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Dear Mr. Rodriguez: 

You ask about the provisions pertaining to “developer participation contracts” 
under chapter 212, Subchapter C of the Local Government Code. 

Section 212.071 of subchapter C provides: 

Without complying with the competitive sealed bidding 
procedure of [Local Government Code] Chapter 252, a municipality 
with 50,000 or more inhabitants may make a contract with a 
developer of a subdivision or land. . . to construct public 
improvements, not including a building, related to the development. 
If the contract does not meet the requirements of this subchapter, 
Chapter 252’ applies to the contract if the contract would otherwise 
be governed by that chapter. [Footnote added.] 

Section 212.072 provides: 

(a) Under the contract, the developer shall construct the 
improvements and the municipality shall participate in their cost. 

(b) The contract must establish the limit of participation by the 
municipality at a level not to exceed 30 percent of the total contract 
price. The municipality is liable only for the agreed payment of its 
share, which shall be determined in advance either as a lump sum or 
as a factor or percentage of the total actual cost as’determined by 
municipal ordinance. 

k3aptcr 252 of the Local Guvernment Code, in soztion 252.021, currently provides that, with 
certain exceptiona, e muoicipeI “contract. ..thatnqui~ancxpendihln...~m...munici~funds” 
in excess of a stated amount may not be enterai into without comjxtitive bidding. Section 252.022 sets 
out various exceptions to the bidding raluircmmt; subsection (a)(ll) thereof excepts from the bidding 
mplmmant “a payment under a contract.. . as provided by Subchapter C, Chapter 212.” These 
pmviaiona are diacmed more iidly in our mpoaae to your second question, infia. 
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Your specific questions pertain to the “performance bond” requirement in section 
212.073 of subchapter C, which reads : 

The developer must execute a pe&ormance bond for the 
construction of the improvements to ensure completion of the 
project. The bond must be executed by a corporate surety in 
accordance with Article 5160, Revised Statutes. 

You ask if a policy of the Public Service Board (the “PSB”) “to require 
performance bonds only on the maximum amount of the municipal contribution rather than 
on the total amount of the. . project [is] in compliance with. [section] 212.073 
and . . . art[icle] 5160.” In our opinion, section 212.073 on its face precludes the 
wnstruction that the required performance bond is to be only for the amount of the 
municipal contribution. A bond for only the portion of the project cost wvered by the 
municipal contribution--which, under section 212.072(b), may not in any case exceed 30 
percent of the wntract price and for which the provisions set no minimum amount--would 
not “ensure completion of the project.” Bearing in mind that under section 212.072 “the 
developer” is to “wnst~ct the improvements and the municipality shall participate in their 
cost,” we construe the section 212.073 provisions for a bond “for the wnstruction of the 
improvements” as requiring a bond sufficient to cover the total cost of the “construction of 
the improvements” in ah developer participation contracts. 

As for former article 5160, now found in section 2253.021 of the Government 
Code, we do not believe that its requirement that contractors on public works projects 
execute performance bonds only when the wntracts are in excess of an amount set under 
that statute was meant to be applicable in the context of developer participation wntracts 
under chapter 212, subchapter C. The language of section 212.073 referring to article 
5 160 itself suggests that it is the requirements of the latter regarding the “execution” of the 
performance bonds “by a corporate surety,” rather than all its requirements, that are 
incorporated by refwenw. See, e.g., Goti Code 8 2253.021(d) (referring in turn to 
general provisions in Jnsurance Code art. 7.19-l regarding bond of surety company), (e) 
(fotm of bond and to whom bond made payable). Moreover, the threshold amounts 
provisions in section 2253.021 are irrewncilable with the express and unqualiied 
requirement in section 212.073, discussed above, of a performance bond for all wntracts 
under subchapter C. The latter provisions, specific to the developer participation 
contracts at issue here, should be taken as prevailing to the extent of any arguable wntlict. 

You alswask whether a failure to require a performance bond in wwection with a 
developer participation contract “subjects all public improvements wnstructed under such 
a wntract to the competitive biddii requirements of Chapter 252.” We concluded above 
thf4tapf0mlMC4 bond is required under section 212.073 of subchapter C on all 
developer participation contracts in order to be in wmpliance the subchapter. Under 
section 212.071, a wntract not in compliance with the subchapter, such as one for which 
the required pe&ormance bond was not executed, is subject to the wmpetitive bidding 
requirements of chapter 252 to the extent “the contract would otherwise be governed by 
that chapter.” Chapter 252, with listed exceptions, requires compliance with its 
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competitive bidding procedures on a “contract . . that requires an expenditure. from 
one or more municipal funds” in excess of a stated amount. Local Gov’t Code 8 252.021. 

It follows, in response to your question, that a “wntract* not in compliance with 
chapter 212, subchapter C, and involving an expenditure of municipal funds in excess of 
the amount set out in section 252.021 must be let in compliance with the notice, bidding, 
and other requirements of chapter 252 unless it falls within an exception set out in the 
chapter. See id. 55 252.041 (notice), 252.043 (award of contract in response to bids), 
252.044 (wntractor’s bond required for expenditure of $100,000 or more), 252.022 
(various kinds of expenditures excepted from chapter 252 requirements).2 

SUMMARY 

A developer must execute a performance bond for the total cost 
of improvements to be wnst~cted pursuant to a developer 
participation contract under chapter 212, subchapter C, Local 
Government Code. The provisions of former V.T.C.S. article 5160, 
now chapter 2253 of the Government Code which require a 
performance bond on public works contracts only where the latter 
are in excess of stated amounts, are inapplicable to the bond 
requirement under chapter 212, subchapter C. If a developer 
participation wntract does not comply with the requirements of 
chapter 212, subchapter C, but calls for expenditures of municipal 
funds in excess of the amount stated in chapter 252, Local 
Gove.mment Code, and is not within any of the listed exceptions to 
the chapters requirementq the contract must be let in wmpliance 
with the notice, biddmg, and other requirements of chapter 252. 

Yours very truly, 

w-----@-- 
i 

William Walker 
Assistant Attoiney General 
Opiion Committee 


