
DAN MORALES 
ATTORNEY GENERAL 

QWice of tfy 5ZMmtep General 
%btate of Qexae’ 

March 21.1995 

Honorable Robert Hill Trapp 
Criminal District Attorney 
San Jacinto County 
P.O. Box 430 
Coldspring, Texas 7733 1 

Dear Mr. Trapp: 

Letter Opinion No. 95-016 

Re: Whether a person must be a resident 
of a rural fire prevention district in order to 
be eligible to be appointed to the board of 
fue commissioners under section 794.033 of 
the Health and Safety Code (fD# 29256) 

You ask whether a person must be a resident of a rural fire prevention district in 
order to be eligible to be appointed to the board of the .connnissioners under section 
794.033 of the Health and Safety Code. Chapter 794 of the Health and Safety Code 
provides for the establishment of rural fire prevention districtst Section 794.033 provides 
that the commissioners court of a county in which a single-county district is located shall 
appoint a five-member board of fire commissioners to serve as the district’s governing 
body. Health & Safety Code 8 794.033(a). Section 794.034 provides that the governing 
body of a district located in more than one county consists of a five-person board of 
elected members. 

As you point out, subsection (e) of section 794.033 provides that to be “eligible 
for appointment to the board of a district with a population of 450,000 or more that has 
not established a public health district under Chapter 121 [of the Health and Safety Code], 
a person must be a resident of the district.“s There is, however, no such eligibility 
requirement in section 794.033 for appointment to the board of tire commissioners of a 
district that does not fall within subsection (e). In light of the absence of such a residency 
requirement in chapter 794, you ask whether article XVI, section 14 of the Texas 
Constitution, which provides that “[a]11 district or county officers [shall reside] within their 
districts or counties,” prohibits a nonresident of such a district corn being a member of a 
board of fire commissioners. 

We conclude that article XV& section 14 requires an appointee to be a resident of 
the county in which the district is located, but that it does not require that the appointee 

‘Such districts are s@tically authorized by atticle IlI. section 486 ofthe Texas Constilution. 

2Scction 194.034 also requires that s member of a board of fire mmmissioners be B resident of 
the district. see Health & safety code 8 794.034(c). 
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reside in the district for the following reasons, Section 794.031 specifically provides that a 
district is a political subdivision of the state. In Attorney General Opinion DM-I14 
(1992), this office concluded that a member of a board of fire commissioners appointed 
under section 794.033 is a county officer for purposes of article V, section 24 of the Texas 
Constitution and section 87.012 of the Local Government Code pertaining to the removal 
of county officers. The conclusion that a board member is a county officer was based on 
the authority of a board of Sre commissioners and the close working relationship between 
the county and the board as provided in chapter 794. We believe that the reasoning of 
that opinion applies with equal force here in the context of article XVI, section 14 and that 
a board member is a county officer for purposes of that constitutional provision. 

Our analysis does not end here, however. Courts have held that a school district 
trustee of an independent school district is a county officer for purposes of article XVI, 
section 14. See Whiimmsh v. Buckley, 324 S.WSd 298 (Tex. Civ. App.--Houston 1959, 
no writ); prince v. Inman, 280 S.W.2d 779 (Tut. Civ. App.--Beaumont 1955. no writ). 
Signiticantly, in Khitmarsh v. Buckky, the court held that article XVI, section 14 was not 
controlling because “[i]t has the effect of creating a vacancy only if the trustee becomes a 
non-resident of the county. The appelkes in this case continue to reside in the county 
where the school district is located.” 324 S.W.Zd at 301. Thus, in essence, the court 
concluded that article XVI, section 14 requires a school district trustee to live in the 
county in which the school district is located, but does not require the school district 
trustee to live within the school district itself. See also Attorney General Opinion H-1069 
(1977) (concluding that a justice of the peace may move his or her residence to a different 
precinct within the county without vacating office under article XVI, section 14)s 

On the basis of Attorney General Opinion DM-114, we conclude that a member of 
a board of fire commissioners appointed under section 794.033 is a county officer for 
purposes of article XVI, section 14. HWtmrsh v. Buckley compels us to conclude that a 
board member, as a county officer, must reside in the wunty in which the district is 
located but need not reside in the district. Of course, this conclusion does not apply to a 
board member appointed under subsection 794.033(e). 
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SUMMARY 

A person appointed to a rural fire prevention district board of 
fire commissioners under section 794.033 of the Health and Safety 
Code is a county officer for purposes of article XVI, section 14 of 
the Texas Constitution, and therefore must reside in the county in 
which the district is located but need not reside in the district. This 
conclusion does not apply to a board member appointed under 
subsection (e) of section 794.033, who must be a resident of the 
district pursuant to the terms of that subsection. 

Yours very truly, 

Mary R. Crouter 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 


