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Dear Mr. Lee: 

You ask “whether or not the Room Tax Committee, a sub-committee of the Del Rio Chamber 
of Commerce, consisting of members of the Del Rio Chamber of Commerce and one member of the 
Del Rio City Council, is subject to the Texas Open Meetings Act.“’ You explain that the city and the 
chamber of commerce have contracted for the chamber to expend a certain percentage of the “room 
trc? collected by the city to advertise and promote tourism to the city. The Room Tax Committee 
actually decides to which advertising or tourism projects the money will be applied. We believe that 
this body is not subject to the Open Meetings Act. 

The Gpen Meetings Act applies to “governmental bodies” and defines the term “governmental 
body” to include “a municipal governing body in the state” and ‘&a deliberative body that has 
rulemaking or quasi-judicial power and that is classified as a department, agency, or political 
subdivision of a county or municipahty.” Gov’t Code $3 551.001(3)(C), (3)(D); see also id $5 
55 l.OOl(2) (definition of “deliberation”), .001(4) (definition of “meeting”). The body that you 
describe is not a governmental body at all, it is basically a committee of the chamber of commerce. 
The inclusion of one city council member on the committee does not transform the body into a 
govemmental body. We therefore believe that the “room tax committee” is not subject to the Open 
Meetings Act. See Attorney General Opinions DM-7 (1991) at 2 (Parker County Committee on 
Aging not subject to act), JM-1072 (1989) at 2 (stating general rule that local-level entity must fall 
within definition of “governmental body” to be covered by act), JM-596 (1986) at 3-4 (nonprofit 
water supply corporation organized under art. 1434a, V.T.C.S., not subject to act) (result changed 
by adoption of provision codified as Gov’t Code § 551.001(3)). 

You indicate your familiarity with Letter Opinion No. 93-55 (1993), which concluded that 
the Greater San Marcos Chamber of Commerce was not subject to the Open Meetings Act. We 

‘You do not ask vktba this lnrangement is permissible under the constitution or whether it is in conformity with 
chapter 35 1 of the Tax Code. Therefore we do not address these supplementary issues. 

“‘Room tax” means the local hotel occupancy tax authorized by chapter 351 of the Tax Code. 



The Honorable Thomas F. Lee - Page. 2 (LO96-113) 

reiterate the caution contained in that opinion that while a given entity may not be subject to the Open 
Meetings Act, it may still be covered by the Open Records Act, Gov’t Code ch. 552. 

SUMMARY 

A committee of the chamber of commerce that is expending timds 
raised by the local hotel tax under contract with the city is not a 
governmental body within the Open Meetings Act. 

Yours very truly, 

Susan L. Garrison u 

Assistant Attorney General 
Opinion Committee 


