State of Texas

DAN MORALES

ATTORNEY GENERAL July 3 1, 1996
The Honorable Richard J. Roach Letter Opinion No. 96-082
Roberts County Attorney
110 South Main Re: Whether 2 county clerk may
Miami, Texas 79059 impose various fees for copying public

records (ID# 34701)

Dear Mr. Roach:

You explain that there is one abstract company in Roberts County, which has been
allowed to place its own photocopier in the county clerk’s office and to use the machine
daily to make copies of records for its business.! The company does not pay anything to
the county either for the space or for the electricity that it uses. An abstract company
from an adjacent county has, in the past, used the county’s photocopier to make copies of
government records at a fee of a nickel a page. The newly elected clerk now prohibits the
public, including the second company, from using the county’s photocopier but makes
copies as requested, charging one dollar per page for copies of documents. You ask five
questions about fees charged by the county clerk and the duties of that office.

First, you ask whether the one-dollar fee charged to the second company is
authorized by statute. Section 191.006 of the Local Government Code provides that “[a]il
records belonging to the office of the county clerk to which access is not otherwise
restricted by law or by court order shall be open to the public at all reasonable times.” It
also authorizes a member of the public to copy any of the records. Section 118.011, Local
Government Code, establishes fees, other than court fees, to be charged by the county
clerk. The legislature amended section 118.011 in 1993 by adding subsection (a)(4),
which establishes a one-dollar fee for each page or part of a page for noncertified papers.
See Act of May 26, 1993, 73d Leg., R.S., ch. 554, § 1, 1993 Tex. Gen. Laws 2061, 2061;
see also Local Gov't Code § 118.0145 (stating that fee under 118.011 for noncertified
papers is for issuing noncertified copy of each page or part of page of document). Thus
the statute now expressly requires the clerk to charge one dollar per page or part of a page
for issuing noncertified copies of papers. Cf. Attorney General Opinions DM-166 (1992)
at 6, IM-757 (1987) at 6, H-552 (1975) at 4 (all stating that no statute specifically sets fee
for noncertified copies).

YThe requestor presents this information as background to his questions and he does not inquire
about the placement of the copier in the clerk’s office. In Attorney General Opinion JM-757 this office
concluded that the county clerk must deal evenhandedly with various members of the public who wish to
use portable copying equipment in the clerk’s office. Attorney General Opinion JM-757 (1987) at 5.
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Although you do not ask about charges for copies under the Open Records Act,
Gov’t Code ch. 552, we take this opportunity to resolve a conflict between that act and
section 118.011, Local Government Code. Section 552.265 of the Government Code
limits the cost of copies obtained from a district or county clerk under the Open Records
Act to not more than the actual cost of the copies, except for certified copies. That
provision directly conflicts with the one-dollar fee mandated by section 118.011(a)(4).
The rule of statutory construction that says where two statutes conflict, the one that was
enacted at the later date prevails resolves this conflict in favor of section 118.011. See
Gov't Code §311.025; Attorney General Opinion JM-1237 (1990) at 4. Section
118.011(a)}(4) was enacted in 1993 and section 552.265, Government Code, was enacted
in 1989. See Act of May 26, 1993, 73d Leg., R S, ch. 554, § 1, 1993 Tex. Gen. Laws
2061, 2061, and Act of May 29, 1989, 71st Leg., R.S. ch. 1248, § 16, 1989 Tex. Gen.
Laws 4996, 5028. Thus, section 118.011 prevails over section 552.265, to the extent the
latter statute applies to county clerks.

In your second question, you ask whether the clerk may charge a person a fee of
one dollar per page where that person removes a document from the binder in which it is
kept, makes copies on his own copy machine, and replaces the document. While section
118.011(a)(4) does not specify that the fee is for copies of documents, it is in fact a fee for
the clerk’s services in making copies. Section 118.024 of the Local Government Code
establishes “full and free access” to documents in the clerk’s office, while section 191.006
expressly permits a member of public to make copies of records in the office of the county
clerk. See also Local Gov’t Code § 118.0145 (fee for issuing noncertified copies). Where
a person makes copies of records on the person’s own copy machine, the clerk provides
no services other than allowing the “full and free access™ required by section 118.024.
That section prohibits the clerk from charging for access to records. See Permian Report
v. Lacy, 817 SW.2d 175, 177 (Tex. App.—~El Paso, 1991 writ denied).2 Accordingly, the
clerk may not charge a fee of one dollar per page when a person removes a document
from the binder in which it is kept, makes copies on his own copy machine, and replaces
the document.

2At issue in Permian Report v, Lacy, 817 S.W.2d 175 (Tex. App.~El Paso 1991, writ denied),
was the reasonableness of rules adopted by a county clerk to regulate copying of land title records in her
office. The trial court had found that the rules were reasonable and prudent but the appellate court held
that some of them exceeded the clerk’s authority under the statutes providing for full and free access and
the right to copy. The court found invalid the rules requiring (1) payment for supervision provided by the
clerk’s office; (2) insurance to have access 10 the clerk’s reconds; (3) an indemnity bond in order to copy
public records; and (4) providing the clerk with a copy of microfilm made of court records at cost. Id. at
177. The appellate court upheld the trial court’s order with respect to the remaining rules, which among
other things allowed the clerk to impose reasonable and necessary requirements on a person to insure the
safety of the records and maintain the efficiency of the office, allowed the clerk to decide reasonable times,
days, and dates for copying, and authorizing the clerk to determine a reasonable space necessary to
perform the copying.
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In your third question you ask whether the clerk or county may charge a person
for the use of office space and electricity with respect to the use of a privately owned copy
machine located in the clerk’s office. We think that the clerk may not charge for either the
use of office space or for electricity. These amenities must be included in the basic right of
access to the records, which section 118.024 requires to be both full and free. See
Permian Report, 817 S W.2d 175 177, Tarrant County v. Rattikin Title Co., 199 S.W.2d
269, 270 (Tex. Civ. App.—Fort Worth 1947, no writ);? Tobin v. Knaggs, 107 S.W.2d 677,
680 (Tex. Civ. App.—-San Antonio 1937, writ ref'd);* Attorney General Opinion H-552
(1975) at 3. While the public has the right to full and free access to the documents and
may make copies on a privately owned copier without having to pay for space and
electricity, the right to full and free access does not include the unlimited right to use
private equipment or the right to leave a copy machine in the clerk’s office. The clerk still
has the right to enact reasonable rules to protect the documents and to regulate the flow of
traffic in the office. Rattikin, 199 S.W.2d at 273; see also Permian Report, 817 S.W.2d at
177.

We combine our answers to your fourth and fifth questions. In your fourth
question, you ask whether the clerk is authorized to charge a fee for removing a document
to be copied from its binder and handing it to a person to copy on that person’s own copy
machine. In your fifth question, you ask what exactly does “issuing” mean. We believe
that the fee prescribed for issuing copies of documents includes making the copies.
Because the term “issue” is not defined in chapter 118, we rely on the common definition
of the term. See Gov't Code § 311.011(a) (words in codes are to be read according to
common usage). Webster defines “issue,” used as a transitive verb, as “to put forth or
distribute usually officially,” WEBSTER'S NINTH NEW COLLEGIATE DICTIONARY 643
(1990); see ailso Attorney General Opinion H-552 (1975) at 4 (discussion of verb “issue”).
Thus, when a clerk issues a copy of a document, he will copy, or obtain a copy of the
original, and deliver the copy to the person who requested and paid for it.

3In Tarrant County, the court held that there was no authority for a county clerk to charge an
abstract company for office space provided in the courthouse while copying public records. The court
noted that reputable abstractors should have free and unhampered access to the use of the public records in
the clerk’s office, subject to reasonable rules and regulations. Tarrant County, 199 S.W.2d at 273.

“The decision in Tobin v. Knaggs, 107 S.W.2d 677 (Tex. Civ. App.—San Antonio 1937, writ
ref’d), recognizes a right to made photographic copies of deed records in the office of the county clerk.
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SUMMARY

A county clerk shall charge one dollar per page for issuing a
noncertified copy of each page or part of a page located in that
office. That fee is authorized only where the clerk actually obtains
the copy and submits it to the person who made the request and paid
the fee.



