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Dear Dr. Ashworth:

Education Code section 54.203 generally requires an institution of higher
education to exempt from the payment of various fees a resident of Texas who was
honorably discharged from the United States armed forces after serving on active military
duty during the Persian Gulf War. You ask whether a member of a reserve component of
the armed forces who served on active military duty during the Persian Gulf War and who
has been “honorably separated” from active duty but not discharged from service to the
reserve is exempt under section 54.203. In Attorney General Opinion O-7021 this office
determined that certain navy personnel who were transferred to inactive duty, subject to
recall, were entitled to the exemption provided by the statutory predecessor to Education
Code section 54.203. Based upon our decision in Attorney General Opinion O-7021, we
conclude that these reservists are exempt under section 54.203.

Education Code section 54.203(a) exempts certain veterans from paying various
fees to an institution of higher education:

The governing board of each institution of higher education shall
exempt the following persons from the payment of all dues, fees, and
charges, . . ., provided the persons seeking the exemptions were
citizens of Texas at the time they entered the services indicated and
have resided in Texas for at least the period of 12 months before the
date of registration:
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(4) all persons who were honorably discharged from the armed
forces of the United States after serving on active military
duty . . . for more than 180 days and who served a portion of their
active duty during:

(E) the Persian Gulf War.

For the purposes of this opinion, we assume you ask about a person who was a citizen of
Texas at the time he or she entered the service and who has resided in Texas for at least
one year before registering to attend an institution of higher education.

As you state, during the Persian Gulf War, numerous reservists were called to
active duty and then granted an “honorable separation from active duty.” We assume
these reservists have not been released from their obligation to serve the reserve
component of the armed forces of which they are members. Thus, while the reservists
were released from active duty to return to their homes, they remain “on call” to the
reserve.

This office considered a similar question in Attorney General Opinion O-7021.
There, we were faced with the plight of enlisted Navy personnel who were transferred to
inactive status to resume their medical, dental, or theological educations.! As we
recognized, the transfer program was part of the Navy’s partial demobilization “as a result
of the surrender of our enemies and consequent decrease in personnel requirements.? We
were specifically asked whether the transfer constituted a personal request to be
discharged, which would have disqualified a person from receiving the exemptions.* We
determined that it did not.* Moreover, even though the transferred personnel remained
subject to recall by the Navy upon certain conditions, this office concluded that -the
personne] were eligible for the exemptions provided in the statutory predecessor to
Education Code section 54.203.° Implicit in our conclusion is the determination that the
transfer to inactive status constitutes a discharge for purposes of the statute, the substance
of which is now found in Education Code section 54.203.

! Attorney General Opinion O-7021 (1946) at 2.

d a3,

3See id. at 1 (quoting V.T.C.S. art. 2654b-1 (repealed 1971)).
‘Id. at 3.
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Consistent with our conclusion in Attomey General Opinion 0-7021, we conclude
that the reservists about whom you ask, who have been “honorably separated” from active
duty performed during the Persian Gulf War, are eligible for the exemptions provided in

Education Code section 54.203.
SUMMARY

A reservist who was on active duty during the Persian Gulf War
and who has been honorably separated from active duty is eligible for
exemption from the payment of various dues, fees, and charges at an
institution of higher education under Education Code section 54.203.
The reservist must, of course, satisfy the other requirements listed in
section 54.203 to actually receive the exemption.

Yours very truly,

J/é/&é‘(»
Sarah J. Shirl
Chair, Opinion Committee



