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Dear Representative Marchant: 

Letter Opinion No. 96-025 

Re: Whe-ther V.T.C.S. article 5069-1.12 
prohibits the imposition of a surcharge on 
the use of a credit card to pay membership 
dues or to make contributions to a place of 
worship where no sale of goods or services 
is involved (ID# 36828) 

You ask whether V.T.C.S. article 5069-1.12 prohibits the imposition of a 
surcharge on the use of a credit card to pay membership dues or to make contributions to 
a place of worship where no sale of goods or services is involved. Article 5069-1.12 
provides in pertinent part as follows: 

(a) In a sales transaction for g& or services involving the use 
of a credit card for an extension of credit, the seher may not impose a 
surcharge on the buyer because. the buyer uses a credii card instead 
of cash, a check, or similar means of payment. [Emphasis added.] 

Your question assumes that the payment of membership dues or contributions to a place 
of worship standing alone does not involve the sale of goods or services. Provided that 
your assumption is correct, article 5069-1.12 does not prohibit the imposition of a 
surcharge on the use of a credit card to pay membership dues or to make contributions to 
a place of worship.1 Article X%9- 1.12 would prohibit the imposition of a surcharge on 
such transactions, however, where the sale of goods or services is actually involved. For 
the following reasons, we are unable to determine whether your assumption is correct. 

The phrase “goods or services” in article 5069-l. 12 is not defhted. Therefore, we 
give the words “goods” and “services” their ordii meaning. See Gov’t Code 
5 312.002(a). ‘Goods” are defined as “personal property having intrinsic value.” 
WEBSTER’S NJNTH NEW COLLEGIATE DICTIONI&Y 527 (1990). “Services” are de&d as 
“useful labor that does not produce a tangible commodity.” Id. at 1076. These definitions 
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are narrower but consistent with definitions of the terms in other statutes. The Deceptive 
Trade Practices Act, for example, defines them somewhat more broadly as follows: 

(1) “Goods” means tangible chattels or real property purchased 
or leased for use. 

(2) “Services” means work, labor, or service purchased or 
leased for use, including services lknished in connection with the 
sale or repair of goods. 

Bus. & Corn. Code $17.45 (detkritions for purposes of Bus. & Corn. Code ch. 17, subch. 
E). 

Regardless of how the terms are defined, the determination whether the payment 
of membership dues or contributions to a place of worship involves the receipt of “goods 
or services” would require an examination of whether any good or service is received in 
exchange for the payment. Because the determination involves factusl issues, it is beyond 
the purview of the opinion process. 

SUMMARY 

Article 5069-1.12, V.T.C.S., does not prohibit the imposition of 
a surcharge on the use of a credit card to pay membership dues or to 
make contributions to a place of worship where no sale of goods or 
services is involved. 

Yours very truly, 

Mary R: Crouter 
Assistant Attorney General 
Opiion Cotmine 


