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Dear Mr. Rodriguez:

You ask about the authority of the El Paso County Commissioners Court with
respect to the El Paso Hospital District (the “district”). You advise that the district was
created and operates under the provisions now codified as chapter 281, Health and Safety
Code, “Hospital Districts in Counties of at Least 190,000.”

Your first question is: “To what extent may the Commissioners Court of El Paso
County control the operation and management of the El Paso County Hospital District?”
We do not attempt an exhaustive treatment of this question here. As you say in your
request, control over the district is shared between the district board of managers and the
commissioners court. Health and Safety Code section 281.047 provides that the district
board of managers “shall manage, control, and administer the hospital or hospital system

" of the district.” However, the commissioners court appoints the district board of
managers, Health and Safety Code section 281.021, sets the tax rate for the district, id.
§ 281.121, may prescribe accounting and purchasing procedures, id. § 281.049, approves
the district budget presented by the board, id. § 281.091, calls district bond elections and
issues district bonds, id. ch. 281, subch. F, and must approve various other actions the
board wishes to take, see, e.g., id. §§ 281.050 - .051. Your other questions deal largely
with when and how the commissioners court must “approve” various board actions and
we will deal with those specific questions below.

Your second question is:

What types of transactions fall within § 281.050 so as to require
approval by {the] Commissioners Court? Is the scope of § 281.050
limited to capital improvement and public works projects or does it
apply to service contracts? Is Commissioners Court approval
required for & contract for professional medical services, including
physician services?
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Section 281,050 provides:

With the approval of the commissioners court, the board may
construct, condemn, acquire, lease, add to, maintain, operate,
develop, regulate, sell, exchange, and convey any property, property
right, equipment, hospital facility, or system to maintain & hospital
building, or other facility or to provide a service required by the
district.

You suggest that the predecessor provision to section 281.050 — section 5B(a) of
former V.T.C.S. article 4494n — which was codified as section 281.050 without
substantive change intended,! more clearly made the board’s purchase of services subject
to commissioners court approval. Former section 5B read:

The Board of Managers, with the approval of Commissioners
Court, shall have the power:

(a) To construct, condemn and purchase, purchase and acquire,
lease, add to, maintain, operate, develop and regulate, sell, exchange
and convey any and all lands, property, property rights, equipment,
hospital facilities and systems for the maintenance of hospitals,
buildings, structures, and any and all other facilities and services the
hospital district may require or may have available to sell, lease, or
exchange.

Although the parsing of the provisions may be subject to question, we read neither
the current section 281.050 nor the predecessor provision, former section 5B of article
4494n, as making the board’s acquisition of services itself subject to commissioners court
approval. In our view, the provisions suthorize the board, with commissioners court
approval, to construct, acquire, dispose of, etc., property of the kind stated in order, in the
words of section 281.050, “to maintain a hospital, building, or other facility or to provide
a service required by the district.” The commissioners court approval requirement of
section 281.050 does not apply to the board’s service contracts themselves.

Thus, section 281.050 does not operate to require commissioners court approval
of the board’s contracts for medical and physician services. Notably, another provision,
section 281.028, specifically authorizes the board to appoint doctors and other employees
it considers needful for the district’s operation without referring to the need for
commissioners court approval.

Your third question is:

Does section 281.050 require Commissioners Court approval of
specific contractual agreements or is general approval of a proposed
transaction or project sufficient? Once a transaction or project has

1See Health & Safety Code § 1.001 (nonsubstantive revision).
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been approved by the Commissioners Court, may the board of
managers modify the transaction or project without additional
approval by the Commissioners Court? Is the Commissioners Court
approval of the district’s budget[] sufficient authorization for the
board of managers to proceed with transactions which are identified
and funded in the budget?

You argue that “[i]n the absence of any specific code requirements. . .it is a
matter for the discretion of Commissioners Court to determine how broad or limited the
scope of approval for any transaction or pro_;ect shall be” - that it may, for example,
determine that its approval of budget items is sufficient approval or that each contract
under section 281.050 must be specifically approved, and similarly that it may determine
under what circumstances its additional approval of modifications shall be required. We

agree.

Section 281.049 broadly authorizes the commissioners court to “prescribe the
method of making purchases and expenditures by and for the district” We note, too, that
section 281.051 of the code, which authorizes the district board, in performing its powers
under section 281.050, to contract with the federal or state governments, a municipality,
another hospital district, or a privately owned or operated hospital in the district, expressly
requires that the commissioners court determine that each such contract meet certain
criteria, Had the legislature intended that other board actions under section 281.050 must
cach be specifically approved by the commissioners court, we believe it would have so
indicated, as it did with respect to contracts under section 281.051. Accordingly, it is our
opinion that the commissioners court, in the absence of provisions expressly requiring
specific commissioners court approval of a board action under section 281.050, has
considerable flexibility to adopt reasonable policies as to whether its specific approval shall
be required for various kinds of board actions, or whether general approval will suffice,
and the form that such approvals must take.

The answer to your fourth question — whether the commissioners may “delegate
approval to the board for all contracts under a specific dollar amount™ — follows, we
think, from our response to your third question: so long as it is reasonable, the
commissioners may adopt a policy approving the board’s entering contracts under section
281.050 under certain dollar amounts without the need for further specific approval by the
commissioners court, unless, of course, the contract in question is also subject to a
provision, such as section 281.051, which requires that it be specifically approved by the
commissioners court? '

Your last question is:

Must Commissioners Court hold a separate newspaper-noticed
public hearing when it adopts the budget for the hospital district or

 may the hospital district budget be adopted at a regularly posted
meeting of Commissioners Court?
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As you note, there are detailed provisions in Local Government Code sections
111,038 and 111.0385 requiring the commissioners court to hold a specially noticed
hearing on the county budget, the notice to be published in a newspaper between thirty
and ten days before such hearing. The notice required under those provisions is “in
addition to the notice required by other law.” Local Gov’'t Code § 111.0385. Relative to
the commissioners court’s responsibilities over the hospital district’s budget, however,
chapter 281 provides only that the budget prepared by the district’s administrator under
the board’s direction, “must be approved by the board and then shall be presented to the
commissioners court for final approval.” Health & Safety Code §281.091. We find
nothing preventing the commissioners court from considering the district budget at one of
its regular meetings. See Local Gov't Code §81.005 (terms and meetings of
commissioners court).2

SUMMARY

Health and Safety Code section 281.050, which authorizes the
board of managers of a hospital district in a county of population of
at least 190,000 to take various actions “with the approval of the
commissioners court” does not include service contracts in its
coverage, including those for doctors and other staff engaged under
section 281.028 of the code.

The commissioners court, in the absence of other provisions
expressly requiring specific commissioners court approval of a board
action under section 281.050, has flexibility under that section to
adopt reasonable policies as to whether its specific approval shall be
required for various kinds of board actions, or whether general
approval will suffice, and the form that such approvals must take.

So long as it is reasonable, the commissioners may adopt &
policy approving the board’s entering contracts under section
281.050 under certain dollar amounts without the need for further
specific approval by the commissioners court, unless, the contract in
question is also subject to a provision requiring specific
commissioners court approval.

2There are no special provisions for giving notice of regular meetings of the commissioners
court; rather, as you indicate, notice for these meetings is governed by the Open Meetings Act, chapter
551, Government Code. See Gov't Code §§ 551.001 (commissioners courts as governmental bodies
subject to act), .041 (notice of meeting must state date, hour, place, and subject of meeting), .043 (notice
of meetings to be posted at least seventy-two hours before meeting), .049 (county governmental body’s
notice of meeting to be posted at courthouse).
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The commissioners court may consider the hospital district
budget at one of its regular, regularly noticed, meetings.

Yours very truly,

oo T od

James E. Tourtelott
Assistant Attorney General
Opinion Committee



