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Dear Dr. smith: 

You contend that the de6nitions of “special hospital” and “general hospital” in 
Health and safety Code section 241.003 prohii the former from providing surgical and 
obstebical services. You inquire whether your contention is correct. We believe it is. 

Section 241.003 biies the term “hospital” into “general” and “special”: 

(4) %eneral hospital” means an establishment that: 

(A) offers services, ikilities, and beds for use for more 
than 24 hours for two or more unrelated individuals reqking 
d@osis, treatment, or care for illness, injury, deformity, 
abnormality, or pregnancy; and 

(El)regdarlymaintains,ataminimum,clinicallaboratory 
selvim diagwsdc x-ray senices, treatment facilitiw in&ding 
surgey or obstetrical care or both, and othex definitive medical or 
surgical treatment of similar extent. 

. . . . 

(11) “Special hospital” means an establishment that: 

(A) offers services, fkilities, and beds for use for more 
than 24 hours for two or more unrelated individuals who are 
regularly admitted, treated, and discbrged and who require services 
more intensive than room, board, personal services, and general 
nursingcare; 

(Fl) has clinical l&oratory fkilitieq diagnostic x-ray 
kcilities, treatment kcilities, or other definitive medical treatment; 

(C) has a medical &&in regular attendance; and 
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(D) mahains records of the clinical work performed for 
each patient. 

In your opinion, the legislature omitted the phrase “surgery or obstetrical care” 
from the defhrition of “special hospital” because it intended to distinguish between special 
and general hospitals on the basis of the availability of those services. We believe the 
history and language of the definitions support your argument. Before the legislature 
enacted these definitions in their current form in 1962, the hospital licensing statute 
contained only a single de&n&ion of the term “hospital.” See V.T.C.S. art. 4437f 
(historical note) (1976). That prior, unlimited definition specikally included “all places 
where pregnant females are received, cared for, or delivered . . . .” Act of May 5, 1959, 
56th Leg., RS., ch. 223, sec. 1, 3 2, 1959 Tex. Gen. Laws SOS, 506. The 1962 
amendment bitkated the detinition, with “obstetrical care” only as a part of the “general 
hospital” definition, and repealed the statute that at the time provided for licensing of 
matemhy homes. Act of Jan 29,1%2,57th Leg., 3d C.S., ch. 32, sec. 1, Q 2,1%2 Tar 
Gen.Laws92,92,seeu.?wV.T.C.S. art.4442(bistoricalnote)(l976)(repealedmatemity 
home licensing statute subject matter included in hospital licensing statute). Siiy, 
prior to 1962 the definition of “hospital” in the licensing statute included any institution 
that provided surgical services. Act of.May 5,1959,56th Leg, RS., ch. 223, sec. 1.8 2, 
1959 Tex. Gen Laws 505,505. The 1962 biied definitions inch&d surgery only in 
the definition of “general hospital,” however. See Act of Jan. 29, 1962, 57th Leg., 3d 
C.S., ch. 32, sec. 1,s 2, 1962 Tex. Gen. Laws 92,92. 

We must presume that the legislature has selected statutory language care&lly and 
intentionally. Texa Lkp’t of Human Services v. Green, 855 S.W.2d 136. 142 (Tex. 
App.-Austin 1993, writ denied). Siiy, a court will effectwe “all the words of a 
statute and not treat any statutory language as surphrsage.” Chevron Covp. v. *on, 
745 S.W.2d 314, 316 (Tex. 1987). That rule must especially be the case in statutory 
definitions. Because these definitions of special and general hospital are so very similar 
and were enacted at the same time, the omission of “surgery or obstetrical care” supplies 
one of the few diierences between the two. We conclude, therefore, that a special 
hospital may not provide surgical or obstetrical care. 

SUMMARY 

Special hospitals, as defined in section 241.003(Jl), Health and 
Safety code, may not provide surgical or obstetrical services. 
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