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Dear Representative Stiles: 

Letter Opiion No. 96464 

Re: Whether a member of a city council 
or a board of directors of a drainage district 
may simultaneously serve as a director of 
the Clear Creek Watershed Regional Flood 
Control Diict (JD# 38869) 

You have requested our opinion as to whether certain elected officials may 
simultaneously serve as directors of the Clear Creek Watershed Flood Control District 
(the “ccwRFcD”). 

HouseBii3179, Act ofMay27,1995,74thLeg., RS., ch. 699.1995 Tex. Sess. 
Law Serv. 3696, creates the CCWRFCD, wbicb encompasses land in portions of Han-is, 
Brazoria, Fort Bend, and Galveston counties. The primary purpose of the district is to 
“develop a flood control and drainage plan. . . for all land in the district, inckxling the 
main channel and all tributaries of Clear Creek.” Id. 8 8, at 3699. The CCWRFCD is 
governed by a board of five directors, with two appointed by the Commissioners Court of 
Harris County, and one each appointed by the commissioners courts of Brazoria, Fort 
Bend, and Galveston counties. A director “is not entitled to receive compensation for 
service on the board, but may be reimbursed for actual travel expenses.” Id. 0 4(h), at 
3698. The statum further provides: 

A commissioners court may not appoint a person as a director 
unless at the time of appointment the person holds an elective office 
of a political subdivision in the diict other than the office of county 
commissioner. 

Zd. 6 4(e). You ask whether a member of a city council or a member of the board of 
directors of a drainage district may simultaneously serve as a director of the CCWRFCD. 

Two obstacles exist to the siihaneous holdii of two diierent offices. The 
constitutional prohibition of article XVJ, section 40, proscribes the holding of more than 
one “office of emolument.” Site the position of director of the CCWRFCD is 
uncompensated, the proscription against dual “oflices of emolument” does not apply. 

The common-law doctrine of incompatibility may also, in certain instances, 
prohibit the simultaneous holding of two offices. It is essential to remember, however, 



The Honorable h4ark W. Stiles - Page 2 (L”Yb-ub4) 

that this is a wmmon-law principle. Section 5.001 of the Civil Practice and Remedies 
Code provides: 

The rule of decision in this state consists of those portions of the 
common law of England that are not inconsistent with the co&- 
tion or the laws of this state, the constitution of this state, and the 
laws of this state. 

In the situation you present, the statute itself prescribes the composition of the 
board, and it limits member&p to elected officials of any political subdivision whose 
geographical boundaries overlap those of the CCWRFCD. Obviously, in this instan* the 
statute specifically abrogate-s the common-law doctrine of incompatibiity. See Attorney 
Oeneral Opinion IM-1087 (1989) at 2 (home-rule city’s charter may overcome common- 
law doctrine of incompatibiity). We conclude therefore that a member of a city council 
and a member of the board of directors of a drainage district located in the CCWRFCD 
may serve as directors of the CCWRPCD. 

SUMMARY 

A member of a city council and a member of the board of 
directors of a drainage district located within the geographical 
boundaries of the Clear Creek Watershed Regional Plood Control 
Dishict are not prohibited by the Texas Constitution article XVI, 
section 40, or the common-law doctrine of incompatibility from 
serving as directors of the district. 
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