Office of the Attorney General

State of Texas
DAN MORALES

ATTORNEY GENERAL May 23, 1996
The Honorable Steve Holzheauser Letter Opinion No. 96-056
Chair
Energy Resources Committee Re: Whether an elected official must file
Texas House of Representatives the statement required by article XVI,
P.O. Box 2910 section 1 of the Texas Constitution as a
Austin, Texas 78768-2910 prerequisite to performing his duties of

office (ID# 35216)

Dear Representative Holzheauser:

You point out that article XVI, section 1(a) of the Texas Constitution requires
elected and appointed officers to take an oath of office. Article XVI, section 1(b) requires
elected and appointed officers to sign and file a statement with the secretary of state
before taking the oath of office. The statement to be signed by elected officers is as
follows:

I, , do solemnly swear (or affirm) that I have not directly
or indirectly paid, offered, promised to pay, contributed, or promised
to contribute any money or thing of value, or promised any public
office or employment for the giving or withholding of a vote at the
election at which I was elected so help me God.! [Footnote added.]

You ask whether elected officials may perform their duties if they do not have the
statement on file with the Secretary of State. If they are prohibited from taking any
action, you ask what happens to the actions they have taken and how does a citizen
resolve this situation. In Howell v. State,? the court stated that members of a state bar
grievance committee did not have to take the constitutional oath of office, because the
“office” of grievance committee member was created by rule promulgated by the Supreme
Court of Texas pursuant to statute, and not by the Constitution of Texas, and the
constitutional oath required of officers appointed pursuant to a specific or implied

ITex. Const. art. XVI, § 1(b). Before 1989, the provisions relating to bribery now found in the
written statement were included in the spoken oath. See HR.J. Res. 40, 71st Leg., RS, 1989 Tex. Gen.
Laws 6428, 6428-29 (proposing amendment to article XVI, section 1 of Texas Constitution), HOUSE
RESEARCH ORG., 1989 CONSTITUTIONAL AMENDMENTS 45 (1989). The “lengthy recitation concerning
methods of corruption™ was removed from the spoken oath because it was thought to be outdated, overly
negative in tone, and inappropriate for the spoken oath taken in a public setting. HOUSE RESEARCH ORG.,
supra, at 47.

2559 S.W.2d 432 (Tex. Civ. App.~Tyler 1977, writ ref'd n.r.e.).
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‘constitutional grant is not required. The elected officers you inquired about do not appear
to be within the exception stated in the Howell case.

Elected officers qualify for office by taking the oath of office and filing a bond, if
one is required.* The courts have not determined whether filing the signed statement
required by article XVI, section 16 of the Texas Constitution is necessary to qualify for
office, but in answering your question, we will assume that it is. If a person who is elected
or appointed to an office does not complete some step necessary to qualify for the office,
he or she may still be a “de facto officer,” defined as follows:

A de facto officer is one who has the reputation of being the
officer, and yet is not a good officer in point of law; in other words,
the de facto officer is one who acts under color of a known and valid
appointment, but has failed to conform to some precedent
requirement, as to take the oath, give a bond, or the like

The law validates the acts of de facto officers as to the public and third parties, thus
protecting the interests of individuals and the public who have been affected by their acts.’

Determining that someone is a de facto officer requires the resolution of fact
questions,® which cannot be done in the opinion process. However, the Texas courts have
in various cases applied the de facto doctrine to an elected or appointed officer who failed
to take the oath of office or to file his commission or appointment with the appropriate
authority. The Texas Court of Criminal Appeals has concluded an individual was a de
facto deputy sheriff, even though his appointment and oath were not recorded in the
county clerk’s office, as required by former article 6869, V.T.C.S. (1925) (now Local
Government Code section 85.003), and neither his deputation card nor bond indicated that

3Flatan v. State, 56 Tex. 93, 98 (1882); see also State v. Jordan, 28 S.W.2d 921, 922, 924 (Tex.
Civ. App.—Amarillo 1930, writ dism’d).

AWilliams v. State, 588 S.W.2d 593, 595 (Tex. Crim. App. {Panecl Op.] 1979) (quoting
Weatherford v. State, 21 S.W. 251, 251 (Tex. Crim. App. 1893)); see also Forward v. City of Taylor, 208
S.W.2d 670, 673 (Tex. Civ. App.—Austin), aff’d, 214 S.W.2d 282 (Tex. 1948); Martin v. Grandview
Indep. Sch. Dist., 266 S.W. 607,609 (Tex. Civ. App.—Waco 1924, writ ref’d).

SMartin v. Grandview Indep. Sch. Dist., 266 S.W. at 609; see also Attorney General Opinion
DM-381 (1996) (addressing application of article XVI, section 1 to city police and addressing validity of
acts taken by police officers who had not filed statement with secretary of state pursuant to article XVI,
section 1).

SSee Henry v. State, 828 S.W.2d 312, 314-15 (Tex. App.~Fort Worth 1992, pet. ref’d); Williams
v, State, 588 S.W.2d 593, 595 (Tex. Crim. App. 1979) (review of evidence showed that individual was de
facto peace officer).
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he had taken the oath.? The de facto doctrine has also been applied to an assistant county
attorney, even though he had not taken the oath of office, and no written deputation had
been filed with the county clerk,? to a deputy clerk, though no jurat® was attached to his
oath of office,1® and to a school district tax assessor-collector who never took the oath of
office or gave the bond required by law.!! We note, however, that the Texas Court of
Criminal Appeals has held that without taking the oath prescribed by the constitution, “one
cannot become either a de jure or de facto judge, and his acts as such are void.”!? No
court has addressed the status of a judge who has taken the oath of office, but has not
filed the statement required by article XVI, section 1 of the Texas Constitution. We have
no basis for concluding that an individual’s acts as judge are void if the required statement
is not on file with the secretary of state.

We conclude that an elected officer who has not filed the statement required by
article XV1, section 1 of the Texas Constitution may nonetheless be shown to be a de
facto officer, whose acts the law validates with respect to third parties and the public.
Whether the de facto doctrine will apply in a given case is a fact question that cannot be
resolved in an attorney general opinion.

You also ask how a citizen resolves questions about the status of an officer for
whom the statement required by article XVI, section 1 is not on file with the secretary of
state. As a general rule, the authority of a de facto officer may not be questioned in a
collateral proceeding.!3 The proper remedy to question the authority of a de facto public
official is a quo warranto proceeding brought in the name of the state.'* A quo warranto

TWilliams v. State, 588 S.W.2d at 594-95; see also Henry v. State, 828 S.W.2d at 314-15 (court
stated in dicta that even if constable did not take the oath of office he still qualified as de facto constable).

$£x parte Grundy, 8 S.W.2d 677, 678 (Tex. Crim. App. 1928); see also Dane v. State, 35 S.W.
661, 662 (Tex. Crim. App. 1896) (deputy county attorney whose appointment had not been formally
recorded with county clerk).

9A jurat is the certificate of the officer or other person administering the oath. Murphy v, State,
103 S.W.2d 765, 766 (Tex. Crim. App. 1937); see Gov't Code § 602.002 (certificate of fact that cath was
given).

0Calvert, W. & B.V. Ry. v. Driskill, T1 S.W. 997, 999 (Tex. Civ. App. 1903, no writ).

VMartin v. Grandview Indep. Sch. Dist., 266 S.W. at 609.

12French v. State, 572 S.W.2d 934, 939 (Tex. Crim. App. 1977) (opinion on second rehearing).

13Beil v. Faulkner, 19 S.W. 480 (Tex. 1892); Hagler v. State, 31 S.W.2d 653, 654 (Tex. Crim.
App. 1930); Keel v. Railroad Comm 'n, 107 S W.2d 439, 441 (Tex. Civ. App.—Austin 1937, writ ref’d).

pyote Indep. Sch. Dist. v. Estes, 390 S.W.2d 3, 5 (Tex. Civ. App.—El Paso 1965, writ ref'd
n.r.e.); Bowen v. School Trustees, 16 S.W.2d 424, 425 (Tex. Civ. App.—Texarkana 1929, no writ); see
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action may be brought by the attorney general or the county or district attomey of the
proper county, but a decision whether or not to bring a quo warranto action is entirely
discretionary with the officer who has jurisdiction of the matter.! An officer with
authority to file quo warranto suits cannot be compelled to do so against his or her will by
mandamus brought by interested private persons.!6

SUMMARY

An elected officer who has not filed with the Secretary of State
the signed statement required by article XVI, section 1(b) of the
Texas Constitution may nonetheless be shown to be a de facto
officer, whose acts the law validates with respect to third parties and
the public. Whether the de facto doctrine will apply in a given case is
a fact question. The proper remedy to question the authority of a de
facto public official is a quo warranto proceeding brought in the
name of the state.

Yours very truly,

,ﬁmfg.w

Susan L. Garrison
Assistant Attorney General
Opinion Committee

(footnote continued)
Civ. Prac. & Rem. Code ch. 66 (governing quo warranto suits), Gov't Code § 22.002(a) (authorizing
supreme court to issue writs of quo warranto against judges).

15State v. Clarendon Indep. Sch. Dist., 298 S.W.2d 111, 117 (Tex. 1957).
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