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Dear Senator Henderson: 

Property Code section 204010(a)(9) authorizes the board of directors of a property owners’ 
association to, unless property restrictions or the association’s articles of incorporation or bylaws 
provide otherwise, “impose and receive payments, fees, or charges for the use, rental, or operation 
of the common area and for services provided to property owners.” You ask whether, under section 
204.010(a)(9), the board of directors may assess additional fees or raise existing fees for services the 
association performs without following what you term “established procedures” for assessing or 
raising the fees. Although you do not indicate what you mean by the phrase “established procedures,” 
we understand you to mean approval by the members of the property owners’ association. We 
believe section 204,010(a)(9) authorizes the board of directors to impose a fee, including an 
additional or increased fee for the use, rental, or operation of the common area and for services 
provided to property owners, without seeking approval of the property owners. 

We will begin by briefly summarizing pertinent portions of Property Code chapter 204, which 
provides the property owners’ associations in certain subdivisions with power relating to restrictive 
covenants. Chapter 204 applies only to residential real-estate subdivisions that are not condominium 
developments governed by Property Code title 7 and that are located wholly or partly in a county 
with a population of2.8 million or more.’ Under chapter 204, a subdivision that has been unable to 
create a property owners’ association because of existing property restrictions2 may create an 
association ifthe owners of at least sixty percent of the real property in the subdivision petition to do 
~0.~ Once created, section 204.010 endows the board of a property owners’ association with 
numerous powers, including the power to “impose and receive payments, fees, or charges for the use, 

‘Prop. code 5 204.002(a). 

‘A restriction, for purposes of Property Code chapter 204, is “one or more restrictive covenants contained or 
incorporated by refaence in a properly recorded map, plat, replat, declaration, or other instrument tiled in the county real 
property records, map records, or deed rmrds:* Id. $5 201.003(l). 204.001(l). 

‘Id. 5 204.0X(a). ‘Ibe petition also must comply with other requirements listed in Properly Code section 7.04006. 
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rental, or operation of the common area and for services provided to property owners.“’ Section 
204.010 does not apply, however, to the extent that the restrictions or the property association’s 
articles of incorporation or bylaws provide to the contrary.5 For the purposes of this opinion, we will 
assume that neither the relevant restrictions nor the articles of incorporation or bylaws are contrary 
to the property owners’ association’s statutory powers. 

We understand that your request comes on behalf of Senator Jerry Patterson, who has raised 
some concerns about Property Code section 204.010(a)(9). In a letter to your office, Senator 
Patterson indicated that some property owners’ associations have used section 204.010(a)(9) “to 
circumvent an election by the homeowners to assess themselves for additional services.” In some 
instances, Senator Patterson continues, the boards of property owners’ associations have doubled the 
fees being assessed. 

You are thus particularly concerned that section 204.010(a)(9) authorizes the board of a 
property owners’ association to set new payments, fees, or charges or to raise existing payments, 
fees, or charges without membership approval. We find nothing in subsection (a)(9) or elsewhere in 
the statute that requires membership approval of the payments, fees, or charges to which subsection 
(a)(9) applies. We conclude, therefore, that the board of a property owners’ association may impose, 
without membership approval, payments, fees, or charges for the use, rental, or operation of the 
common area and for services provided to property owners. We believe the power granted in 
subsection (a)(9) encompasses the authority to set additional payments, fees, or charges and to raise 
existing payments, fees, or charges. 

Section 204.OlO(a)(16) bolsters our conclusion. Under subsection (a)(16), the board of a 
property owners’ association may increase the association’s maximum regular assessment6 without 
a vote of the membership, but only if the restrictions allow the board to do so. By contrast, section 
204,010(a)(9) makes no reference to a vote of the association’s membership.’ 

‘Id. $204.010(a)(9). 

?See id. 5 204.010(a). 

‘Chapter 204 explicitly defuses the term “regular assessment” as % assessment, charge, fee, or dues that each 
owner of property withii a subdivision” must pay to the property owmm’ association “on a regular basis” and that the 
ptcpaty cwnexs’ association must use “for the benefit of the subdivision” consistent with the original, extended, added, or 
modikd restrictions. Id. 8 204.001(3). Furthermore, regular assessments cover the costs of common expenses. See id. 
0 204.010(0)(2). 

‘You do not ask, and we do not, therefore. consider, how B regular -ent, which the board of a pmperty 
owners’ association may collect under Pmpaty Code section 204.01 O(a)(2) diers fmm a payment, fee, or charge “for the 
we, rental, or operation of the common area and for services provided to pmpzty owners.” 
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SUMMARY 

Property Code section 204.010(a)(9) authorizes the board of a property 
owners’ association that is subject to chapter 204 to impose, without 
membership approval, payments, fees, or charges for the use, rental, or 
operation of the common area and for services provided to property owners 
unless property restrictions or the association’s articles of incorporation or 
bylaws provide otherwise. Subsection (a)(9) encompasses the authority to 
set additional payments, fees, or charges and to raise existing payments, fees, 
or charges. 

Yours very truly, 

ww 
Ky berly Oltrogge 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 


