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Dear Commisioner Moses: 

You ask whether chapter 573 of the Govemment Code prohibii a school district 
~hiriogafonneranployeewhoisrelatedtoaschoolboardmembawithina 
prohiied degree if the former employee had been continuously employed by the school 
district at the time of the school board member’s election. You ask us to consider the 
following facts: 

A person elected to the office of school board trustee is related 
to a school district employee in a degree of relation prohibited under 
Chapter 573, Govemment Code. At the time the trustee assumes 
office, the employee has been employed by the school diict for the 
period of time required for the continuous employment exception 
under Section 573.062, Government Code. Subsequently, the 
employee resigns to pursue other employment. Now, the former 
employee is interested in returning to employment in the school 
district. The former employee’s relative is serving as trustee and has 
done so during the entire- period of the former employee’s absence 
from district employment. 

Section 573.062 of the Government Code, which sets forth an exception to the 
nepotism prohibitions for employees who have been ~ntinuously employed, providea in 
peatimt part as follows: 

(a) A nep&ism prohibition prescrii by Section 573.041 . . 
does not apply to an appointment or contirmation of an appointment 
of an individual to a position if: 
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(1) the individual is employed in the position immediately 
before the election or appointment of the public official to whom 
theindkid&isrelatedinaprohiieddegree;and 

(2) that prior employment of the individual is continuous 
for at least [a certain set period depending upon whether the 
05cial is appointed or elected]. 

(b) If under Subsection (a), an individual continues in a 
position, the public official to whom the individual is related in a 
prohibited degree may not participate in any deliberation or voting on 
the appointmen& reappointment, confirmation of the appointment or 
reappointment, employment reemployment, change in status, 
compensation, or dismissrd of the individual if that action applies only 
to the individual and is not taken regarding a bona fide class or 
cateso’Yofanpb-. 

We do not believe that the foregoing exception applies to the situation you 
describe.1 Subsection (a) of section 573.062 is intended to permit a person who has been 
continuously employed to continue in that employment after the election or appohttment 
of a relative. In the case you describe, the employee resigned after the relative was 
elected. 

Subsection (b) of section 573.062 provides that when an employee “continues in a 
position” the relative may not participate in the employee’s “appointmex& reappointmen& 
co-on of the appointment or reappointmen& employment reemploymen& change in 
status, compemation, or dismissal.” We do not believe that subsection @) would permit 
the school board in the case you descrii to m-employ the former employee provided that 
the re.lative- does not participate. Subsection (b) only applies to “an individual [who] 
continues in a position,” Gov’t Code 5 573.062, that is, a person who has been 
continuously employed both prior to and after the appointment or election of his or her 
relative up until the time of the “appointment reappointment, confknation of the 
appointment or reappointmem employment, reemployment, change in status 
compensation, or dismissal.” Id Because the employee you describe did not continue 
a&r the election in the position the employee held before the election, section (b) is 
inapplicable. The individual you describe is not exempted from the nepotism prohibitions 
by virtue of section 573.062. 

You also ask if the answer to your query is “contingent on whether, during the 
period of the former employee’s absence from diict employment, the related board 
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member has been serving the same term or has been reelected.” We do not believe this is 
a relevant consideration given the facts you describe. 

SUMMARY 

A former employee of a school district, who is related to a 
school board member within a prohibited degree and had been 
continuously employed by the school district at the time of the school 
board member’s election, is not exempt 6om nepotism prohibitions 
by virtue of section 573.062 of the Government Code. 

Yours very truly, 

Mary R’Crouter 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 


