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Dear Representative Rangel:

You ask the following two questions:

a) Does section 46.035(b)(2) of the Texas Penal Code apply to on
campus facilities which host high school, collegiate, or
professional events?

b) Does the term “physical premises™ as used in section 46.03(a)(1)
of the Texas Penal Code refer to both the grounds and buildings
of a university campus?

For the following reasons we believe (1) that a person would violate both sections 46.03
and 46.035 of the Penal Code if the person carried a licensed concealed handgun on the
“premises” (as that word is defined in section 46.035) of a school or educational
institution where a high school, collegiate or sporting or interscholastic event was
occurring and (2) that the word premises as used in section 46.03(a)(1) means those
portions of a structure, and of the land, including appurtenances, on which the structure is
situated, of which a school or educational institution has ownership or control.

Penal Code section 46.035, which the last legislature added in the concealed
handgun law, Act of May 16, 1995, 74th Leg., R.S,, ch. 229, § 4, 1995 Tex. Sess. Law
Serv. 1998, 2013, provides in pertinent part:

(b) A license holder commits an offense if the license holder
intentionally, knowingly, or recklessly carries a handgun under the
authority of Article 4413(29¢e), Revised Statutes, regardless of
whether the handgun is concealed, on or about the license holder’s
person:
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(2) on the premises where a high school, collegiate, or
professional sporting event or interscholastic event is taking
place, unless the license holder is a participant in the event and a
handgun is used in the event . . . .

Penal Code section 46.03 provides in pertinent part:

(a) A person commits an offense if, with a firearm, illegal knife,
¢lub, or prohibited weapon listed in Section 46.05(a), he
intentionally, knowingly, or recklessly goes:

(1) on the physical premises of a school or educational
institution, any grounds or building on which an activity
sponsored by a school or educational institution is being
conducted, or a passenger transportation vehicle of a school or
educational institution, whether the school or educational
institution is public or private, unless pursuant to written
regulations or written authorization of the institution . . . .

The prohibitions in the two sections share certain elements, but each section also prohibits
conduct that the other does not.

Section 46.03(a)(1) in most respects is the broader of the two. Section
46.035(b)(2) prohibits only the licensed carrying of handguns, but see Penal Code
§ 46.02(a) (generally prohibiting carrying of handgun on or about one’s person), (bX7)
(providing defense to prosecution under section 46.02 if handgun is licensed), while
section 46.03(a)(1) prohibits the carrying of handguns without reference to licensure, see
also id. § 46.03(f) (providing that it is not defense to prosecution that actor was licensed
to carry handgun). Section 46.035(b)}2) prohibits only the carrying of handguns, while
section 46.03(a)(1) prohibits the carrying of other weapons. Section 46.035(b)}(2) applies
only to sporting or interscholastic events of educational institutions that are high schools
or colleges or universities, while section 46.03(a)(1) applies to any school or educational
institution. Section 46.035(b)(2) does not apply to a passenger vehicle, while section
46.03(a)(1) also prohibits the carrying of a handgun on any passenger transportation
vehicle of a school or educational institution. Regarding “premises” in section 46.03(a)(1)
and section 46.035(b)(2), we will go into greater detail below in answer to your second
question, but it is sufficient at this point to note that the word has a broader meaning in the
former provision.

On the other hand, section 46.035(b)(2) also reaches conduct that is not covered
by section 46.03(a)}(1). Only the former section applies also to non-school-related
activities, that is, professional sporting events.

Regarding the first question, whether section 46.035(b)(2) applies on-campus, you
suggest that the pre-existence of section 46.03(a)(1), which already, even before the last
legistative session, prohibited the carrying of a firearm on school or educational institution
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premises,! requires an interpretation of section 46.035 as applying only to off~campus
sporting and interscholastic events. You elaborate as follows:

Section 46.035(b)(2) of the Texas Penal Code makes it a
criminal offense to carry a handgun “on the premises where a high
school, collegiate, or professional sporting event or interscholastic
event is taking place” ..., while section 46.03(a)(1) makes it an
offense for an individual to carry an unlawful weapon onto the
physical premises of an educational institution.... When read
together with section 46.03(a)(1) of the Texas Penal Code, section
46.035(b)(2) appears only to address off campus facilities. It seems
logical that any on campus facility like Memorial Stadium at the
University of Texas would be covered by section 46.03(a)(1) because
the stadium is “on the physical premises of an educational
institution.” It appears that the Legislature created section
46.035(b)(2) to cover those facilities that are not covered by section
46.03(a)(1)--off campus facilities. For example, the Cotton Bowl
hosts both collegiate (S.M.U.) football games and high school playoff
football games, but the Cotton Bowl would not be covered by
section 46.03(a)(1), because it is not on the premises of a school or
educational institution.? Section 46.035(b)(2) - also covers
professional venues such as Texas Stadium and the Astrodome;
facilities that are not covered by section 46.03(a)(1). In other words,
it appears that the Legislature did not want anyone carrying firearms
to congested areas where families and students were present. The
Legislature knew that they had covered on campus locations with
section 46.03(a)(1), but they wanted to address those facilities that

1Before section 46.03(a)(1) was amended in 1995, see infra note 2, it provided as follows:

(a) A person commits an offense if, with a firearm, itlegal knife, club, or
prohibited weapon listed in Section 46.05(3), he intentionally, knowingly, or
recklessly goes:

(1) on the physical premises of a school, an educational institution, or
a passenger transportation vehicle of a school or an educational institution,
whether the school or educational institution is public or private, unless
pursuant to written regulations or written authorization of the institution

Act of May 29, 1993, 73d Leg., R.S,, ch, 900, § 1.01, 1993 Tex. Gen. Laws 3586, 3687-88.

2The Seventy-fourth Legislature expanded the reach of section 46.03(a)X1) to include “any
grounds or building on which an activity sponsored by a school or educational institution is being
conducted,” Act of May 27, 1995, 74th Leg., R.S., ch. 260, § 42, 1995 Tex. Sess. Law Serv. 2207, 2490.
We therefore believe that section 46.03(a)(1), as amended, would prohibit handguns at the Cotion Bowl
during a collegiate or high school football game.
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were not located on school property by using the language in section
46.035(b)(2). [Footnote added.]

Although we agree with you that section 46.035 applies to off-campus events, we
do not believe that that section should be construed as applying only to off-campus events.
We recognize that section 46.035(b)(2) prohibits no conduct on the premises of a school
or educational institution that is not prohibited by section 46.03(a)(1), but we find no
conflict between the two provisions. No rule of statutory analysis requires that section
46.035(b)(2) be construed as applying only where section 46.03(a)(1) does not apply. We
conclude that the camrying of a licensed concealed handgun on the “premises” (as that
word is defined in section 46.035%) of a school or educational institution where a high
school or collegiate sporting or interscholastic event is occurring would violate both
sections 46.03 and 46.035.

Your second question, whether the reference to “premises” in section 46.03(a)}(1)
includes both the grounds and buildings of a school or educational institution, draws our
attention to the absence of a statutory definition of premises for purposes of section
46.03(a)(1). We note that Penal Code section 46.035(f)(3) has an express definition of
premises:.

In this section:

(3) “Premises” means a building or a portion of a building.
The term does not include any public or private driveway, street,
sidewalk or walkway, parking lot, parking garage, or other
parking area.

Because the above-quoted statutory definition expressly applies only to section 46.035, it
is not relevant to the meaning of the word as used in section 46.03. We therefore must
ascribe to premises in section 46.03 the ordinary meaning of the word. See Gov't Code
§ 312.002 (generally, “words [in statutes] shall be given their ordinary meaning™). The
relevant definition in Black's Law Dictionary is as follows:

In estates and property. Land with its appurtenances and structures
thereon. Premises is an elastic and inclusive term, and it does not
have one definite and fixed meaning; its meaning is to be determined
by its context and is dependent on circumstances in which used, and
may mean a room, shop, building, or any definite area. Allen v.
Gentry, Ala., 97 So.2d 828, 832.

A dwelling unit and the structure of which it is a part and
faculties and appurtenances therein and grounds, areas, and facilities

3See infra page 4 (noting statutory definition of premises in Penal Code section 46.035(f)(3)).
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held out for the use of tenants generally or whose use is promised to
the tenant. Uniform Residential Landlord and Tenant Act, 1.301(a).

BLACK'S LAW DICTIONARY 1180-81 (6th ed. 1990). In Webster’s Ninth New Collegiate
Dictionary, the word is defined similarly, in relevant part, as “a : a tract of land with the
buildings thereon b : & building or part of a building usu. with its appurtenances (as
grounds).” WEBSTER’S NINTH NEW COLLEGIATE DICTIONARY 928 (1989).

In lioh
In light of the foregoing definitions, we believe that the word premises as used in

section 46.03(a)(1) means those portlons of a structure, and of the land, including
appurtenances, on which the structure is situated, of which a school or educational
institution has ownership or control. If a school or educational institution owns or
controls all of a building and the parcel of land on which the building is situated, then all of
the building and the land, including its appurtenances, are the “premises” of the school or
educational institution for purposes of section 46.03(a)(1). If a school or educational
institution owns or controls only certain portions of a building, then only those portions
are the “premises” of the school or educational institution for purposes of section
46.03(a)(1).

SUMMARY

A person would violate both sections 46.03 and 46.035 of the
Penal Code if the person carried & licensed concealed handgun on the
“premises” (as that word is defined in section 46.035) of a school or
educational institution where a high school or collegiate sporting or
interscholastic event was occurring.

The word premises as used in section 46.03(a)(1) means those
portions of a structure, and of the land, including appurtenances, on
which the structure is situated, of which a school or educational
institution has ownership or control.

Yours very truly,

8‘1%&&5- ﬂw

James B. Pinson
Assistant Attorney General
Opinion Committee



