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Dear Mr. Driscoll:

You ask whether a property owner who is blind, under fifty-five years of age, and
employed full-time qualifies for additional homestead exemptions under section 11.13,

subsections (c) and (d) of the Tax Code. Subsections (c) and (d) of section 11.13 provide
as follows:

(c) In addition to the exemption provided by Subsection (b) of
this section, an adult who is disabled or is 65 or older is entitled to an
exemption from taxation by a school district of $10,000 of the
appraised value of his residence homestead.

(d) In addition to the exemptions provided by Subsections (b)
and {c) of this section, an individual who is disabled or is 65 or older
is entitied to an exemption from taxation by a taxing unit of a portion

_(the amount of which is fixed as provided by Subsection (e) of this
section) of the appraised value of his residence homestead if the
exemption is adopted either:

(1) by the govemning body of the taxing unit; or

(2) by a favorable vote of a majority of the qualified voters
of the taxing unit . . . .

The answer to your question depends upon whether a person who is blind, under fifty-five
years old, and employed full-time is “disabled” for purposes of the foregoing provisions.

Subsection (m)(1) of section 11.13 of the Tax Code provides that the term
“disabled” as used in section 11.13 “means under a disability for purposes of payment of
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disability insurance benefits under Federal Old-Age, Survivors, and Disability Insurance.”
This definition reflects section 1-b, subsections (b) and (c) of article VIII of the Texas
Constitution, which authorize the homestead exemptions:

The governing body of [various entities] may exempt by its own
action not less than Three Thousand Dollars ($3,000) of the market
value of residence homesteads of persons, married or unmarried,
including those living alone, who are under a disability for purposes
of payment of disability insurance benefits under Federal Old-Age,
Survivors, and Disability Insurance or its successor .

Tex. Const. art. VIII, § 1-b(b); see also id. § 1-b(c) (“[TThe legislature by general law may
exempt an amount not to exceed Ten Thousand Dollars ($10,000) of the market value of

the residence homestead of a person who is disabled as defined i in Subsection (b) of this
section....”).

In Attorney General Opinion MW.-26 (1979), this office considered whether the
homestead exemptions apply to “persons eligible under both the Federal Old-Age,
Survivors, and Disability Insurance program {42 U.S.C. §§ 401 - 431] and Supplemental
Security Income program’s Aid to the Blind and Aid to the Totally and Permanently
Disabled [42 U.S.C. §§ 1381 - 1383c].” This office concluded that article VI, section
1-b(b) clearly adopts the definition of disability included in the Federal Old-Age,
Survivors, and Disability Insurance Benefits statute, 42 U.S.C. § 423(d)(1). Attorney
General Opinion MW-26 (1979) at 1. The opinion further noted, however, that to be
eligible for a homestead exemption, a person need not actually receive benefits under the
federal statute: “We believe this constitutional provision merely incorporates the
definition of dtsabihty found in the Old Age and Survivors Act or its successor as a means
of determining who is disabled for purposes of receiving the permissive homestead tax
exemption.” Id. at 2.

Section 423(d) of title 42 of the United States Code, the specific federal statute
referred to in Attorney General Opinion MW-26, provides as follows:

(1) The term “disability” means—

(A) inability to engage in any substantial gainful activity by
reason of any medically determinable physical or mental impairment
which can be expected to result in death or which has lasted or can
be expected to last for a continuous period of not less than 12
months; or
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(B) in the case of an individual who has attained the age of 55
and is blind (within the meaning of “blindness™ as defined in section
416(i)(1) of this title), inability by reason of such blindness to engage
in substantial gainful activity in which he has previously engaged with
some regularity and over a substantial period of time.

(2) For purposes of paragraph (1 )(A)—

(A). An individual shall be determined to be under a disability
only if his physical or mental impairment or impairments are of such
severity that he is not only unable to do his previous work but
cannot, considering his age, education, and work experience, engage
in any other kind of substantial gainful work which exists in the
national economy . . . .

42 U.S.C. § 423(d). Section 416(iX1), referred to above, provides as follows:

Except for purposes of sections 402(d), 402(e), 402(f), 423, and
425 of this title, the term “disability” means (A) inability to engage in
any substantial gainful activity by reason of any medically
determinable physical or mental impairment which can be expected to
result in death or has lasted or can be expected to last for a
continuous period of not less than 12 months, or (B) blindness; and
the term “blindness” means central visual acuity of 20/200 or less
in the better eye with the use of a correcting lens. An eye which is
accompanied by a limitation in the fields of vision such that the
widest diameter of the visual field subtends an angle no greater than
20 degrees shall be considered for purposes of this paragraph as
having a central visual acuity of 20/200 or less.

42 U.S.C. § 416(i)1) (emphasis added). There appears to be no dispute that the property

‘owner at issue is “engaged in substantial gainful activity” for purposes of title 42 of the
United States Code, section 423(d)(1)}(A),’ and is “blind” for purposes of title 42 of the
United States Code, section 416()(1).

You contend that despite the fact that he is blind, the property owner at issue is
not disabled, as that term is defined in title 42 of the United States Code, section

IThe property owner is under 55 years of age, lost his vision at the age of six, has been employed
by the Houston Independent School District (“HISD”) since 1978, and is currently employed by HISD as a
full-time teacher.
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423(dX1)X(A), because he is under fifty-five years of age and engaged in substantial gainful
activity for purposes of that statute. The property owner, however, contends that he is
entitled to the homestead exemptions because he is disabled for purposes of 42 US.C.

§ 416(i)(1) by virtue of his blindness notwithstanding the fact that he is fully employed.

You state that “the prevailing view is that only the definition found in section 423 applies
because that is the section used to determine disability for purposes of receiving disability
benefits. The other, section 416, applies for other purposes but specifically does not apply
to determination of eligibility for disability benefits.”

We agree with your position. The Texas Constitution provides that the homestead
exemptions at issue are available only to those persons who are “under a disability for
purposes of payment of disability insurance benefits under Federal Old-Age, Survivors,
and Disability Insurance or its successor.” Tex. Const. art. VIII, § 1-b(b) (emphasis
added); see also id, § 1-b(c). Section 423 governs the payment of disability benefits under
the relevant federal program and defines the term “disability” for the purposes of payment
of disability benefits. A person who is under the age of fifty-five, blind under section
416(iX1), and engaged in substantial gainful activity is treated specially under the federal
statute, but is not paid disability benefits. As the relevant federal regulations explain:

If you are under age 55, we will evaluate the work you are doing
using the guides in paragraph (d) of this section to determine whether
or not your work shows that. you are doing substantial gainful
activity. If you are not doing substantial gainful activity, we will pay
you cash benefits, If you are doing substantial gainful activity, we
will not pay you cash benefits. However, you will be given a penod
of disability? as described in subpart D of this part.

20 CFR. §404.1584(b) (emphasis and footnote added). See generally id.
§§ 404.1581 - .1587. In sum, a blind person who is under the age of fifty-five and who
engages in substantial gainful activity is not “under a disability for purposes of payment of
disability insurance benefits under Federal Old-Age, Survivors, and Disability Insurance or
its successor” for purposes of the Texas Constitution, see Tex. Const. art. VIII, § 1-b(b);
see also id. § 1-b{c), or section 11.13(m)(1) of the Tax Code. Therefore, a property
owner who is blind, under the age of fifty-five, and engages in substantial gainful activity is
not entitled to a homestead exemption under section 11.13, subsections (c) and (d) of the
Tax Code.

2See 20 CFR. §404.1582 (“A period of disability protects your earnings record under Sccial
Security so that the time you are disabled will not count against you in determining whether you will have
worked long enough 1o qualify for benefits and the amount of your benefits.”).
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The conclusion in Attorney General Opinion MW-26 that a person need not
actually receive benefits under the federal statute to be eligible for a homestead exemptxon
is not to the contrary. That opinion simply noted that whether a person who is disabled
for purposes of payment of insurance benefits actually receives benefits is not dispositive.
What is dispositive is whether the person is “under a disability for purposes of payment of
disability insurance benefits under Federal Old-Age, Survivors, and Disability Insurance or
its successor.” A blind person under the age of fifty-five who engages in substantial
gainful activity does not meet that standard. '

SUMMARY

A blind person under the age of fifty-five who is engaged in
“substantial gamful activity” under title 42 of the United States Code,
section 423(d), is not “under a disability for purposes of payment of
disability insurance benefits under Federal Old-Age, Survivors, and
Disability Insurance or its successor,” Tex. Const. art. VIIL, § 1-b(b);
see also id. § 1-b(c); Tax Code § 11.13(m)(1), and is therefore not
entitled to a homestead exemption under section 11.13, mbsect:ons
(c) and (d) of the Tax Code.

Yours very truly,

fhoy R (b

Mary R. Crouter
Assistant Attorney General
Opinion Committee



