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Dear Mr. Dunlap: 

You ask whether a member bf the board of trustees of the Teacher Retirement 
‘System of Texas (the “system”), who was appointed in 1991 under Government Code 
section 825.002(b), becomes ineligible to serve when his spouse, a member of the system, 
retires. For the reasons explained below, we conclude the member becomes ineligible 
when his spouse retires from the system and receives an annuity, by virtue of Government 
Code section 8250032(a)(3). 

Section 825.002(b), the provision under which the board member was appointed in 
1991. requires the governor to appoint three members to the board 

who have demonstrated financial expertise, who have worked in 
private business or industry, and who have broad investment 
expertise, preferably in investment of pension fimds. None of the 
members appointed under this subsection may be a member or 
annuitant of the retirement system. 

Section 825.0032 provides in pertinent part as follows: 

(a) Except as provided by Subsection (b), a person is not eligible for 
appointment to the board if the person or the person ‘s VW: 

(3) uses or receives a substantial amount of tangible goods, 
services, or funds from the retirement system, other than 
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compensation or reimbursement authorized by law for board 
membership, attendance, or expenses. 

(b) Subsection (a)(3) does not apply to a person who is nominated 
for appointment under Section 825.002(c), (d), or (e). 

Subsections (c) and (e) of section 825.002 .provide for the appointment to the board of 
members of the system. Section 825.002(d) provides for the appointment to the board of 
a former member of the system who has retired from the system and is receiving benefits. 
Because the board member at issue was appointed under section 825.002(b), which 
provides for the appointment of board members with certain fmancial expertise, he is not 
excepted from 825.0032 subsection (a)(3) by subsection (b). 

You suggest that the board member will not become ineligible under section 
825.0032(a)(3) because&s wife’s annuity will not represent a “substantial amount.” We 
disagree. We believe that subsection (b) of section 825.0032, in providing an exception to 
subsedion (a)(3) for former members receiving benefits appointed under section 
825.002(d), indicates that the legislature determined that the receipt of retirement benefits 
would otherwise constitute a violation of subsection (a)(3). 

We also note that we do nit be&eve the board member is excepted fiom the 
section 825.0032(a)(3) prohibition because he was appointed in 1991 prior to its 
enactment. Section 825.0032(a)(3) was added in 1995 as part of chapter 555. See Act of 
May 24, 1995,74th Leg., RS., ch. 555,s 32, 1995 Tex. Gen. Laws 3332, 3352. Section 
75 of chapter 555 provides as follows: 

The terms of members of the Board of Trustees of the Teacher 
Retirement System of Texas appointed under Section 825.003, 
Government Code, aa it existed before the effective date of this 
section, expire on the effecfive date of this section. The changes in 
the qualifications and methods of appointment of other members of 
the board of trustees made by this Act apply only to members 
appointed for terms that begin on or &a the effective date of this 
section. 

Id. 3 75. The effective date of section 75 is August 31, 1995. Id. 8 77. We believe that 
the eligibility requirement in section 825.0032(a)(3) is a not a qualification for 
appointment. In chapter 555, the legislature also amended section 825.010 of the 
Government Code in pertinent part as follows: 

(a) It is a ground for removal &om the board if a trustee: 

(1) does nol have at the time of qpointmenl he qual(tknhtw 
requiredfor he trustee ‘s position; 
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(2) &es not maintain during service on the board the 
qual&aMns requiredfor the trustee ‘s position; 

(3) violates a prohibition established by Section 825.002(b) or 
825.0032. 

. . 

Id. 8 35 (italics indicate amendments). These provisions for removal indicate that the 
legislature distinguished between qualifications for service and the prohibitions listed in 
section 825.0032. For this reason, we do not believe that compliance with section 
825.0032(a)(3) constitutes a “qualitication” for appointment that is grandfathered by 
virtue of section 75 of chapter 555. Therefore, we conclude that section 825.0032(a)(3) 
applies to all board members, not just those board members appointed for terms that 
began on or after August 31,199s. 

Next you a& “In the absaye of a resignation, do the provisions of Texas 
Government Code, 5 825.010 require the formal notigcations specified and formal action 
by the attorney general or the appointing officer in order for the Trustee’s position to be 
consideredvacant...? Ifdisqualified...wouldthetrusteewnGnuetoholdoverin 
office until a duly appointed successor qualitks7” As noted above, section 825.010 
provides that violation of a prohibition in section 825.0032(a)(3) wnstitutes a ground for 
removal from the board. Subsection (c) of section 825.010 provides in pertinent part as 
follows: 

If the executive director has knowledge that a potential ground 
for removal exists, the executive director shag notity the presiding 
officer of the board of the ground. The presiding officer shah then 
notify the appropriate appointing officer and the attorney general that 
a potential ground for removal exkts. 

Section 825.010 requires the presiding officer to notify the appropriate appointing officer 
and the attorney general that a potential ground for removal exists; it does not 
automatically disqualify or remove a board member from oftice. -The attorney general or 
the appointing officer must take action in order to remove the board member fiorn office, 
see generally Gov’t Code ch. 665 (procedures for removal from office), and no vacancy 
would occur until the board member was actually removed. 
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SUMMARY 

A Teacher Retirement System of Texas board of trustees 
member, appointed under Government Code section 825.002(b), 
whose spouse retires from the system and receives an annuity, would 
bewme ineligible to serve by virtue of Governmen t Code section 
825.0032(a)(3). Violation of the prohibition in section 
825.0032(a)(3) wnstitutes a ground for removal from the board un- 
da Gov emment Code section 825.010. This section requires the 
presiding officer of the board to notify the appropriate appointing 
officer and the attorney general that a potential ground for removal 
exists; it does not automatically disqualify or remove a board member 
from office. The attorney general or the appointing officer must take 
action in order to remove the board member from office, see 
generally Gov’t Code ch. 665 (procedures for removal from office), 
and no vacancy would oc+xr until the board member WBS actually 
removed. 
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