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Dear Ms. Green: 

You ask two questions regarding the “resign to run” provision of the Texas Constitution. 
You first ash whether a sitting county judge automatically vacated that position under Texas 
(2anstitution, article XVI, section 65 by attempting to secure appointment to the bench of a newly 
created judicial district. 

Article XVI, section 65 of the Texas Constitution provides the following automatic 
resignation provision: 

Provided however, if any of the officers named herein’ shall 
announce their candidacy. or shall in fm become a candidare. in any 
General, Special or Prbnary Election, for any office of profit or trust 
uuder the laws of this State or the United States other than the office then 
held, at any time when the unexpired term of the office then held shall 
exceed one (1) year,* such announcement or such candidacy shall 
constimte on autcnnotlc re&nation of the @ice then held, and the vacancy 
~~createdsballbe~~pursuanttolawinthesamemannerasother 
vacancies for such office are filled. 

Tex. Const. art XVI, 5 65 (emphasis and footnotes added). 

You argue that the county judge in this instance automatically resigned that position by 
virtue of the language we have emphasii above. While you recognize that the list of types of 
elections may be a liiting factor, the tetm “election” is the operative word, and it is only 
modified by the types of elections. The Texas Supreme Court instru& that the constitution is 
to be read according to its plain terms, and that we are not to “thwart the will of the people by 
reading into the Constitution lsnguage not contained therein or by constndng it differently f?om 

‘The office of the county judge is one of the “office named hen%.” Tex. Chst. art. XVI, 5 65. 

*You inform us that the county judge had more than one year remainhg in her tam. 
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its plain meaning.” Cmmer v. Sheppan$ 167 S.W.2d 147, 154 (Tex. 1942). The plain meaning 
of this provision liits the term “candidate” to “candidate in an election.” While the term 
“candidate” can be used to indicate one seeking offke by appointment, we think that the 
electorate, in adopting this provision, would have understood the word in terms of an election. 
See Il OXFORD ENGLISH DIC~ONARY 825 (2d ed. 1989). In this instauce, the county judge made 
no effort to am~otmce or become a candidate in any election at all, but rather sought gubernatorial 
appointment to the office Thus, we believe that the automatic resignation provision of this 
section was not activated by the judge’s attempts to be appointed to another office. 

You next ash about the application of article XVI, section 65, to a county commissioner 
who files an application for candidacy for hospital district board. Since the position on the 
hospital district board is uncompenmnd, you ash whether an hospital district board member holds 
an “office of trust” within article XVI, section 65 of the constitution.3 Prior opinions show that 
“office of In&’ is interchangeable with “office.” See Attorney General Gpiions JM-395 (1985) 
(city council member holds off& of trust within art. XVI, 8 65, Tex. Con%), m-360 (1981) 
(advisory position is not one of honor or trust). Factors to be considered in making the 
de&mu&ion of whether a particular position is an office include delegation of some part of the 
sovereign power of govemment to it, the stabiity and duration of the position, Attorney General 
Gpiion DM-49 (1991) at 5, or its permanence, Attorney General Gpiion JM-847 (1988). 

Based on the following opinions, we believe that a director of a hospital district holds an 
office of trust Attorney General opinion M-409 used the classic definition of “office” to 
de&mine that a director of a hospital district appointed under article 4494n, V.T.C.S. (see now 
ch. 281, Health & Safety Code) holds an office. Attorney General opinion M-409 (1969); see 
also Attorney General opinion JM-1064 (1989) (same). Those two opinions primarily based their 
reaming on the fact that the board of directors exercises some portion of the sovereign power 
of government. 

Accordingly, we believe that an uncompenmkd member of a hospital district board holds 
an office of trust w=ithin article XVI, section 65 of the Texas Constitution. 

‘Although you inquire &out a “position of trust,” article XVI, section 65, achmlly refers to an “office 
of... trust.” 
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SUMMARY 

The automatic resignation provision of article XVI, section 65 of 
the Texas Constitution does not operate to remove a county judge who 
seeks gthndod appointment to a district court bench. A member of the 
board of directors of a hospital district holds an office. of trust. 

Yours wry truly, 

&a”% 

SusanL. Garrison 
Assistant Attorney General 
Gpiion Committee 


