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Dear Dr. Patterson: 

On behalf of the Texas Department of Health (the “department”), you ask whether 
the Texas Board of Health (the “board”) is authorized to adopt certain rules under the 
Medical Radiologic Technologist Certification Act, V.T.C.S. art. 4512m, (the “act”), us 
mended by H.B. 1200, Act of May 24, 1995, 74th Leg., R.S., ch. 613, 1995 Tex. Gen. 
Laws 3463, 3463. In particular, you ask whether the board is authorized to promulgate 
rules establishing a class of certificate for students who perform radiologic procedures in 
an academic or clinical setting as part of a training program which meets minimum 
standards adopted by the board. We conclude that the board is authorized to do s0.l 

In Letter Opinion No. 96-077, this office addressed a variety of questions posed by 
the department regarding the act and the 1995 amendments. Your query arises as a result 
of our analysis in that opinion of section 2.05(g) of the act, which requires the board, with 
the assistance of other state agencies, to “identify radiologic procedures that are 
dangerous or hazardous and that may only be performed by a practitioner or a medical 
radiologic technologist certified under this Act.” You asked whether a person who is 

‘Given our conclusion, we do not consider your question about the board’s authority to establish 
different categories of dangerous and hazardous procedures. 
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excepted from certification under section 2.07 (and who is not a practitioners) may 
perform a dangerous or hazardous procedure. Our response follows: 

Section 2.05(h) excepts certain dental radiologic procedures from 
section 2.05(g). In addition, section 2.05(k) provides that, in 
adopting rules under section 2.05(g), the board “may consider 
whether the radiologic procedure will be performed by a registered 
nurse or a licensed physician assistant.” This provision authorizes, 
but does not require, the board to permit a registered nurse or 
physician assistant who is not certified to perform a dangerous or 
hazardous procedure. 

You ask whether a person who is excepted from certification 
under section 2.07 (and who is not a practitioner) may perform a 
dangerous or hazardous procedure. Sections 2.05(h) and 2.05(k) 
provide the only express exceptions to section 2.05(g). Again, the 
existence of a particular exception indicates that the legislature 
intends no other exceptions. 67 TEX. RJR. 3D, Stututes 5 120 
(1989). Jkerefore, we conclude thar a person who is exceptedfrom 
cerrifiation under section 2.07 (and who is not a practitioner) may 
not pe+orm a dangerous or hazarhs procedure, except under 
section 2.05(h) or as permitted by ihe board under section 2.05(R). 

Letter Opinion No. 96-077 (1996) at 9 (emphasis added). 

You explain that section 2.05(g) poses certain problems for radiologic technologist 
certitication training programs. Section 2.07(a) of the act provides that a person must 
hold a certificate issued under the act in order to perform a radiologic procedure. Section 
2.07(e) provides that a person is not required to hold a certificate in order to perform 
radiologic procedures “if the person is a student enrolled in a program which meets the 
minimum standards adopted under Section 2.05 of this Act and if the person is perfotming 
radiologic procedures in an academic or clinical setting as part of the program.” This 
exception permits students to perform procedures in the context of a training program3 
Section 2.05(g), however, in prohibiting any person (except a practitioner or a certified 
medical radiologic technologist, and perhaps a registered nurse or a licensed physician 
assistant) from performing dangerous or hazardous procedures, precludes students, who 
are not certified and perform procedures under the section 2.07(e) exception, from 

ZA practitioner is delined as a “doctor of medicine, osteopathy, podiatry, dentistry, or chiropractic 
who is licensed under the laws of this state and who prescribes radiologic procedures for other pawns.” 
See V.T.C.S. art. 4512m, 5 2.03(6). 

3Students who perform radiologic procedures under the section 2.07(e) exception to certification 
must have completed the requisite hours of mandatory training under section 2.05(f) before administering 
radiation to another person. See Letter Opinion No. 96-077 (19%) at 6 n.4. 
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performing dangerous or hazardous procedures as part of their training. As your letter 
states, “students will not be able to receive any clinical experience in performing such 
procedures. Yet once the students become certified as MRTs, they would be permitted to 
perform the dangerous or hazardous procedures.” 

In order to deal with this problem, the board is considering adopting rules 
establishing a new class of certiticate for students who are generally excepted t’?om 
certikation requirements by section 2.07(e). This certification “would allow students to 
perform dangerous or hazardous procedures (under proper supervision) in compliance 
with [section] 2.05(g).” We believe that the board is authorized to promulgate such a 
rule. In Attorney General Opinion DM-292, this office considered whether the board is 
authorized to promulgate rules discontinuing general certification of medical radiologic 
technologists, and implementing a system of specialty certification for three disciplines. 
We concluded that the board had the authority to adopt such a rule both because section 
2.05(b) of the act gives the board broad authority to establish a variety of certificates and 
based on our review of the act as a whole: 

Section 2.05(a)(l) provides that the board shall adopt rules 
establishing “minimum standards for issuing, renewing, suspending, 
and revoking certificates issued under [the act].” In addition, section 
2.04(d) provides that the “advisory board shall recommend for the 
consideration of the Texas Board of Health rules to implement 
standards adopted under [the act] and shall recognize existing 
standards that apply to the scope of practice for both general and 
limited certifications.” Furthermore, section 2.02 of the act states 
that its purpose is “to protect the health and safety of the people of 
this state from the harmful effects of excessive radiation used for 
medical purposes by establishing minimum standards for the 
certitication of medical radiologic technologists.” These provisions 
give the board broad power to promulgate standards for certification, 
and the authority to consider both practice standards and public 
health and safety in doing so. We believe that promulgating rules 
implementing specialty certification would he consistent with this 
authority and the general purpose of the act. 

Attorney General Opinion DM-292 (1994) at 4. 

In this case, we believe that the act, when read as a whole, authorizes the board to 
promulgate a rule establishing a class of certificate for students, who perform radiologic 
procedures in an academic or clinical setting as part of a training program which meets 
minimum standards adopted by the board, to authorize them to perform dangerous or 
hazardous procedures if the board provides minimum standards for the certificate4 and 

%et-, e.g., note 3 supra. 
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determines that such a class of certificate is consistent with public health and safety. We 
believe that a student who performed a dangerous or hazardous procedure under the 
authority of such a certificate would not run afoul of section 2.05(g). Again, section 
2.05(g) requires the board to “identify radiologic procedures that are dangerous or 
hazardous and that may only he performed by a practitioner or a medical radiologic tech- 
nolog&i certified under this Act.” (Emphasis added.) A medical radiologic technologist 
is defined by that act as a “person certified under this Act, other than a practitioner, who, 
under the direction of a practitioner, intentionally administers radiation to other persons 
for medical purposes.” V.T.C.S. art. 4512n1, 5 2.03(7). This definition does not require 
that a medical radiologic technologist have any specific class of certificate. 

SUMMARY 

The Texas Board of Health (the “board”) is authorized under 
Medical Radiologic Technologist Certification Act, V.T.C.S. art. 
4512m (the “act”), to promulgate rules establishing a class of 
certificate for students, who perform radiologic procedures in an 
academic or clinical setting as part of a training program which meets 
minimum standards adopted by the board, to authorize them to 
perform dangerous or hazardous procedures. A student who 
performed a dangerous or hazardous procedure under the authority 
of such a certificate would not run afoul of section 2.05(g) of the act. 

Yours very tNly, 

Mary F?. Crouter 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 


