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Dear Mr. Skeen: 

Letter Opinion No. 96-019 

Fk: Whether a person who operates as a 
bail bond licensee in an individual capacity 
may, in addition, be licensed as an agent for 
a corporate surety (JD# 33627) 

You ask whether, under V.T.C.S. article 2372p-3-3,1 a person who operates as a bail 
bond licensee in an individual capacity may, in addition, be licensed as an agent for a 
corporate surety. Your request letter informs us that “[a] licensed bail bondsman 
opemting in Smith County, Texas in an individual capacity has made an application [to the 
Smith County Bail Bond Board] for a license as an agent for a corporate surety with the 
intention of operating under both licenses at the same time.” 

The requirements for licensing of bail bondsmen and corporate sureties are found 
in sections 6 and 7 of article 2372~3. Section 6(a) provides in part: “Any person 
desiriagtoactasabondsmaninanycourtofthecountyshallfilewiththeCountyBail 
Bond Board a sworn application for a license.” For purposes of article 2372~3, a 
“person” irYan individual or corporation.” V.T.C.S. art. 2372~3, 8 2(l). A tentatively 
approved individual applicant must deposit certain Srnds with the county tmasumr or deed 
red property in trust to the county bail bond board as security for the payment of 
obligations the applicant will incur in executing bail bonds. Id. 8 6(f)(l), (2); KLrverzhagen 
v. In&matiwral F&dig Ins. Co., 861 S.W.Zd 13, 19 (Tex. App.-Houston [lst Dist.] 
1993, no writ). A tentatively approved corporate applicant, on the other hand, must 
Ybmish to the sheriff an irrevocable letter of credit as a cash equivalent to satisfy any final 
jdgment of forfeiture that may be made on any bonds on which the corporate licensee is 
surety.” V.T.C.S. art. 2372~3, $6(f)(3); Klevtwhagen, 861 S.W.2d at 19. An 
individually licensed bondsman may not “execute, in any county, bail bonds that in the 
aggregate exceed 10 times the value of the property held as security on deposit or in trust 
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under Subsection (f) of this section.” V.T.C.S. art. 2372~3, $8 6(g), $j 7(a). Regarding 
corporate sureties, section 7 provides in part: 

(a) Whenever in this Act any person is required or authorized to 
give or execute any bail bond, such bail bond may be given or 
executed by such principal and any corporation authorized by law to 
act as surety. When any such corporation authorized by law to act as 
a surety undertakes to be a surety on a bail bond, such 
corporation. . . shall be. required to meet the applicable requirements 
prescribed by Section 6 of this Act More being acceptable as a 
personal surety on a bail bond; Subsection (g) of Section 6 does not 
apply to a corporate surety. 

. . . . 

(c) Any corporation which acts as a surety shall, before 
executing any bail bond, first file in the office of the county clerk of 
the county where such bail bond is given a power of attorney 
designating and authorizing the named agent of such corporation to 
execute such bail bonds by such agent. This power of attorney shall 
be a valid and biding obligation of the corporation. A separate 
license is required for each agent operating under a corporate power 
of attorney. 

Because a county bail bond board is not authorized to grant more than one bail 
bond license to an individual, see Attorney General Opiion JM-1023 (1989). you suggest 
that the grant of a corporate surety agent’s license to a person who is aheady licensed as 
an individual bail bondsman would be unauthorixed as a grant of a second license to the 
same person. We believe that your suggestion misses the distinction that a license 
pe&tting an individual to act as an agent for a corporate surety is really a license. granted 
to the corporate surety rather than to the agent as an individual bail bondsman. In 
Attorney General Opiion DM-224 we interpreted section 7(c)z of article 2372~3 as 
meaning that a license permitting an individual to act as a designated agent for a corporate 

?sccIion 7(C) pmvides: 
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surety is merely that, and not a license for the individual to act “in his or her own right.” 
Attorney General Opiion DM-224 (1993) at 2. We accordingly concluded that article 
2372~3 “requires a wprute meg to obtain a license for each of its designated agents 
in his or her capacity as a designated agent.” Id. at 2-3 (emphasis added). In a footnote 
we noted that “nothing in section 7(c) would prevent a corporate surety from designating 
as agent an individual who is a licensed bondsman in his or her individual capacity, but this 
is certainly not required.” Id. at 3 n.3. Based on our interpretation of article 2372p-3 in 
Attorney General Opiion DM-224, we answer your first question in the affirmative: a 
bail bond board may license a corporate surety to operate through a designated agent who 
is individually licensed to execute bail bonds. See id. 

You also ask, contingent upon an affirmative answer to the precediig question, 
whether an individual who is licensed individually to act as a bail bondsman and a 
corporate surety that is licensed to operate through the individual as a designated agent 
are permitted to “operate both licenses out of the same name, same place of business, 
same telephone numbers, same employees, and/or same advertising?” Regardiig the first 
part of your question, “operat[mg] both licenses out of the same name,” the answer may 
depend on the factusl situation. We cannot advise you on this aspect of your question 
without more specificity as to the facts you wish us to consider. Regarding the other 
things you mention, “same place of business, same telephone numbers, same employees, 
and/or same advertising,” we lind nothing in article 2372~3 that prohibits such an 
operation. 

You Iinally ask whether an individual who is already licensed in his or her own 
right as a bail bondsman and who is applying as the designated agent of a corporate surety 
must complete a financial statement and whether the county bail bond board must consider 
the agent’s own solvency as a factor in evaluating the application. Section 6(a)(6) of 
article 2372~3 requires a “person” applying for a license to include “[a] complete sworn 
&an&l statement” in the person’s application for a bondsman’s license. We believe that 
when any individual, whether already licensed individually or not, applies as a designated 
agent for a corporate surety, the corporate surety is the relevant “person” for purposes of 
section 6 and therefore the iinancial statement requirement applies to the corporation, not 
to the agent. For the same reason, article 2372p-3 does not require a county bail bond 
board to consider the designated agent’s solvency in evaluating the corporate surety’s 
application. 
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SUMMARY 

A bail bond board may license a corporate surety to operate 
through a designated agent who is individually licensed to execute 
bail bonds. 

V.T.C.S. article 2372~3 does not prohibit an individually 
licensed bail bondsman from operating as a designated agent of a 
licensed corporate surety in the same place of business and using the 
same telephone numbers, same employees. and same advertising as 
the designated agent uses in operating as an individually licensed bail 
bondsman. 

when a corporate surety applies for a license for a designated 
agent who is an individually licensed bail bondsman article 2372~3 
does not require the designated agent to complete a personal 
fman&l statement as part of the application, nor does the statute 
require a county bail bond board to consider the designated agent’s 
solvency in evaluating the corporate surety’s application. 

Yours very truly, 

James B. Pin 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 


