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Dear Mr. Ashworth:

Government Code section 659.002 permits a state agency, including a community
college, to deduct from an.employee’s salary only if the deduction is authorized by law.
No law permits a community college to deduct cellular telephone charges that an
employee may incur in the future. You ask whether Lee College may execute an
agreement with an employee to deduct from the employee’s salary outstanding cellular
telephone charges as the employee incurs them. We conclude that the Government Code
prohibits this deduction.

In a letter you enclosed with your request, President Sasser of Lee College -
describes the circumstances motivating your inquiry. He explains that GTE Mobilnet
cellular service has offered a special airtime rate to cellular phone users who subscribe
through a contract executed with certain state agencies, including, we presume, a
community college. President Sasser states that he would like to offer the special rates to
employees of the college, but GTE Mobilnet will contract only with the state agency. As
a consequence, President Sasser continues, the college is ultimately liable for payment. To
comply with the GTE contract yet offer the special airtime rate to college employees for
their personal calls, President Sasser proposes to have an employee who desires the
service sign a salary deduction authorization. Under the proposed authorization, the
college may deduct from an employee’s salary any amount past due to GTE Mobilnet.

We must determine the legality of the arrangement President Sasser proposes.
Government Code section 659.002(a) prohibits a state agency from making a deduction
from an employee’s compensation, where the compensation is paid wholly or partly from
state funds, unless the deduction is authorized by law. The term “state agency” includes a
community college.! This office determined in Attorney General Opinion MW-566 that

1See Gov't Code §659.002(b)X1) (defining “statc agency” to include institution of higher
education as defined by Education Code section 61.003); see also Educ. Code § 61.003(8) (defining
“institution of higher education” to include public junior college).
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the statutory predecessor to Government Code section 659.002 applied to 2 community
college.? Because Lee College is a community college,3 section 659.002 controls our
answer.

Thus, unless we find a statute that explicitly authorizes the deduction Lee College
proposes, we must conclude that the college is prohibited from making it. Education
Code section 22.002 authorizes deductions in certain instances, but we do not believe it
applies here. Under section 22.002, a community college* may deduct from an
employee’s salary upon the employee’s assignment, pledge, or transfer of an existing
indebtedness:

(b) Any school employee’s assignment, pledge, or transfer, as
security for indebtedness, of any interest in or any part of the
employee’s salary or wages then due or that may become due under
an existing contract of employment is enforceable only:

(1) if, before or at the time of execution, delivery, or
acceptance of an assignment, pledge, or transfer, written approval is
obtained in accordance with the policy of the employing school
fistrict: and

~ (2) to the extent that the indebtedness it secures is a valid
and enforceable obligation,

In Attorney General Opinion MW-566 this office construed the precursor to

section 22.002 to permit a community college to deduct from an employee’s salary for
indebtedness.* On the other hand, this office concluded that the precursor to section

2Attorney General Opinion MW-566 (1982) at 1. The legislatore has not substantively amended
Government Code section 659.002 since the enactment of the statute’s predecessor, V.T.C.S. art. 6813¢,
in 1981. See Act of Mar. 12, 1981, 67th Leg., R.S., ch. 16, § 2, 1981 Tex. Gen. Laws 21, 21, codified by
Act of May 4, 1993, 73d Leg., RS, ch. 268, sec. 1, § 659.002, 1993 Tex. Gen. Laws 583, 702; see also
Act of May 4, 1993, 73d Leg., R.S ch. 268, §47, 1993 Tex. Gen. Laws 583, 986 (indicating that
codification is nonsubstantive).

3See Educ. Code §§ 130,005, .186.

“By its terms, section 22.002 of the Education Code applics to an independent school district. In
Attorney General Opinion MW-566, however, this office applied the precursor to section 22.002 to a
community college. Attorncy General Opinion MW-566 (1982) at 4 (interpreting Education Code section
2.07, repealed by Act of May 27, 1995, 74th Leg., R.S,, ch. 260, § 58(a)1), 1995 Tex. Sess. Law Serv.
2207, 2498). Furthermore, under Education Codc section 130.084, “general law govemning the
mwmmdmwmmmmm«md
a junior or community coliege district “in the establishment, management and control™ of the district.
Thus, section 22.002 of the Education Code, which explicitly pettains to employees of a school district,
also applics to cmployees of a community college.

3See Atiorney General Opinion MW-566 (1982) at 4.
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22.002 did not permit a community college to deduct from the salary of an officer or
employee a sum for personal savings.¢

In our opinion, section 22.002(b) contemplates only assignment of an existing
indebtedness. Under section 22.002, we believe an employee must be aware of the
amount of the indebtedness prior to assigning an interest in the employee’s salary. By
contrast, if we construe section 22.002(b) to permit deductions for indebtedness that an
employee has not yet incurred, a community college might deduct amounts of which the
employee is unaware or that the employee has not had an opportunity to verify and
perhaps contest. We decline to construe section 22.002 in this manner.

Consequently, we conclude that a community or junior college, such as Lee
College, may not enter an agreement with an employee that will allow the college to
deduct from the employee’s salary any outstanding cellular telephone charges that the
employee may incur.

SUMMARY

Section 659.002(a) of the Government Code prohibits a
community or junior college, such as Lee College, from contracting
with an employee to allow the college to deduct from the employee’s
salary any outstanding cellular telephone charges that the employee
may incur. Education Code section 22.002 authorizes a community
college employee to assign an interest in his or her salary only for an
existing indebtedness.

Yours very truly,

Assistant Attorney General
Opinion Committee
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