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Dear Representative Stiles: 

You have asked this office whether a petition requesting an election to dissolve a 
drainage district, for which the statutory deposit has been paid and which the county clerk 
has veritied contains the requisite number of taxpayer signatures, may be withdrawn by the 
citizen who has presented it before the commissioners court orders an election on the 
issue. 

The facts, as you present them, are as follows. On February 20, 1996, a citizen 
presented such a petition at a meeting of the Jefferson County Commissioners Court. The 
petition, as required by section 56.292 of the Water Code, contained the signatures of they 
resident freehold taxpayers. The petitioner paid the $200 cash deposit required by section 
56.293 of the Water Code. The commissioners court placed the matter of ordering the 
election on its March 4, 1996, agenda. Prior to the March 4th meeting, the citizen who 
had presented the petition sought to withdraw it in a telephone conversation with the 
Jefferson County Judge. The commissioners court tabled the matter at its March 4th 
meeting in order to seek counsel as to whether it had authority to permit such a 
withdrawal. 

We conclude that the commissioners court does not have such authority. Section 
56.292 of the Water Code reads in relevant part, 
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At a regular meeting of the commissioners court, any person 
may present a petition [signed by the requisite number of 
taxpayers] requesting the dissolution of the district, and the 
commissioners court shall order an election to be held in the 
district at the earliest legal time to determine whether or not 
the district should be dissolved. [Emphasis added]. 

The language of the statute is mandatory, not precatory. The commissioners court has no 
discretion in the matter, once the petition has been presented to it, the fee paid, and the 
requisite number of signatures verifted. Moreover, we find no authority in the statute for 
the withdrawal of such a petition. Accordingly, the petition having been presented to the 
commissioners court on February 20, 1996, the commissioners court must order the 
election. 

SUMMARY 

A petition for the dissolution of a drainage district bearing the 
requisite number of taxpayer signatures having been presented to it, a 
commissioners court has no authority to permit the withdrawal of the 
petition and must call the required election under section 56.292 of the 
Water Code. 

James E. Tourtelott 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 


