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Dear Ms. Braswell: 

Re: Whether purchases by Smith County 
of culverts and road sign components 
would run afoul of the prohibitions on 
separating purchases in order to avoid corn- 
petitive bidding requirements (ID# 28291) 

You ask with regard to certain purchases in Smith County: 

1. Whether purchases may be made without advertising for 
competitive bids, if the “items” to be purchased are concrete 
culverts, polyethylene culverts and corrugated culverts, the individual 
cost of which will not exceed $lS,OOO.OO for each type of culvert. 
The total expenditures for all culverts, however, will amount to 
approximately 840,OOO.OO during the county’s fiscal year. 

2. Whether purchases may be made without advertising for 
competitive bids, if the “items” to be purchased are components 
of road signs (lettering, posts, nuts, bolts, etc.). The individual cost 
of each item will not exceed $15,OOQOO but the total amount for all 
road sign components will be approximately $23,000.00 during the 
county’s fiscal year. 

We note that, pursuant to Government Code section 41.007, you have already 
obtained a legal opinion from the Smith County Criminal District Attorney on these 
questions. That opinion, attached to your request, indicates that, as Smith County has 
adopted the “Optional County Road System” under V.T.C.S. article 6702-1, sections 
3.201 through 3.213, the controlling law here is section 3.211 of article 6702-l. Section 
3.211 requires that all purchases of materials for county roads in amounts exceeding 
$15,000 be made through competitive bids, and guther provides that “[tlhis section does 
not permit the division or reduction of purchases for the purpose of avoiding the 
requirement of taking formal bids on purchases that would otherwise exceed $15,000.” 

The County Purchasing Act, Local Gov’t Code ch. 262, subch. C, contains 
equivalent provisions applicable to county purchases generally. It would appear that these 
provisions may be read in harmony with those in article 6702-1, at least with regard to the 
area of your concern, which we take to be whether purchasing the items in question 
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area of your concern which we take to be whether purchasing the items in question 
separately can be characterized as an attempt to avoid the bidding requirements. In any 
case, we believe that the County Purchasmg Act provisions are informative to as to the 
intent of the counterpart provisions in article 6702-1, section 3.2 11. 

Section 262.023(a) of the County Purchasing Act requires, as does section 3.211 
of article 6702-1, that purchases in amounts~exceedmg $15,000 be competitively bid, and 
provides in subsection (c) “all separate, sequential, or component purchases of items 
ordered or purchased, with the intent of avoiding the competitive bidding requirements 
of this subchapter, from the same supplier by the same county officer, department, or 
institution are treated as if they are part of a single purchase and of a single contract.” 
Section 262.022 defines “separate,” “sequential,” and “component” purchases respectively 
as purchases “‘made separately,” “ made over a period,” or “of the component parts” of an 
item or items “that in normal purchasing practices would be purchased in one purchase.” 
Notably, section 262.034 provides a criminal penalty for an “officer or employee 
intentionally or knowingly” making or authorizing “separate, sequential, or component 
purchases to avoid the competitive bidding requirements of section 262.023.” 

Having reviewed your questions, the criminal district attorney’s opinion, and 
relevant law, we conclude that ultimate resolution of your questions would involve factual 
determinations. We are unable to resolve fact questions in attorney general opinions. See, 
e.g., Attorney General Opinion DM-269 (1993). Your request does not indicate whether 
the concrete, polyethylene, and corrugated culverts are all to be purchased from the same 
supplier. Nor do you indicate whether the road sign components are all to be purchased 
from the same supplier. See Local Gov’t Code 8 262.023(c) (quoted above, where 
purchase ‘from the same supplier” is element of prohibition on separate, sequential or 
component purchases). While the criminal district attorney’s brief does indicate that 
culvert and sign component purchases have each been budgeted by the Smith County 
commissioners court as “single line items” in amounts equal to those you give in your 
questions for the total purchases of these items, we do not believe, particularly in light of 
other elements of the language of the separate purchase prohibitions, discussed in&, that 
these facts are dispositive--although they may indeed be some evidence that separate 
purchases of the culverts and separate purchases of the sign components would run afoul 
of the said prohibitions. 

First, both the article 6702-1, section 3.211 language and that of the County 
Purchasing Act appear to require a culpable mental state for a purchase to fall within their 
prohibitions. Section 3.211 requires that the division or reduction of purchases be “for the 
purpose” of avoiding the bidding requirements; section 262.023 requires that the separate, 
sequential or component purchases be made ‘with the intent” of avoiding the bidding 
requirements. See also id. 4 262.034 (“mtentionally or knowingly”). Determining 
whether the requisite intent, knowledge, or purpose are present would clearly, we think, 
require taking of evidence and finding of fact that cannot be performed in the opinion 
process. 
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Moreover, the County Purchasing Act, at least, expressly requires a tinding that 
purchases be ones which “in normal purchasing practices” would be made as a single 
purchase, for them to fall within those provisions’ prohibitions on separate, sequential, or 
component purchases. Id. 8 262.022(2), (7), (8). Determining what are “normal pur- 
chasing practices” with respect to particular items in particular locales would, again, 
require taking ~of evidence and finding of fact. 

SUMMARY 

Determining whether purchases by Smith County of culverts and 
road sign components would fall within the prohibitions in V.T.C.S. 
article 6702-1, section 3.211, or section 262.023 of the County 
Purchasing Act, on the separation of purchases to avoid the 
competitive bidding requirements would involve questions of fact 
which cannot be resolved in an attorney general opinion. 

Yours very tNiy, 

William Walker 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 


