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You have requested our opinion regarding whether an individual may “be 
employed simukaneously in a fill-time faculty position at both a public junior college and 
a state university without violating the State Constitution or other state law.” 

Article XVI, section 40, of the Texas Constitution prohibits any person from 
simultaneously holding more than one “civil office of emolument.” It is well established, 
however, that a professor at a state-supported university does not thereby occupy an 
“office.” Tilley v. Rogers, 405 S.W.2d 220, 224 (Tex. Civ. App.-Beaumont 1966, writ 
ref d n.r.e.). See also Attorney General Opinion DM-212 (1993); Letter Opinion Nos. 
93-96, 93-37 (1993). Another provision of article XVI, section 40, declares that 

State employees or other individuals who receive all or part of their 
compensation either directly or indirectly from Iknds of the State of 
Texas, and who are not State officers, shall not be barred from 
serving as members of the governing bodies of school districts, cities, 
towns, or other local governmental districts; provided, however, that 
such State employees or other individuals shall receive no salary for 
serving as members of such governing bodies. 

Since neither position of which you inquire is that of a member of the “governing body” of 
a “local governmental district,” this portion of article XVI, section 40, is inapplicable. See 
Letter Opinion Nos. 93-96 (1993); 90-39 (1990). 

Furthermore, no branch of the common-law doctrine of incompatibility is relevant 
to the situation you pose, whether “self-appointment,” “self-employment,” or “contlicting 
loyalties.” See Attorney General Opinion JM-1266 (1990); Letter Opinion No. 94-20 
(1994). Finally, codification of title 5 of the Government Code has now removed all 
doubt that any general stufule imposes limitations upon dual state employment See Gov’t 
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doubt that any general statute imposes limitations upon dual state employment. See Gov’t 
Code, ch. 574.1 We conclude that there is no constitutional, statutory, or common-law 
impediment to an individual’s simultaneously holding full-time teaching positions at both a 
state university and a public junior college. Whether policies or regulations of either 
institution might prohibit such dual employment raises questions of fact which we cannot 
resolve through the opinion process. 

SUMMARY 

There is no constitutional, statutory, or common-law 
impediment to an individual’s simultaneously holding full-time 
teaching positions at both a state university and a public junior 
college. 

Yours very truly, 

w G/p- 
Kick Gilpin 
Deputy Chief 
Opinion Committee 

%ction 574.001 provides: 

A nonelective state oflicer may not accept an offer to serve in another 
nonelective office unless the officer obtains from the governing body o*, if there 
is not a governing body, the executive head of the agency, division, dcpanment, 
or institution with which the oft&r is associated a finding that the offker has 
satisfied Article XVI, Section 40, of the Texas Constimtion. 

With the enactment of this statute in 1993, the c4mstitutional revisors belatedly acknowledged the 
validity of Attorney General Opinion H-5 (1973). which declared that the 1972 amendments to article 
XVI, sections 33 and 40, had impliedly repealed~article 6252-9a, V.T.C.S., to the extent that it was 
applicable to state employees. 


