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Office of the Attornep General
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DAN MORALES

ATTORNEY GENERAL May 14, 1996
The Honorable William R. Ratliff Letter Opinion No. 96-052
Chair
Education Committee Re: Whether the husband of the curmiculum
Texas State Senate coordinator of the Upper Northeast Texas
P.O. Box 12068 Tech Prep Consortium may serve on the
Austin, Texas 78711 governing board of the Northeast Texas

Community College District and related
questions (ID# 38812)

Dear Senator Ratliff:

You ask several questions on behalf of the Northeast Texas Community College
District (the “college district™).! A letter attached to your request explains that the
curriculum coordinator of the Upper Northeast Texas Tech Prep Consortium (“Tech
Prep” or the “consortium™), of which the college district is a member, and her husband
both filed as candidates to run for place six on the college district’s governing board. A
third person conducted a write-in campaign for place six. In the election, no candidate
won a majority of the votes. The Tech Prep curriculum coordinator’s husband garnered
the most votes, followed by the Tech Prep curriculum coordinator in second place, and the
write-in candidate in third place.2 The second-place candidate withdrew her candidacy in
the runoff election.3 As a result, the first-place candidate must be considered the winner
of the election and there will be no runoff election.

You ask whether the husband of the Tech Prep curriculum coordinator is eligible
to serve on the college district’s governing board. The general counsel of the college
district suggests that the Tech Prep curriculum coordinator is an employee of the college
district and is particularly interested in the application of nepotism and conflict of interest

iSee Educ. Code § 130.192 (defining college’s service area).

2We have been informed that the second-place candidate garnered just onc vote more than the
third-place candidate, but that the third-place candidate did not request a recount.

3See Elec. Code §§ 145.001, .092, 093 (requisites of withdrawal request).

4Election Code section 145,095 provides as follows: “If a runoff candidate withdraws, the
rexiaining candidate is considered to be elected and the mnoff election for that office is not held”
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prohibitions.* Chapter 573 of the Government Code prohibits a public officiai from
appointing, confirming the appointment of, or voting for the appointment or confirmation
of the appointment of an individual to a position that is to be directly or indirectly
compensated from public funds if the individual is related to the public official within a
prohibited degree. See Gov’'t Code § 573.041. A husband and wife are related within a
prohibited degree. See id. §§ 573.002, .024(a)(1), .025(a). Chapter 573 would prohibit
the governing board as a whole from voting on the appointment of a member’s spouse.
See id. § 573.044. The general counsel for the college district informs us that the Tech
Prep curriculum coordinator was not employed by Tech Prep or the college district for a
period from summer 1995 to March 18, 1996. Therefore, assuming for the moment that
she is an employee of the college district, she has not been continuously employed by the
college district for six months prior to the election of her husband, and would not fit
within the exception to the nepotism prohibitions set forth in section 573.062. See id.
§ 573.062(a)(2XB).

The crucial question is whether the Tech Prep curriculum coordinator is an
employee of the college district. If she is, then the goveming board is prohibited from
voting on her appointment. If she has a contract, she would be able to work for the
remainder of the contract term. If she has no contract for a term, she would not be able to
work beyond the end of the pay period after her husband assumes office. Letter Advisory
No. 70 (1973) at 2 (where nepotism prohibitions apply, relative of public official may
complete contractual term; if he is an at-will employee, he may not be retained). If, on the
other hand, she is not an employee of the college district, the nepotism prohibitions would
not apply.

The general counsel for the college district informs us that the Texas Higher
Education Coordinating Board has determined that the Tech Prep curriculum coordinator
is legatly an employee of the college district. We have received another opinion requesté
regarding the same situation, however, that describes the consortium as follows:
“Consortium members include three coﬂeges, twenty-five pubhc schools, and business and
industry representatives in a mne-county region.” The other opinion request contends that
while the college district is the fiscal agent for the consortium and processes the
curriculum coordinator’s pay check, the executive committee of the consortium has the

5The constitutional dual-office holding provisions and the common-law doctrine of incompat-
ibility apply when one person holds two offices; they do not apply here because the Tech Prep curriculum
coordinator’s husband would not hold two offices. See Tex. Const. art. XV1, § 40.

SAn opinion request from the Titus County Attorney, ID# 38718, asked whether the curriculum
coordinator of the consortium was eligible to serve on the governing board of the college district. The
crucial legal issue in that request was whether the curriculum coordinator is an employee of the college
district for purposes of the common-law doctrine of incompatibility. Given that the curriculum
coordinator has withdrawn from the race, that opinion request is now moot.



The Honorable William R. Ratliff - Page 3

anvilhariter ¢ hive har Té ssananta that t¢ha crrrnemlions bhaaed aflalea mmllo o 37 0 > a 3. .
GULLIVEILLY W U Wi, 1L Dusswla saial L1k 5 Yl Ll U U UL LG Wl O UIdLLIVL UQOCS 14
have this authority.

In addition, we have reviewed the coordinating board’s determination, in a letter
from the general counsel of the coordinating board, which states that consortium staff
“are considered employees of the fiscal agent for purposes of payroll, benefits, leave
administration and other matters.” The draft policy of the coordinating board states that
the

[consortium] staff’ are chosen by the [consortium] following the
legally-required hiring procedures of the fiscal agent. [Consortium]
staff work under the general or policy direction of the [consortium],
but day-to-day supervision may be delegated to the fiscal agent. The
fiscal agent is the employer of record responsible for payroll,
benefits, leave administration, and other matters, but the
[consortium] may negotiate policy exceptions for the staff.

For purposes of the application of the nepotism prohibitions in chapter 573, the
crucial question is whether the governing board of the college district has the authority to
hire the Tech Prep curriculum coordinator. See, e.g., Attomey General Opinions DM-208
(1993) at 2 (statutory nepotism prohibitions apply only to officers who have actual,
statutory authority to hire personnel), H-697 (1975) at 1 (statutory nepotism prohibitions
do not apply if relative of member of governing board is hired for position authorized by
that body when governing body does not exercise control over person to be selected). If
the governing board has this authority, then the curriculum coordinator will not be able to
continue to serve beyond the expiration of any contractual term after her husband assumes
office. If the governing board does not have this authority, then the nepotism prohibitions
do not apply. The facts regarding the governing board’s hiring authority with respect to
the Tech Prep curriculum coordinator appear to be in dispute. We are unable to make
factual determinations in an attorney general opinion. See, e.g., Attorney General
Opinions DM-98 (1992) at 3, H-56 (1973) at 3, M-187 (1968) at 3, 0-2911 (1940) at 2.
Therefore, we cannot definitively resolve this issue.

You also ask about conflict of interests. Chapter 171 of the Local Government
Code, which preempts the common law of conflict of interests as applied to local public
officials, see Local Government Code § 171.007, might come into play if the nepotism
prohibitions do not apply. Assuming that Tech Prep is a “business entity™ for purposes of
chapter 171, the chapter would not prevent the Tech Prep curriculum coordinator’s
husband from serving on the governing board. Rather, it would require him to disclose

7TWe have not received any information about Tech Prep as a legal entity. We assume for
purposes of this opinion only that Tech Prep is a business entity for purposes of chapter 171. See Local
Gov't Code § 171.001(2) (defining “business entity”); see also Attorney General Opinions DM-267
(1993) at 2 (city is not a business entity), JM-852 (1988) at 4 (state university is not a business entity).
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any particular economic interest in a governing board action and would forestall him from
participating in actions from which he or his wife may directly or indirectly benefit.

Spexifically, chapter 171 requires a local public official to disclose a substantial
interest in a business entity.® Prior to any governing board action that will have a “special
economic effect” on the business entity, the local public official must file an affidavit
disclosing the interest and may not participate in such a decision. /d. § 171.004. A person
has a “substantial interest” in a business entity if he or his wife has received funds from the
business entity that “exceed 10 percent of the person’s gross income for the previous
year.” Id. § 171.002. In sum, chapter 171 of the Local Government Code, if applicable,
would require the Tech Prep curriculum coordinator’s husband to disclose a substantial
interest in the consortium if it provides more than ten percent of his wife’s gross income
and would forbid him to take part in any action of the governing board that will have a
special economic effect on the consortium.

SUMMARY

Chapter 573 of the Government Code does not apply to a
member of the governing board the Northeast Texas Community
College District whose wife is the curriculum coordinator of the
Upper Northeast Texas Tech Prep Consortium, of which the college
district is a member, unless the governing board of the college district
has the authority to hire the curriculum coordinator. Chapter 171 of
the Local Government Code does not prevent the Tech Prep
curriculum coordinator’s husband from serving on the goveming
board of the college district.

Yours very truly,

s Lotk

James E. Tourtelott
Assistant Attorney General
Opinion Committee

3See Local Gov't Code § 171.001(2) (defining “business entity™).



