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Dear Representative Hilderbran: 

Letter Opinion No. 96-062 

Re: Whether a church is entitled to an 
exemption from ad valorem taxes on 
property that it purchases in the middle of 
the tax year (ID# 36358) 

You ask whether real property that a church purchased in May to serve as the site 
for its church services is exempt from ad vaiorem taxation fbr the remainder of the tax 
year.* A tax year NDS from January 1 through December 3 1. We conclude that the 
church’s property is not exemot Tom taxation in the situation you describe. 

Section 11.42 of the Tax Code provides in part: 

(a) . . . [EJligihity for and amount of an exemption authorized 
by this chapter for any tax year are determined by a claimant’s 
qualifications on January 1. A person who does not qualify for an 
exemption on January 1 of any year may not receive the exemption 
that year. 

(b) An exemption authorized by Section 11.11 of this code 
[exempting property owned by the state or a political subdivision if 
property is used for public purposes] is etlkctive immediately on 
qualification for the exemption. 

When read in isolation from other Tax Code provisions, section 11.42(a) appears 
to require a person, not specihc property, to be exempt by January 1 to receive a tax 
exemption. If this interpretation were correct, one might conclude that the real property 
about which you ask would be exempt from taxation from May through the end of the tax 
year if the church that purchased the property was a tax-exempt orgxnization as of 
January 1 of that year. Nevertheless, the le@slative history of the section, as well as the 
language of other sections of.chapter 11, cause us to conclude that this inteTpretation of 

‘For pmposs of this opinion, WC assume that the church about which you ask is a religious 
orgmizatioa qodificd for an exemption fmm taxation m&r Tax Code section ll.ZO&). We tbrther 
aDumcthatthcrtalpmpcrtyaboutwhichyouaskqualifiaforataxwremptionuaderTaxCodtsslion 
11.20(a). 
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section 11.42(a) is incorrect. Rather, we con&de that section 11.42(a) requires a person 
and the real property at issue to quali@ for a tax exemption as of January 1 ifthe property 
is to be exempt from ad valorem taxation for the tax year. 

The Sixty-sixth Jxgidature cxnlikd the Property Tax Code, Tax Code title 1, in 
1979. See Act of May 26, 1979.66th Leg., RS., ch. 841, 1979 Tex. Cert. Laws 2217. 
Prior to codification, the substance of section 11.42 was found in article 7151, V.T.C.S., 
which clearly requked property to be eligible on January 1 to receive an exemption for all 
or part of the tax year: 

All property shall be listed for taxation between January 1st and 
April3Othofeachyear...withreferencetothequantityheldor 
owned on the Srst day of January in the year for which the property 
isrequiredtobelistedorrendered . . . . Ifanypropertyhas...been 
exempt or has been claimed to be exempted from taxation for any 
period or limit of time, and such period of exemption shall expire 
betweenJarmarylstandDecanber31stofanyyear,said~~paty 
shall be amessed and listed for taxes as other property; but the taxes 
assessedagainstsaidpropertyshallbeforonlytheprorataoftaxes 
for the portion of such year remaining. 

Act ofMay 1, 1909,31st Leg., 1st C.S., 1909 Ten. Gen. Laws 372 (codified at V.T.C.S. 
art. 7151, 5 l), repealed by Act of May 26, 1979, 66th Leg., RS.. ch. 841, 8 6(a)(l), 
1979 Tex. Gen. Laws 2217,2329. 

A Texas court of civil appeals considered whether article 7151 authorized 
prorating the taxes in a situation in which a tax-exempt organization purchased otherwise 
taxable property in the middle of the year: 

SincetheadoptionofArticle7151in19O9,thelawhasbeenthat 
all property must be valued and amessed against the owner as of 
January 1 of the year, without regard to any kcrease or decrease in 
value, and without regard to any change of ownership during the 
year, subject to the provision that if the property was owned on the 
controllii date by an owner whose property is tax exempt, and the 
property is sold or transferred during the year to a non-exempt 
owner, such non-exempt owner shall pay only the pro rata of the 
taxes for that portion of the year that the property is owned by him. 
There was no provision for prorating the taxes in cases where the 
property was owned on January 1st by a non-exempt owner and sold 
during the year to an exempt owner. 

Dickison v. City of San Antonio, 349 S.W.2d 640. 642 (Ten. Civ. App.-San Antonio 
1961, writ re.fd n.r.e.); see also Hedgecrofi v. City of Houston, 239 S.W.2d 828, 830 
flex. Civ. App.-Galveston), rev’don orher grourzrh, 244 S.W.2d 632 (1951); Attorney 
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Oeneml Cpiion O-4613 (1942) at 4. Under article 7151, the&ore, a mid-year transfer of 
real property from a nonexempt owner to an exempt owner did not immediately quality 
the real property for an exemption. 

Although the 1979 cod&&ion of the Property Tax Code was partly substantive, 
the legislature simply reorganked other, retained provisions. See House Study Croup, Bill 
Andy&, S.B. 621, 66th Leg., RS. (1979). The amedmnts to the substance of section 
11,42(a) were not listed among any of the substantive revisions of the bii. See id.; House 
Corm. on Ways and Means, Bii Analysis, S.B. 621,66thLeg.. RS. (1979). 

Furthermore, in 1977 the legislature had considered a cod&&ion of the Property 
Tax Code that the legislature did not enact. See H.B. 846.65th Leg., RS. (1977). The 
substance of what is now section 11.42(a) was in the bill as introduced, but it was not 
noted among the substantive revisions the bii proposed. See House Comm. on Ways and 
Means, Bill Analysis, H.B. 846,65th Leg., RS. (1977). We tind no other indication in the 
k&dative history of either the 1979 or the 1977 bii that the legislature intended to 
substantially modify what is now section 11.42(a). See TEXAS RESEARCH LE.AGUE. TI-E 
TEXAS PROPEFXY TAX: BACKGROUND FOR JG~ISION 71-73 (2d ed. 1976). In our 
opinion, thesefore+ we must construe section 11.42(a) to deem property eligible for a tax 
exemption only if the property qua&s for exemption on January 1 of the tax year. 
Moreover, the Dichison cart’s declaration, that section 11.42(a) does not provide for 
prorating the taxes in a case where a nonexempt owner owned the property on January 
lst, but sold the property during the year to an exempt owner, remains valid. See 
Dickon, 349 S.W.2d at 642. 

Other provisions of chapter 11 of the Tax Code are consistent with this 
interpretation. A court must attempt to construe a statute as a whole, harmonizmg the 
statute in its entirety. 67 T&X. JUR. 3D Stututes 3 125, at 715-17 (1989). We believe 
exmining other relevant provisions of chapter 11 is instructive in interpreting section 
11.42(a). 

Whether particular property is exempt from taxation under chapter 11 of the Tax 
Code is generally dependent upon two factors: h-s& who owns tbe property and second, 
the use to which the property is put. For example, under section 11.11(a) of the Tax 
Code, property owned by the state or a political subdivision of the state is exempt from ad 
valorem taxation only if the property is used for public purposes. Siiarly, under section 
11.18(a), a charitable organization that qualifies as such under section 11.18(d), (e), (f), 
and (g) of the Tax Code is entitled to “an exemption from taxation of the buildings and 
tangible personal property” the organization owns, but only if charitable organizations 
generally have exclusive use of the buildings and property. A religious organization, 
which must quality as such under section 11.20(c) of the Tax Code, is entitled to an 
exemption from taxation on real property only in two circumstances: fir& ifthe property 
is or will be used primarily as a place of regular religious worship and is or will be 
reasonably necessary for engaging in religious worship; or second, if the property is 
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reasonably necessity for use as a residence for clergy and produces no revenue for the 
-fdiq@ls~ization-. -QdkxkSu UtzOQ~~‘r,,~3~,.(9. 

Consequently, to interpret section 11.42(a) to require only that a person be 
qualified for exemption on January 1 of a tax year, without regard to the use to which the 
real property ls put, ignores the two-pronged basis for tax exemption. On the other hand, 
if we interpret section 11.42(a) to require a person and the real propetty involved to 
quality for an exemption as of Januaty 1 of the tax year, we believe section 11.42(a) is 
consistent with the two-pronged basis for tax exemptions. Such an interpretation requires 
us also to understand section 11.42(a) to state that any organization or its real property 
that is not qualified for an exemption as of January 1 is subject to ad valorem taxation for 
the tax year. 

Moreover, section 11.42(b) supports our interpretation of section 11.42(a). 
Section 11.42(b) provides that public property used for public purposes is exempt from 
taxation immediately upon qualification. Subsection (b) suggests that the legislature 
desired specifically to except public property used for public purposes from the general 
rule, set forth in subsection (a), that real property must qualify on January 1 of a tax year 
to be eligible for a tax exemption in that year. Subsection (b) would be unnecessary ifthis 
office construed subsection (a) to exempt, immediately upon purchase, real property of a 
qualitkd tax-exempt organimtion. Accordingly. real property owned by a tax-exempt 
organization other than the state or a political subdivision, where the organization and the 
real property qualify for exemption from taxation under section 11.1 I of the Tax Code, is 
not qualified for immediate exemption unless law other than section 11.42(a) explicitly 
provides otherwise. 

In conclusion, we believe section 11.42(a) requires a property owner and the real 
property in issue to be quahiied for a tax exemption on January 1 of a tax year if the 
property is to be exempt from ad valor-em taxation for that tax year. A mid-year transfer 
of real property 6om a nonexempt owner to an exempt owner does not alter the taxable 
character of the property during that tax year. This conclusion does not obtain however, 
if other law expressly provides otherwise. Because we are unaware of any law to the 
contrary, we determine that a religious organixation that has purchased real property in 
May is liable for ad valor em taxes that accrue from May through December. 

SUMMARY 

Section 1 1.42(a) of the Tax Code requires a property owner and 
the real property in issue to be qualitied for a tax exemption on 
January 1 of a tax year if the property is to be exempt from ad 
valorem taxation. A mid-year transfer of real property from a 
nonexempt owner to an exempt owner does not alter the taxable 
character of the property during that tax year unless other law 
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explicitly provides to the contrary. Consequently, where a religious 
orgarktion has purchased real properly ia May, the religious 
organkation is liable for d valorem taxes that accme horn May 
throughDemmber. 

88e 
As&ant Attorney General 
Opiion Committee 


