State of Texas

DAN MORALES

ATTORNEY GENERAL September 23, 1996
The Honorable Delwin Jones Letter Opinion No. 96-101
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perform sinus and skull x-rays under the
supervision of the physician (ID# 38836)

Dear Representative Jones:

You ask whether a physician’s employee who is not certified under the Medical
Radiologic Technologist Certification Act, V.T.C.S. art. 4512m (the “act™), is authorized
to perform sinus and skull x-rays under the supervision of the physician. The act was
significantly amended in 1995 by House Bill 1200, Act of May 24, 1995, 74th Leg., R.S.,
ch. 613, 1995 Tex. Sess. Law Serv. 3463, 3463.! We conclude that the act as amended
prohibits the arrangement about which you inquire.

Section 2.05(g) of the act provides that “[t]he Texas Board of Health [(the
‘board’)] with the assistance of other appropriate state agencies shall by rule identify
radiologic procedures that are dangerous or hazardous and that may only be performed by
a practitioner or a medical radiologic technologist certified under this Act™ A
practitioner is defined in the act as a “doctor of medicine, osteopathy, podiatry, dentistry,
or chiropractic who is licensed under the laws of this state and who prescribes radiologic
procedures for other persons.” V.T.C.S. art. 4512m, § 2.03(6). A medical radiologic
technologist is a “person certified under this Act, other than a practitioner, who, under the
direction of a practitioner, intentionally administers radiation to other persons for medical
purposes.” JId. § 2.03(7). In addition, section 2.05(k) provides that, in adopting rules
under section 2.05(g), the board “may consider whether the radiologic procedure will be
performed by a registered nurse or a licensed physician assistant.” This provision
authorizes, but does not require, the board to permit a registered nurse or physician
assistant who is not certified to perform a dangerous or hazardous procedure.3

1This office recently addressed those amendments in Attorney General Letter Opinion 96-077
(1996).

2Section 2.05(h) of the act excepts certain dental radiologic procedures from section 2.05(g).

3See Attorney General Letter Opinion 96-077 (1996) at 9.
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We understand from a letter appended to your request that the board has or will
identify sinus and skull x-rays as “dangerous or hazardous” under section 2.05(g). The
letter also suggests that the board, exercising its discretion under section 2.05(k), will not
adopt a rule permitting a registered nurse or physician assistant who is not certified to
perform a dangerous or hazardous procedure. Assuming that is the case, a physician’s
employee who is not certified under the act will not be authorized to perform such a
procedure under any circumstances.# A rule adopted by the board under section 2.05(k),
permitting a registered nurse or physician assistant who is not certified to perform a
dangerous or hazardous procedure, might permit certain, noncertified, physician
employees to perform such a procedure.*

You also ask about “non-certified technicians,” We assume you intend to ask
about the new requirement that most persons who are excepted from certification under
the act must obtain mandatory training. Because a person who is excepted from
certification under section 2.07 may not perform a dangerous or hazardous procedure, the
mandatory training requirement would be relevant only with respect to radiologic
procedures that are not identified by the board as dangerous or hazardous. Section 2.07
of the act provides that a person must be certified in order to perform a radiologic
procedure, with certain exceptions, including an exception for a “person [who] performs
the procedures under the instruction or direction of a practitioner if the person and the
practitioner are in compliance with rules adopted under Section 2.08 of this Act.”
V.T.C.S. art. 4512m, § 2.07(c). A person who performs procedures under the instruction
or direction of a physician under this exception must obtain mandatory training as
provided by section 2.05(f).¢

“Indeed, even “a person who is excepted from certification under section 2.07 (and who is not a

practitioner) may not perform a dangerous or hazardous procedure, except under section 2.05(h) frelating
to certain dental radiologic procedures] or as permitted by the board under section 2.05(k).” Id.

SFor a discussion of the effective date of rules adopted by the board regarding dangerous or
hazardous procedures, see id. For a discussion of availability of section 2.05(j) hardship exemption to
permit a person who is not a practitioner or certified medical radiologic technologist to perform a
dangerous or hazardous procedure, see id. at 10.

6persons who are required to complete mandatory training as a result of the 1995 amendments to
the act have until January 1, 1998, to do so and may continue to perform radiologic procedures under
prior law until that date. See id. at 8-9.
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SUMMARY

Assuming that the Texas Board of Health identifies sinus and
skull x-rays as “dangerous or hazardous” under V.T.C.S. article
4512m, section 2.05(g), a physician’s employee who is not certified
under the act will not be authorized to perform such a procedure
under any circumstances with the following exception. A mle
adopted by the board under section 2.05(k) permitting a registered
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dangerous or hazardous procedure might permit certain, noncertified,
physician employees to perform such a procedure.

Yours very truly,

fswy (e

Mary R. Crouter
Assistant Attorney General
Opinion Committee



