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Dear Senator Henderson:

You ask whether a justice of the peace may serve as a Bexar County juvenile law
master. You have submitted a letter from a Bexar County justice of the peace who asks
whether article XVL section 33 of the Texas Constitution prohibits him from holding
these two positions. Apparently, the justice of the peace does not plan to accept
compensation for his services as master.

Article XVI, section 33 provides as follows:

The accounting officers in this State shall neither draw nor pay a
warrant or check on funds of the State of Texas, whether in the
treasury or otherwise, to any person for salary or compensation who
holds at the same time more than one civil office of emolument in
violation of Section 40.

Thus, we must consider article XVI, section 40, which provides in pertinent part:

No person shall hold or exercise at the same time, more than one
civil office of emolument, except that of Justice of the Peace . . . .

This language serves to exempt justices of the peace from the dual office holding
prohibitions of article XVI, sections 33 and 40. See Turner v. Trinity Indep. Sch. Dist.,
700 SW.2d 1 (Tex. App.—Houston [14th Dist.] 1983, no writ). Therefore, neither
section 33 nor section 40 prohibits the justice of the peace from serving as master
regardless of whether he accepts compensation for the latter position.!

1Given that sections 33 and 40 exempt the office of justice of the peace, we need not decide here
whether a Bexar County juvenile law master is an officer for purposes of these constitutional provisions.
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This is not the end of our inquiry, however, because the common-law doctrine of
incompatibility may also bar the justice of the peace from serving as a juvenile law master.
This doctrine bars one person from holding two offices if the duties of the offices are
inconsistent or in conflict or if one office is subordinate to the other. See Attorney
General Opinion JM-1047 (1989) at 1 {citing cases concerning whether justice of the
peace may serve as jailer). It also prohibits an individual from holding an office and at the
same time holding an employment that is subordinate to the office. Attorney General
Opinion DM-55 (1991); Letter Advisory No. 114 (1975). As a threshold matter then, we
must first determine whether the position of juvenile law master is an “office” or
“employment” for purposes of the common-law doctrine of incompatibility.

We assume that the justice of the peace seeks an appointment as a part-time
juvenile law master under sections 54.921 through 54.939 of the Government Code,
which specifically govern the appointment of such masters in Bexar County.? Section
54.921 of the Government Code authorizes the judge of the 289th District Court to
appoint part-time masters provided that the Bexar County Commissioners Court first
determines that a need exists and approves the number of masters to be appointed. A
master must be a citizen and resident of this state and have been licensed to practice law in
this state for at least two years. Gov’t Code § 54.922. A master serves at the will of the

judge. Id. § 54.926(a).

Section 54.927 provides that the judge may refer to a master any civil case or
portion of a civil case brought under titles 1 through 4 of the Family Code,? in connection
with rule 308a of the Texas Rules of Civil Procedure,* or in connection with chapter 76 of
the Human Resources Code.5 An order referring a matter to a master may limit the use or
power of a master. Id. § 54.929(a). “Unless limited by published local rule, by written
order, or by an order of referral, a master may perform all acts and take all measures
necessary and proper to perform the tasks assigned in a referral.” Id. § 54.929(b). The

2We have been unable to identify any other statutory authority for such an appointment.

3Tite 1 of the Family Code governs the creation and dissolution of marriage; title 2 governs the
parent-child relationship; title 3 pertains to delinquent children and children in need of supervision; and
title 4 sets forth procedures governing protective orders and defines the offense of contributing to the
delinquency or dependency of a child.

“Rule 308a of the Texas Rules of Civil Procedure authorizes a court that has ordered child

support or possession or access to a child to appoint a member of the bar to investigate allegations that
such an order has been violated.

SChapter 76 of the Human Resources Code governs child support collection and related matters.
Chapter 46 of the Human Resources Code, to which section 54.927 of the Government Code also refers,
has been repealed. See Act of July 14, 1989, 71st Leg, 1st C.S., ch. 25, § 43, 1989 Tex Gen. Laws 74,
93,
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findings and recommendation of a master become the decree or judgment of the court only
when adopted and approved by an order of the judge. Id. §§ 54.935-.937.

The decisive factor distinguishing a public officer from a public employee is
“whether any sovereign function of government is conferred upon the individual to be
exercised by him for the public largely independent of the control of others.” See Aldine
Indep. Sch. Dist. v. Standley, 280 S.W.2d 578, 583 (Tex. 1955). Although section 54.929
appears to give masters latitude to perform the tasks assigned to them in a referral, a
master serves at the will of the judge and the findings and recommendation of a master
become the judgment of the court only when adopted and approved by an order of the
judge. Id. §§ 54.926(a), .935-.937. For this reason, masters do not appear to exercise
their judicial functions largely independent of the control of the court. Therefore, we
conclude that masters are not officers for purposes of the common-law doctrine of
incompatibility but are, rather, employees.

In addition, there is no incompatibility between the office of justice of the peace
and the employment of part-time juvenile law master. A master under the foregoing
provisions does not appear to be subordinate to a justice of the peace. A justice of the
‘peace does not control the district court, or appoint, supervise, or determine the duties or
salary of a part-time juvenile law master. See Letter Opinion Nos. 94-77 (1994), 94-70
(1994). Therefore, the doctrine of incompatibility does not prohibit a justice of the peace
from serving as a part-time juvenile law master under sections 54.921 through 54.939 of
the Government Code.

Despite our conclusion that the common-law doctrine of incompatibility does not
apply, we caution that conflicts may arise between the two positions. As the justice of the
peace points out in his letter, for example, justice courts have limited jurisdiction over
truancy matters. See Fam. Code § 54.021 (authorizing juvenile court to waive its
exclusive original jurisdiction and transfer child truancy matter to justice court). There
may be other circumstances in which the jurisdiction of a justice court brings the justice of
the peace into contact with matters pertaining to juvenile law or a particular juvenile
matter. The justice of the peace states that as a master he would ask the court “to
describe my duties in such a way that I would not have jurisdiction over a minor charged
with truancy in any justice court.” We further note that both justices of the peace and
part-time masters must comply with the Code of Judicial Conduct, with certain
exceptions. See Code Jud. Conduct, Canon 6, pts. C-D (1995) reprinted in Gov’t Code
tit. 2, subtit. G, app. B.
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SUMMARY

Neither section 33 nor section 40 of article XVI of the Texas
Constitution prohibits a justice of the peace from serving as a Bexar
County part-time juvenile law master, regardless of whether the
justice of the peace accepts compensation for the latter position. The
two positions are not incompatible as a matter of law.

Yours very truly,

i (d=

Mary R” Crouter
Assistant Attorney General
Opinion Committee



