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Dear Mr. Strader: 

Re: Whether or not high school 
graduates or dropouts may re-enroll in a 
public bigb school for the sole purpose of 
taking a cosmetology program and related 
question (lD# 24070, ID# 24071) 

On behalf of the Texas Cosmetology Commission (the “commission”), your 
predecessor has requested an opinion &om this o&e concerning cosmetology courses 
offered in the public high school system. Your predecessor also asked about reiunds from 
schools licensed by the commission. With respect to the former area of concern your 
predecessor specifically asked whether public high school graduates or dropouts may re- 
enroll in a public high school for the sole purpose of taking a cosmetology program and 
whether public schools may offer such programs other than the operator course. 

We understand your predecessor to ask whether the commission may promulgate a 
,rule that would limit training programs in public high schools to the operator course. The 
commission is empowered by article 8451a, section 4 of the Texas Cosmetology Act, (the 
“act”) to “prescribe the minimum curricula of the subjects and hours of each to be taught 
by private beauty culture schools and vocational cosmetology programs in public 
schols.” V.T.C.S. art. 8451a. 8 4(d) (emphasis added). Sections IO, 11, 12, and 13 of 
the act set forth the requirements for operator, manicurist, instructor, and specialty 
licenses or certificates. Such requirements include a minimum age and educational level as 
well as completion of a program of instruction approved by the commission. See td. A 
careful reading of the provisions at issue reveals that the legislature intended that all 
courses be available through public high schools. Sections 11(b), 12(b), and 13(b) all 
seem to contemplate that a person holding a manicurist license+ instructor license, or 
specialty certificate may obtain such through the completion of certain courses of training 
within the public high school system. Therefore, as your predecessor has been advised by 
the General Counsel Division of this office, it is beyond the statutory authority of the 
commission to promulgate a regulation limiting training programs in public high schools to 
the operator course. See Gerst v. Oak Ci~$saV. h Lmn Ass’n, 432 S.WSd 702 (Tex. 
1968); Kee v. Baber, 303 S.W.Zd 376 (Tex. 1957); Kel& v. IndusWi~l Accideni Bd., 358 
S.W.2d 874 (Tex. Civ. App.--Austin 1962, writ ref’d) (administrative rules and 
regulations must be consistent with the constitution and statutes of the state). 
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The decision to grant or deny admission to a public high school cosmetology 
program to high school graduates or dropouts is generally left to the discretion of each 
individual school district and the high schools therein operating in tandem with the Texas 
Education Agency.’ See Educ. Code 5 21.11 I. The commission may not interfere with 
this decision, with the following exception., The act requires that an applicant for an 
instructor’s license be a high school graduate or have obtained a General Equivalency 
Diploma (“GED”). V.T.C.S. art. 8451a 4 12(b). The commission has by rule 89.17 
determined that prior to enrolling in a cosmetology school or program an instructor 
program student must provide a high school diploma or GED equivalent. We believe this 
rule is consistent with the act. Therefore, each public high school may choose to enroll 
high school graduates or dropouts in specialty programs, assuming such programs have 
been approved by the commission. A student seeking the instructor’s license must be a 
high school graduate or possess a GED equivalent prior to enrolling in an instructor 
program. 

With regard to your predecessor’s second area of concern, he asked whether 
retiutds to students attending schools licensed by the commission are based on the number 
of hours a student actually clocks and is in attendance or the number of hours the student 
was scheduled to attend. 

The act provides the following: 

Each holder ‘of a private beauty culture school license must 
maintain a reSmd policy for the retimd of the unused part of tuition, 
fees, and other charges assessed a student. . The refund policy 
must provide that: 

a refund is based on the period of the student’s enrollment, 
computed on the basis of course time expressed in clock hours; 

V.T.C.S. art. 84514 $21(g)(l) (emphasis added). Furthermore, the act sets forth the 
date of tennination for refund purposes as the earliest of the following: 

(A) the last date of allendance, if the student is terminated by 
the school; 

(B) the date of receipt by the license holder of written notice of 
withdrawal by the student; or 

(C) 10 school days after the last date ofafrendance[.] 

‘wedonotaddmssallof?hecircumnanas inwbichthcscboolbardmaychoosetoo5a 
vocationalclassaandcducationalpm8rans. &ee.g.,Educ.Cod~~p11.18,21.111. 
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V.T.C.S. art. 845la, § 21(g)(2) (emphasis added).2 Thus, when construing these pro- 
visions together, we conclude that the legislature intended the effective date of termination 
for refund purposes not to be indefinite. The student is either terminated by the school, 
withdraws from the school in writing, or is terminated by operation of the statute not more 
than 10 school days atIer the last date of attendance. In any event, we note that these 
refund triggering events refer to the last date of anendance, which presumably will be the 
latest date the student would have clocked in rather than his or her actual scheduled hours. 
$ee generally Attorney General Opinion O-2279 (1940) (where student transfers from one 
duly licensed school to another, he or she would be entitled to credit for the number of 
hours spent in the first school). 

Where words used in a statute are unambiguous, statutorily undefined words are to 
be given their ordinary meaning and every word is to be given effect if reasonable and 
possible unless the intent of the legislature manifested by the statute requires that meaning 
to be restricted or enlarged to give effect to that intent. In re Estate of Furr, 553 S.W.Zd 
676 (Tex. Civ. App.-Amarillo 1977, writ refd n.r.e.). In this particular instance we 
understand the noun “attendance” as a derivation of the verb “attends,” which is defined as 
being present. WEBSTER’S Nwnr NEW COLLEGIATE DICTIONARY 114 (1983). Therefore, 
given the language in section 21(g)(l), of “course time expressed in clock hours” coupled 
with the retind triggering language in section 21(g)(2), we conclude that the student’s 
refund must be based on the percentage of the course completed at the time of termination 
or withdrawal expressed in clock hours actually completed.3 

SUMMARY 

The Texas Cosmetology Commission is not authorized to 
promulgate a regulation limiting training programs in public high 
schools to the operator course. Each public high school may choose 
to enroll high school graduates or dropouts in specialty programs, 
assuming such programs have been approved by the commission. A 
student seeking instructor’s license must be a high school graduate or 
possess a General Equivalency Diploma equivalent prior to enrolling 
in an instructors program. 

Pursuant td V.T.C.S. article 84514 section 21(g)(l) and (2), 
refunds to students withdrawing from schools &ensed by the 

2We note that termination for refund pwposcs under s&section (g)(2XC) is sot auxsarily the 
same date as the aaual termination of the student. 

3For example, section 21(h), which pnwides tltal “if [a) student withdraws or is terminated before 
the last SO percent of the - bepins, the school rhall refund the following pcrcmtages of any 
oomanding tuition,” cntitlcs the smdcnt to mceive a refund based on the number of horn the student till 
tmt k phyrically present for actual clocked attcndmw See V.T.C.S. art. Wla, 0 21(h). 
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commission must be computed on the basis of actual hours of course 
time completed. 

Assistant Attorney General 
Opinion Committee 


