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Dear Comptroller Sharp and Ms. Bright:

Both of you have asked questions related to section 51.702 of the Government
Code. Section 51.702 of the Government Code provides in pertinent part as follows:

(a) Except as provided by Subsection (g), in addition to all
other fees authorized or required by other law, the clerk of a
statutory county court! shall collect a $20 filing fee in each civil case
filed in the court to be used for court-related purposes for the
support of the judiciary.

(b) In addition to other court costs, 8 person shall pay $10 as a
court cost on conviction of any criminal offense in a statutory county
court, including cases in which probation or deferred adjudication is
granted. . ..

(c) Court costs and fees due under this section shall be
collected in the same manner as other fees, fines, or costs are
collected in the case.

(d) The clerk shall send the fees and costs collected under this
section to the comptroller at least as frequently as monthly. The
comptroller shall deposit the fees in the judicial fund.

For purposes of title 2 of the Government Code, of which the sections we discuss in this letter
are & part, a "statutory county court” is in relevant part "2 county court created by the legislatare under
Article V, Section 1, of the Texas Constitution, including county courts at law, county criminal courts,
county criminal courts of appeals, and county civil courts at law.* Gov't Code § 21.009(2).
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(f) This section applies only to fees and costs for a 12-month
period beginning July 1 in a county in which the commissioners
court:

(1) adopts a resolution authorizing the fees and costs under
this section for the 12-month period; and

(2) files the resolution with the comptroller not later than
June 1 immediately preceding the 12-month period during which
the fees and costs are to be collected. [Footnote added.] '

But see Attorney General Opinion DM-123 (1992) at 4 (concluding that section
51.702(b), which exacts $10 dollar court cost upon conviction in criminal case, is
constitutionally invalid on due process and equal protection grounds).

Comptroller Sharp's questions require us to interpret section 51.702(f) of the
Government Code. The comptroller first asks whether a participating county commis-
sioners court annually must adopt a new resolution to continue participation in the
program. Second, the comptroller asks whether a county that desires to participate in the
program must file its resolution with the Comptroller’s office by June 1 of any given year
to be eligible to participate in the program during the succeeding twelve-month period.

In our opinion, subsection (f) is clear on its face; thus, we need not rely on
extrinsic materials to determine what the legislature intended the subsection to mean. See
Lumbermen's Underwriters v. State Bd, of Ins., 502 S.W.2d 217, 219 (Tex. Civ.
App.—Austin 1973, writ refd n.r.e.) (citing 53 TEX. JUR. 2D Starutes § 125, at 182 n.17)
(stating that, when legislature plainly has expressed its intent in language of statute, intent
must be effectuated without attempting to construe or interpret law). Under subsection
(), a county may resolve to participate in the program section: 51.702 establishes only for
a twelve-month period of time--no more and no less--which begins on July 1 of every
year. Consequently, if a county desires to continue participating in the program, the
commissioners court of that county annually must adopt a resolution authorizing the clerk
of the statutory county court to collect the fees and costs section 51.702 authorizes.

Simply adopting such a resolution annually is insufficient to continue participation
in the program, however. The plain language of subsection (f(2) requires the county to
file its resolution with the comptrolier "not later than June 1 immediately preceding the
12-month period during which” the county will collect fees and costs under section
51.702. If a county fails annually to adopt a resolution authorizing the clerk to collect fees
and costs under section 51.702 of the Government Code and to file that resolution with
the comptroller by the date specified in section 51.702(f)(2), the county will discontinue
its participation in the program for the following twelve-month period beginning July 1. It
may, of course, renew its participation for any subsequent twelve-month period beginning
on July 1 by adopting the appropriate resolution and filing it with the comptroller by the
immediately preceding June 1.
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Ms. Bright asks this office to consider the consequences for a county that has
decided to discontinue its participation in the program section 51.702 establishes.
Specifically, she asks about the amount that Ector County must pay as annual salary to the
judge of a county court at law in that county if the commissioners court has not authorized
the county clerk to collect the fee for the support of the judiciary that section 51.702 of
the Government Code provides. Ector County has two statutory county courts. See
Gov't Code § 25.0701. -

The legislature enacted section 51.702 of the Government Code by the passage of
the same bill that enacted section 25.0005 of the Government Code. See Acts 1991, 72d
Leg., ch. 746, §§4, 6, 67, at 2620, 2621, 2622, 2638. See generally Camacho v.
Samaniego, 831 S.W.2d 804, 806-07 n4 (Tex. 1992). Under section 25.0005(a) of the
Government Code, the commissioners court must pay 8 statutory county court judge a
total annual salary in "an amount that is at least equal to the amount that is $1,000 less
than the total annual salary” that a district judge in that county receives unless the county
court judge engages in the private practice of law or unless the court does not collect fees
and costs pursuant to section 51.702. Section 25.0005(b) provides that, subject to any
salary requirements that a specific section in chapter 25 provides for a particular court or
county, "the commissioners court sets the salary of each statutory county court judge who
engages in the private practice of law or in whose court fees and costs under Section
51.702 are not collected.” :

Because Ector County does not collect fees and costs pursuant to section 51.702
of the Government Code, the commissioners court must set the salary of each statutory
county court judge in accordance with section 25.0005(b) of the Government Code. See
Local Govit Code § 152.011 (requiring county commissioners court to set amount of
compensation, office and travel expenses, and all other allowances for county and precinct
officers and employees whom county pays solely out of county funds). Section
25.0005(b) does not specify any minimum or maximum amount with which a
commissioners court must comply when it sets the salary of statutory county court judges.
While section 25.0005(b) expressly recognizes that other sections in the chapter may
impose salary requirements upon a particular court or county, see also Govt Code
§ 25.0001(a) (providing that chapter 25, subchapter A applies to each statutory county
court in this state to extent that specific provision for particular court or county does not
conflict with subchapter A), we are unaware of any statute limiting Ector County's
discretion to reduce the salaries of its statutory county court judges,? ¢f. Gov't Code

2Gection 152.013 of the Local Government Code establishes the procedure whereby a county
commissioners court must set the salary of elected county officers. Under section 152.013(a), the
commissioners court must set the salary of elected officers during the regular budget hearing and adoption
proceedings. This office has stated in prior opinions that the commissioners court may modify an elected
county official's salary only during the regular budget hearing. See Attorney General Opinions JM-839
(1988) at 6; H-643 (1975) at 2 (construing statutory predecessor to Gov't Code § 152.013); H-11 (1973) at
3 (same). Significantly, however, section 152.017(1) of the Local Government Code excepts from chapter
152, subchapter B, which includes section 152.013, “a judge of a court of record.” Accordingly, we do not
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§ 25.0702(c) (providing maximum annual salary that Ector County may pay judges of
county courts at law).

SUMMARY

On its face, section 51.702(f) of the Government Code requires
the commissioners court of a county that desires to continue
participating in the program section 51.702 establishes annuslly to
adopt a resolution authorizing the clerk of the statutory county court
to collect the fees and costs section 51.702 authorizes. Furthermore,
the county must file its resolution with the comptroller "not later than
June 1 immediately preceding the 12-month period during which" the
county will collect fees and costs under section 51.702. Failure to
adopt an appropriate resolution and to file that resolution with the
comptroller's office by June 1 results in the county’s exclusion from

the program beginning July 1.

Because Ector County does not collect fees and costs pursuant
to section 51.702 of the Government Code, it need not comply with
section 25.0005(a) of the Government Code, which requires counties
collecting such fees and costs to pay certain statutory county court
judges "an amount that is at least equal to the amount that is $1,000
less than the total annual salary” that a district judge in the county
receives. Rather, Ector County may set the annual salaries of its
statutory county court judges in accordance with section 25.0005(b)
of the Government Code, which does not stipulate a minimum annual
salary.

Yours very truly,

Sarah J
Chair, Oplmon Co:

belicve that the commissioners court must wait until the new fiscal year to reduce the salary of its statutory
county court judges.



