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Dear Mr. Rodriguez: 

You ask whether a teacher employed by the El Paso Independent School District 
may at the same time hold a position as an elected constable for Precinct 7, El Paso 
County, Texas. Precinct 7 includes territory located within the boundaries of the 
independent school district. 

You refer us to article XV& section 40 of the Texas Constitution, which provides 
that “[n]o person shall hold or exercise at the same time, more than one civil office of 
emolument.” A public school teacher is an employee and not an officer within article 
XVI, section 40. Tilley v. Rogers, 405 S.W.Zd 220, 224 (Tex. Civ. App.-Beaumont 
1966, writ refd n.r.e.); Letter Advisory No. 137 (1977). See uZ.ro Letter Gpiion 93-%, 
93-37 (1993). Thus, article XVJ, section 40 of the Texas Constitution does not prohibit a 
public school teacher from serving as an elected constable. 

We will also consider whether the common-law doctrine of incompatibility would 
prevent one person from serving as constable and as a teacher under the circumstances 
you describe. The common-law doctrine of incompatibility prevents one person from 
holding two offices if the duties are inconsistent or in conflict, or if one office is 
subordinate to the other. iVronta.r v. Abernathy COWI@ Line h&p. Sch. Dist., 290 S.W. 
152 (Tex. Comm’n App. 1927, judgm’t adopted); see also Attorney General Opinion 
N-1266 (1990). It does not reach the time constraints and other practical difficulties that 
an individual may encounter in attempting to hold an office and a public employment. 
This doctrine also prevents a public employee from holding a public office which appoints, 
supervises, and controls the employee. See Ehlinger v. Clark, 8 S.W.2d 666 (Tex. 1928); 
Letter Advisory No. 114 (1975). We have already established that a public school teacher 
does not hold an of?ice. Thus, the individual who serves as constable for Precinct 7, 
El Paso County, and a public school teacher in the El Paso Independent School District 
does not hold two incompatible offices. Nor is there any relationship of supervision or 
accountability between the constable and the teacher. See Attorney General Opinion 
JM-519 (1986) (office of school board member is not incompatible with office of 
constable). Accordingly, the common-law doctrine of incompatibility does not bar a 
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teacher employed by the El Paso Independent School District from at the same time 
holding a position as an elected constable for Precinct 7, El Paso County, Texas. 

SUMMARY 

Neither article XVI, section 40, of the Texas Constitution, nor 
the common-law doctrine of incompatibility prevents a teacher 
employed by the El Paso Independent School District from at the 
same time holding a position as an elected constable for Precinct 7, 
El Paso County, Texas. 
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