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Dear Mr. Hilbig:

On behalf of the Bexar County Bail Bond Board (the “board”™), you ask whether
the board is authorized to issue multiple licenses to an individual under V.T.C.S. article
2372p-3 (the “act”™). You believe that the answer to this question is controlied by
Attorney General Opinion JM-1023, We agree.

In Attorney General Opinion JM-1023, this office considered whether a bail bond
board has the authority to refuse to issue more than one bail bond license to a person who
wishes to operate multiple bail bond companies under assumed names. This office
concluded that article 2372p-3 does not provide such authority, reasoning as follows:

‘While & bail bondsman may operate his business under an
assumed name, only the individual (or corporation) may qualify as an
applicant; and when acting as a surety the individual must sign the
bond personally. It is the individual that is eligible to apply for a
license rather than the business being operated under an assumed
name. A bail bond business operating under an assumed name is not
a distinct entity from another such business bearing a different
assumed name so as to enable the individual owner of both
businesses to be eligible for two licenses. Since article 2372p-3
prohibits the issuance of a license to anyone other than an individual
or a corporation, a county bail bond board is without authority to
grant more than one bail bond license to any person.

Attorney General Opinion JM-1023 (1989) at 3. Attorney General Opinion JM-1023
clearly stands for the proposition that article 2372p-3 does not authorize a county bail
bond board to issue more than one bail bond license to any person.

We note that since this office issued Attorney General Opinion JM-1023, it
construed section 7 of article 2372p-3, which deals exclusively with corporate sureties, in
Attorney General Opinion DM-224. Attorney General Opinion DM-224 concluded that a
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county bail bond board may igeue multiple licenses to a corporate surety, and overruled
prior opinions of this office to the extent that they are to the contrary to that conclusion.
Attorney General Opinion DM-224 (1993) at 3.! We believe the conclusion in Attorney
General Opinion JM-1023, that article 2372p-3 does not authorize a county bail bond
board to issuc more than one bail bond license to any person, is still valid with respect to

individuals. We see no reason to depart from that conclusion here.2

You suggest that the board believes that it is authorized to issue multiple licenses
because such a practice is not expressly prohibited by article 2372p-3. We disagree. A
bail bond board has only those powers as are expressly conferred upon it by statute,
together with those powers necessarily implied from powers or duties expressly provided.
Attorney General Opinion JM-471 (1986) at 4 (citing cases). Because the board is not
expressly authorized to issue multiple licenses to a single individual, and this authority
cannot be implied from its express authority, the fact that article 2372p-3 does not
expressly prohibit the practice is immaterial.

You also state that the board contends that it is authorized to issue muitiple
licenses to single individuals because it believes that “the State’s interest is adequately
protected by additional restrictions placed on Bexar County bail bondsmen.” You explain
that “[tlhe Board requires that [a] bondsman seeking an additional license post
independent security for each license, and if a bondsman violates {the act] or the rules and
regulations promulgated under it, any resulting suspension or revocation extends to all
licenses held by that bondsman.” We believe that article 2372p-3 simply does not
authorize the board to issue multiple licenses to single individuals, regardless of the
conditions under which it does so. Furthermore, it is not apparent to us that these
“additional restrictions” imposed by the board are within the board’s statutory authority.
In enacting article 2372p-3, the legislature has set forth requirements and procedures to
protect the state’s interest and has not authorized county bail bond boards to create
additional ones.3

1See also Letter Opinion No. 96-019 (1996) (concluding on basis of Attorncy General Opinion
DM-224 that bail bond board may license corporate surety to operate through designated agent who is
individually licensed to execute bail bonds).

24ccord id. at 2 (citing Attorney General Opinion JM-1023 for proposition that bail bond board
may not grant more than one bail bond license to individual).

3You also ask whether the board should immediately revoke maultiple licenses granted in
violation of article 2372p-3, and if it would be subject to liability for doing so. In addition, you ask who
has standing to bring suit to compel the board to discontinue its practice of granting multiple licenses.
Given that this office is not fully aware of the facts Jeading to your request, we decline to answer these
questions. We believe that your office should decide what steps to take in light of the above legal analysis
and, moreover, that it would be imprudent for this office to comment on any litigation that might arise as
a result of this opinion.
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SUMMARY

The Bexar County Bail Bond Board is not authorized to issue
multiple licenses to an individual under V.T.C.S. article 2372p-3.

Yours very truly, o
ﬂu % 0=
Mary R. Crouter

Assistant Attorney General
Opinion Committee



