State of Texas

DAN MORALES
ATTORNEY GENERAL Decemt}ef 19’ 1996
The Honorable Carlos Lara Letter Opinion No. 96-141
Dimmit County Auditor
103 North Fifth Street Re: Whether a commissioners court is authorized to
Carrizo Springs, Texas 78834 move the county attorney’s official office from the

county courthouse to a private office and to provide
the county attomey with a county-paid employee and
county-owned computer to use in the county
attorney’s private practice (ID# 38838)

Dear Mr. Lara;

On behalf of the county judge of Dimmit County, you ask whether the Dimmit County
Commissioners Court (the “commissioners court™) is authorized to move the county attorney’s
official office from the county courthouse to a private office and to provide the county attorney with
a county-paid employee and county-owned computer to use in the county attorney’s private practice
in the new office space. You describe the following sequence of events: In 1994, the commissioners
court authorized the county attorney to use the official office of the county attorney in the county
courthouse for purposes of his private practice. More recently, the commissioners court passed a
resolution authorizing the county attorney to move his official office from the county courthouse to
a private office. The commissioners court’s resolution also authorizes the county attorney to use this
office and the office equipment, telephones, and staff’ in the conduct of his private practice.
Apparently, the county is not charged any rent for the use of the private office as the official office
of the county attorney, nor is it charged for faxes and copies generated by the county attorney in
conducting county business. The county continues to pay for the secretary’s salary and benefits, a
telephone line, and office supplies.

In Letter Opinion No. 93-51, this office considered the scope of section 41.011 of the
Government Code, which permits “[a] district or county attorney who is not prohibited by law from
engaging in the private practice of law [to], at the discretion of the commissioners court . . . conduct
a private practice of law using the district or county office provided by that county for conducting
his [or her] official duties,” and concluded that it authorizes a commissioners court “to compensate
in-kind its county or district attorney with the use of office space, secretaries, and telephones.” Letter
Opinion No. 93-51 (1993) at 2. On the basis of this interpretation, we conclude that section 41.011
authorizes the commissioners court to permit the county attorney to use the official county attorney’s
office, office equipment, telephones, and staff in the conduct of his private practice.

As you point out, section 41.011 does not speak to whether a commissioners court may move
the official county attorney’s office from the county courthouse to a private office, nor does Letter
Opinion No. 93-51 specifically address whether section 41.011 authorizes a commissioners court to
compensate in-kind its county or district attorney with the use of office space, secretaries, and
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telephones in such quarters. Apparently, the commissioners court believes that the office move is
authorized by section 292.001 of the Local Government Code. Subsection (a) of that statute
provides in pertinent part that a commissioners court “may purchase, construct, or provide by other
means, or may reconstruct, improve or equip a building or rooms, other than the courthouse, for the
housing of county or district offices . . . if the commissioners court determines that the additional
building or rooms are necessary.” Local Gov't Code § 292.001(a) (emphasis added).! The language

“or provide by other means” is very broad and certainly does not limit a county to purchasing or

constructing county office space. We believe that this broad language authorizes the commissioners

court to provide for a county office in space owned by a private person if the commissioners court
makes the determination that the additional office space is “necessary.” The determination whether
the additional office space is necessary is for the commissioners court to make in the first instance,
subject to judicial review.

'With respect to section 41.011 of the Government Code, nothing in Letter Opinion No. 93-51
suggests that the legislature intended to limit a commissioners court’s authority to provide in-kind
compensation to a county attorney to county resources located in the county courthouse as opposed
to other county facilities. Indeed, the legisiative history recounted in the letter opinion supports the
opposite conclusion. See Letter Opinion No. 93-51 at 2 (quoting sponsor of the provision as stating
that it “makes clear that a district or county attorney, at the discretion of the county commissioners
court, can use county facilities, that is, office space, secretaries, and telephones, to practice private
law™).

For the reasons stated above, the arrangement you describe is authorized by Government
Code, section 41.001 and Local Government Code, section 292.001. You suggest that the present
arrangement between the commissioners court and the county attorney may violate article III, section
52 of the Texas Constitution. Provided that the arrangement constitutes part of the county attomey’s
compensation for official services rendered to the county and that the county receives a reasonable
return for the total compensation it provides the county attorney, the arrangement serves a public
purpose and does not run afoul of article II1, section 52.

"With the exception of county jail facilities, county buildings and offices procured under this section must be located
in the county seat. Local Gov’t Code § 292.001(b); see aiso id. § 291.002 (county attorney must keep office at county seat).
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SUMMARY

A commissioners court is authorized to designate a private office as the
county attorney’s official office if the commissioners court determines that the
additional office space is necessary. See Local Gov’t Code, § 291.001(a). A
commissioners court may provide the county attorney with a county-paid
employee and county-owned computer to use in the county attorney’s private
practice pursuant to Government Code, section 41.011. Provided that this
arrangement constitutes part of the county attomey’s compensation for
official services rendered to the county and that the county receives a
reasonable return for the total compensation it provides the county attorney,
the arrangement does not run afoul of article III, section 52 of the Texas
Constitution.

Yours very truly,

fisg 90,5

‘ Mary R. Crouter
Assistant Attorney General
Opinion Committee



