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Dear Mr. Trammel:

You ask whether the board of directors of the Stephens County Appraisal District
(the "board") may pay bonuses to its employees if the bonuses were not included in the
budget for that fiscal year. You also ask whether the board may retain money on hand at
the end of a fiscal year for future needs, or whether the board must remit the money to the
various taxing authorities that compose the Stephens County Appraisal District (the
"district"). You suggest that your questions involve an interpretation of section 6.06 of
the Tax Code, which provides for appraisal district budget and financing.

You explain that in 1993 the district entered into an interlocal appraisal contract
with the Haskell County Appraisal District, under which the district would do special
work for the Haskell County Appraisal District. See Gov't Code ch. 791 (Interlocal
Cooperation Act). Pursuant to the contract, the Haskell County Appraisal District paid to
the district the sum of $23,000.00. The board voted to use part of the money the district
received from the Haskell County Appraisal District to pay bonuses to district employees.
The board voted to retain the remainder of the money, which you state is $15,000.00, to
be applied in the sole discretion of the board to “"future needs® of the district.

Your first question pertains to the propriety of awarding bonuses to district
employees in a fiscal year in which the district had not budgeted such bonuses. The
district's omission of employee bonuses from its fiscal year 1993 budget does not prevent
the board from giving employee bonuses; section 6.06(c) of the Tax Code authorizes the
board of an appraisal district to amend its budget at any time during the fiscal year,
provided the board does so in compliance with that subsection.! However, article III,
section 53 of the Texas Constitution appears to preclude the bonuses.

1Section 6.06(c) of the Tax Code provides as follows:

The board may amend the approved budget at any time, but the secretary of
the board must deliver a written copy of a proposed amendment to the presiding
officer of the governing body of each taxing unit participating in the district not
later than the 30th day before the date the board acts on it.
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Article IIT, section 53 prohibits any county or municipal authority from granting
any extra compensation, fee, or allowance to a public employee for services after the
employee has rendered them. See Attorney General Opinion JM-1253 (1990) at 2. An
appraisal district is a "municipal authority" for purposes of article III, section 53. See also
Attorney General Opinion O-5360 (1943) at 4 (defining "municipal corporation™); cf.
Harlingen Indep. Sch. Dist. v. CH. Page & Bro., 48 S W.2d 983, 986 (Tex. Comm'n
App. 1932, judgm't adopted) (concluding that independent school district is "municipality”
for purposes of article IIl, section 53).

Accordingly, the district may pay bonuses to its employees only if the board
approved the bonus plan as part of compensation before the employees rendered their
services, See Attorney General Opinion JM-1253 at 2-3. You do not indicate that the
board did so. We conclude that the board improperly awarded bonuses to district
employees.2

We understand you to ask in your second question whether, under section 6.06(j)
of the Tax Code, at the end of the fiscal year the district may carry forward into the new
fiscal year the remainder of the money it received from the Haskell County Appraisal
District. Under section 6.06(d), each taxing unit® that participates in an appraisal district
must contribute to the appraisal district a proportional amount of the budget calculated
according to a formula articulated in subsection (d).5 Section 6.061 authorizes an
appraisal district to change its method of financing, but whether an appraisal district is
financed pursuant to section 6.06(d) or by one of the alternative methods provided in
section 6.061, the statutes appear to contemplate that an appraisal district’s participating
taxing units will finance the appraisal district.

We are unaware of any statute that explicitly provides for excess funds resulting
from an appraisal district's interlocal contract with another appraisal district. We believe

2You do not ask about, and thus we do not consider, the.consequences of the board's action.

3Section 1.04(12) of the Tax Code defines "taxing unit" as "a county, an incorporated city or
town . .., a school district, a special district or authority . . . , or any other political unit of this state,
whether created by or pursuant to the constitution or a local, special, or general law, that is authorized to
impose and is imposing ad valorem taxes on property . . . ."

4Section 6.01(a) of the Tax Code establishes an appraisal district in each county. "The district is
responsible for appraising property in the district for ad valorem tax purposes of each taxing unit that
imposes ad valorem taxes on property in the district.” Jd. § 6.01(b); see also id. § 6.02 (establishing
district boundaries).

5Each taxing unit must pay a percentage of the total costs of financing an appraisal district in
which the taxing unit participates, which percentage is determined by dividing the total dollar amount of
property taxes the taxing unit imposed in the district for the tax year in which the budget proposal is
prepared by the sum of the total dollar amount of property taxes each participating taxing unit imposed in
the district for that year. Tax Code § 6.06(d).
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that section 6.06(j) provides guidance in this situation, however. Section 6.06(j) states in
pertinent part as follows:

If the total amount of the payments made or due to be made by
the taxing units participating in an appraisal district exceeds the
amount actually spent or obligated to be spent during the fiscal year
for which the payments were made, the chief appraiser shall credit
the excess amount against each taxing unit's allocated payments for
the following year in proportion to the amount of each unit's budget

allocation for the fiscal year for which the payments were made.

Applying section 6.06(j) by analogy, we conclude that, at the end of the fiscal year, the
chief appraiser of the district proportionally must credit against each participating taxing
unit's allocated payments for the following fiscal year any funds, including money the
district received from the Haskell County Appraisal District, that exceeds the amount the
district actually spent or obligated to be spent. We note that section 6.06(j) does not
require the chief appraiser physically to remit the excess funds to the participating taxing
units; rather, the chief appraiser only must proportionally reduce the amount each
participating taxing unit is to pay the district the following fiscal year.

SUMMARY

Article ITI, section 53 of the Texas Constitution precludes the
board of directors of an appraisal district from paying bonuses to
district employees unless the board approved the bonus plan as part
of the employees' compensation before the employees rendered their
services.

At the end of a fiscal year, section 6.06(j) of the Tax Code
requires the chief appraiser of an appraisal district to credit against
each participating taxing unit's allocated payments for the following
fiscal year any funds that exceed the amount the district actually
spent or obligated to be spent. We believe section 6.06(j) applies by
analogy to a situation in which the appraisal district's excess funds
are a consequence of an interfocal appraisal contract pursuant to
which the appraisal district performed work for another appraisal
district.

Very truly yours,

Assistant Attorney General
Opinion Committee



