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Dear Commissioner Moses:

You ask for an interpretation of section 26.007(b) of the Education Code, as
enacted by Senate Bill 1 of the Seventy-fourth Legislature, Act of May 27, 1995, 74th
Leg., R.S., ch. 260, § 1, 1995 Tex. Sess. Law Serv. 2207, 2297. Section 26.007 of the
Education Code provides as follows:

(a) A parent is entitled to complete access to any meeting of the
“board of trustees of the school district, other than a closed meeting
held in compliance with Subchapters D and E, Chapter 551,
Government Code. -

(b) A board of trustees of a school district must hold each
public meeting of the board within the boundaries of the district
except as required by law or except to hold a joint meeting with
another district. All public meetings must comply with Chapter 551,
Government Code.

Chapter 551 of the Government Code, the Open Meetings Act, requires meetings
of a governmental body to be open to the public, subject to exceptions set out therein.
Gov't Code § 551.002. Subchapter D of chapter 551 states exceptions to the requirement
that meetings be open and subchapter E sets out the procedures applicable to a closed
meeting. Since the term “public meeting” used in section 26.007(b) .is not defined, you
ask whether both open and closed meetings of a school district board of trustees must be
held within the boundaries of the school district under section 26.007(b), Education Code.

We note that a governmental body may not hold a closed meeting without first
convening in an open meeting and announcing that a closed meeting will be held,
identifying the section of chapter 551 that permits it to hold a closed meeting. Gov’t Code
ch. 551.101. Thus, & “closed meeting” takes place within the confines of a meeting that is
convened and conducted as an “open meeting.”
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We turn to the text of section 26.007(b) of the Education Code. The last sentence
of this section uses the term “public meeting,” in stating that “[a]ll public meetings must
comply with Chapter 551, Government Code.” Chapter 551 applies to closed as well as
open meetings of governmental bodies. See Gov't Code subch. E (procedures applicable
to closed meetings); Cox Enters. v. Board of Trustees, 706 S.W.2d 956, 958 (Tex. 1986)
(notice requirement applies to subject matter of executive session discussions). We
believe the term “public meeting” in the last sentence of Education Code section 26.007(b)
includes closed as well as open meetings of the board of trustees of a school! district.

In construing a statutory word or phrase, the court may take into consideration the
meaning of the same or similar language used elsewhere in the act. Brown v. Darden, 50
S.W.2d 261, 263 (Tex. 1932). Unless a contrary intention appears, words that are used
repeatedly in a statute will bear the same meaning throughout. L & M-Surco Mfg. v. Winn
Tile Co., 580 S.W.2d 920, 926 (Tex. Civ. App.--Tyler 1979, writ dism’d); Greenwood v.
City of El Paso, 186 S.W.2d 1015, 1017 (Tex. Civ. App.—E! Paso 1945, no writ). In our
opinion, a “public meeting” within section 26.007(b) of the Education Code includes both
open and closed meetings of a school board of trustees.

Legislative history of this provision supports our construction of “public meeting.”

See Gov't Code §311.023(3) (in construing statute, court may consider legislative
history). _Theblllana]yslsforSemteBlll 1 did not distinguish between “open” and
“closed” meetings in its summary of section 26.007(b), which summary says that the
section “[r]equires a school district board of trustees to hold their meetings within the
school district boundaries.” House Comm. on Pub. Educ., Bill Analysis, C.S.S.B. 1, 74th
Leg., R.S. 55 (1995). Accordingly, we conclude that section 26.007(b) of the Education
Code requires both open and closed meetings of a school district board of trustees to be
held within the boundaries of the school district.

SUMMARY

Section 26.007(b) of the Education Code requn'es both open and
closed meetings of a school district board of trustees to be held
within the boundaries of the school district.

Yours very truly,

Susan L. Garrison
. Assistant Attorney General
Opinion Committee



