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benefit tind (IDS 38943) 

Dear Mr. Smith: 

You ask whether the use of a tbnd accrued from a five cent surcharge on purchases from 
vending machines in the county courthouse to buy “small gifts, plaques, or flowers for funerals, 
weddings, or retirement of county employees” would violate article III, section 52 of the Texas 
Constitution. In our view, it would not. 

As you explain the situation, “Many County Courthouses have vending machines on their 
premises. O&n, the only benefit of the machines is employee convenience. Some counties, however, 
receive an extra five cents per item sold and use these timds for the sole purpose of buying small gifts, 
plaques or flowers for funerals, weddings, or retirements of county employees.“’ 

Article III, section 52 of the Texas Constitution reads, in relevant part, “[Tlhe Legislature 
shall have no power to authorize any county . to grant public money or thing of value . . to any 
individual _” You ask whether the use ofthe limd you describe for the purposes you describe falls 
afoul of this section. 

You suggest that article III, section 52 may not apply because of “the insignificant value of 
five cents per item sold.” We disagree. First, it is the disbursement rather than the collection of the 
fund which would arguably violate section 52. Second, there is in any event no de minimis exception 
in the constitutional language. 

However, we agree that the increase in employee morale likely to flow from the practice you 
describe does serve a public purpose. This office has repeatedly considered the question of whether 
improvement of employee morale constituted such a public purpose. In Attorney General Opinion 
JM-1156, we held that leasing state-owned space for child care facilities at less than fair market value 
did not violate article III, section 51, the analogous constitutional provision dealing with state 
property, because “improv[ing] employee performance is a public purpose.” JM-1156 (1990) at 5. 
In Letter Opinion No. 88-94, we held that the inclusion of a single guest for each employee at an 

‘You do not describe how and under what authority the counties collect this surcharge. Accordin&. we will 
assume for the purpose of this question. but we do not decide, that the county has authority to collect such a sucluuge. 
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employee awards banquet paid for by county timds did not violate article III, section 52. Our 
conclusion in that case was: 

Ifthe county determines that the goal of boosting employee morale and 
providing recognition to employees will best be accomplished by allowing 
each employee to invite one guest, we cannot say as a matter of law that 
a public purpose is not served. 

Letter Opinion No. 88-94 (1988) at 1 

It is for the county to determine whether the provision of such inexpensive perquisites as those 
you describe will serve the public purpose of increasing employee morale and employee productivity. 
Should the county make such a determination, we do not believe that a court would find it to have 
violated article III, section 52. 

SUMMARY 

A county may use the proceeds of a five cent surcharge on vending 
machines in the county courthouse to purchase small gigs, plaques, or 
flowers for tknerals, weddings, or retirements of county employees if 
the county determines that such use will enhance employee morale. 
Such an expenditure would not as a matter of law violate article III, 
section 52 of the Texas Constitution. 

Yours very truly, 

z s- 
James E. Tourtelott 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 


