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Chair
Committee on Higher Education : Re: Whether a junior college or
Texas House of Representatives community college district may use the
P.O. Box 2910 procedure established by subchapter C,
Austin, Texas 78768-2910 chapter 2, title I, Election Code, when a

candidate for its board of trustees is
unopposed for election (ID# 38322)

Dear Representative Rangel:

You ask whether the procedure prescribed in new Election Code provisions for the
election of unopposed candidates applies to the election of trustees of junior college
districts. For the reasons discussed below, we believe that this procedure does not apply
to elections of trustees of junior colleges that are not affiliated with independent school
districts but does apply in the case of junior colleges that are under the jurisdiction of
independent school districts.

The Seventy-fourth Legislature adopted S.B. 680, “relating to the cancellation of
and to the filing of a declaration of write-in candidacy in certain elections.” Act of
May 27, 1995, 74th Leg., R.S., ch. 667, 1995 Tex. Sess. Law Serv. 3639. Senate Bill 680
added a new subchapter C to chapter 2 of the Election Code, which allows certain
unopposed candidates to be elected even without the formality of holding an election.
Elec. Code §§ 2.051 - .054. Section 2.051 limits the application of the subchapter to “an
election for officers of a political subdivision other than a county in which write-in votes
may be counted only for names appearing on a list of write-in candidates....” This
reference to an election in which write-in votes may be counted only for names appearing
on a list of write-in candidates refers to subchapter B, chapter 146, Election Code.

Section 146.021 of the Election Code limits the application of subchapter B to
elections of candidates for offices that are to be voted on at the general election for state
and county officers. Jd. § 146.021; see also id. § 1.005(7) (definition of “general election
for state and county officers”). Subchapter B also provides that a vote for a write-in
candidate may not be counted unless the write-in candidate declared his or her candidacy
before the election and the candidate’s name was placed on a list of certified write-in
candidates. Id. §§ 146.022, .023.

Now, to determine whether these provisions apply to junior college districts, we
examine the Education Code provisions that deal with those districts. Junior college
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districts are of two kinds: those that are within the jurisdiction of independent school
districts and those that are not. Educ. Code §§ 130.081 (establishment of independent
school district or city school district junior college), .031 (establishment of union, county,
or joint-county junior college), .082 (governing board of junior college of other than
independent school district).

We first examine those junior college districts that are not under the jurisdiction of
independent school districts. Section 130.082 of the Education Code governs the election
of the governing boards of such junior college districts. See also id. § 130.081 (junior
college of independent school district). While subsection 130.082(f) of the Education
Code requires that the trustees be elected on the first Saturday in April in each even-
numbered year, subsection (j) requires that such elections occur on uniform election dates.
Educ. Code § 130.082(j); see also Elec. Code §§ 1.002(b) (Election Code supersedes
conflicting statute), 41.005 (governing body of political subdivision other than county
shall set general elections on uniform election dates). Subsection (j) was enacted later
than subsection (f), and, in the case of conflict, the latter-enacted provision controls.
Gov't Code § 311.025(a). Compare Act of June 2, 1969, 61st Leg., R.S., ch. 889, § I,
1969 Tex. Gen. Laws 2735, 3006 (original enactment of subsection (f)) with Act of April
23, 1987, 70th Leg., R.S., ch. 54, §25(j), 1987 Tex. Gen. Laws 131, 146 (adding
subsection (j)). Thus, the law requires that elections of trustees of junior colleges that are
not under the auspices of independent school districts be held on uniform election dates.

The “first Tuesday after the first Monday in November in even numbered years” is
the date set for the general election for state and county officers, and that date is also a
uniform election date. Elec. Code §§ 41.001(a)(4), 41.002. Election Code section
41.003, however, prohibits elections other than those listed to be held on that date.
Election of junior college trustees is not one of the enumerated, authorized elections. Id.
§ 41.003.

Subchapter B, chapter 146 of the Election Code does not apply to elections of
junior college trustees not affiliated with independent school districts because, as noted
above, those individuals are not elected at the general election for state and county
officers. See Elec. Code §§ 41.002 (setting date for general election for state and county
officers), .003 (limiting kinds of elections that may be held on general election for state
and county officers). Accordingly, the procedure outlined in S.B. 680 does not apply to
elections of junior college trustees not affiliated with independent school districts.

Trustees of junior colleges affiliated with independent school districts are not
elected at the general election for state and county officers either. Nevertheless, section
11.056(c) of the Education Code expressly applies the provisions of subchapter B, chapter
146, Election Code, to such districts. See also Educ. Code § 130.081. Thus, the special
unopposed candidate provisions found in Election Code chapter 2, subchapter C, as added
by Senate Bill 680, apply to the election of trustees of junior college districts affiliated
with independent school districts.
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The new Election Code procedures for the election of
unopposed candidates without holding an election, found in chapter
2, subchapter C, do not apply to the election of a candidate for
trustee of a junior college district that is not affiliated with an
independent school district. On the other hand, chapter 2,
subchapter C applies to a candidate for trustee of a junior college
district that is affiliated with an independent school district.

Yours very truly,

Assistant Attorney General
Opinion Committee



