health purposes, may provide ambulance service. See supra at 2.
Additionally, a county may provide ambulance service pursuant to section 774.003(a) of
the Health and Safety Code.

A county commissioners court has implied authority to do what may be necessary
in the exercise of the duties constitutionally and statutorily conferred upon it. El Paso
County v. Elam, 106 SW.2d 393, 395 (Tex. Civ. App.—El Paso 1937, no writ).
Accordingly, we conclude that the commissioners court may abolish the position of EMS
administrator and absorb the functions that the EMS administrator previously performed.

Of course, if the Sutton County commissioners court abolishes the position of
administrator of the EMS and absorbs the administrative functions itself, it must make
administrative decisions for the EMS only as a body at a meeting subject to the Open
Meetings Act. See Swaim v. Montgomery, 154 S.W.2d 695, 696-97 (Tex. Civ.
App.—Amarillo 1941, writ refd w.o.m.) (stating that commissioners court does not act by
statement of one member; rather, it acts as court, meeting in open session to transact
county business) (quoting Tarrant Co. v. Smith, 81 S.W.2d 537, 538 (Tex. Civ. App.—
Fort Worth 1935, writ ref'd)); see also Gov't Code § 311.013 (providing for authority and
quorum of public body); id. ch. 551 (codifying Open Meetings Act).
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UMMARY

The administrator of the Sutton County emergency medical
services is not an officer for purposes of the constitutional
prohibition against dual officeholding, article XV1, section 40 of the
Texas Constitution. Thus, article XVI, section 40 does not preclude
the Sutton County Judge from simultaneously serving as the Sutton
County emergency medical services administrator.

However, the common-law doctrine of incompatibility precludes
the county judge from simultaneously serving as the emergency
medical services administrator. Because the county commissioners
court appoints the EMS administrator, it may not appoint one of its
members to the position. Furthermore, the position of EMS
administrator is subordinate to the county commissioners court.

Pursuant to section 153.013(a) of the Local Government Code,
the county commissioners court may not provide the county judge
with additional remuneration for performing some of the EMS
administrator’s tasks until the start of the county’s new fiscal year.

Because no statute requires Sutton County to appoint an
emergency medical services administrator, the commissioners court
may abolish the position and absorb the functions that the emergency
medical services administrator previously performed. If the
commissioners court does so, it must make administrative decisions
for the EMS only as a body at a meeting subject to the Open
Meetings Act. '

Yours very truly,

by K (nges—

Kymberly K. Oltrogge
Assistant Attorney General
Opinion Committee



