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Dear Representative Gray: 

You ask whether a muni+lity that has entered into a %rategic partnership agreement” with 
a municipal utility district pursuant to Local Government Code section 43.0751 may collect a 
municipal hotel occupancy tax in the district. Enacted by the Seventy-fourth Legislature in 1995, 
section 43.0751 authorixes, and in some cases requires, a certain home-rule city and a municipal 
utility district located within the city’s extraterritorial jurisdiction to enter into a strategic partnership 
agreement proding for contkation of the district after annexation by the city.’ See Act of May 29, 
1995, 74th Leg., RS, ch. 787, 5 1, 1995 Tex. Gen. Laws 4078, 4078. Strategic partnership 
agreements may provide for, among other things, fbll-purpose annexation or limited-purpose 
annexation of the district. Local Gov’t Code $43.0751(f). 

You suggest that because section 43.0751(f)(8) allows strategic partnership agreements to 
in&de “such other lawful terms that the parties consider appropriate,” a city and a district may agree 
to imposition of a municipal hotel occupancy tax in the district. We do not believe that this provision 
allows the city to impose by agreement taxes that othenvise would be prohibited by law. 

Mtmicipalities are strictly limited in their taxing powers to those powers granted to them by 
the Texas Constitution or by statute. See Ci@ ofHearh v. King, 705 S.W.2d 812,814 (Tex. App.- 
Dallas 1986, no writ). The constitution provides that home-rule cities “may levy, assess and collect 
such taxes as may be authotized by law or by their charters.” Tex. Const. art. XI, 5 5. This taxation 
power, lie other ordiice enforcement powers, is limited to areas within a city’s corporate limits 
unless the city is authorized by the constitution or by statute, either expressly or by necessary 
implication, to levy taxes outside city limits. C$ Ciq of Austin v. Jamail, 662 S. W.2d 779,782 (Tex. 
App.-Austin 1983, writ dism’d w.0.j.) (stating that city must have express or necessarily implied 
authority to exercise its powers extraterritorially); Civ of West Luke Hih v. Wesfwood Legal 
Defense Fund, 598 S.W.2d 681, 686 (Tex. Civ. App.-Waco 1980, no writ) (same); Cify of 

‘Nanslly,*adty- all the area within a municipal utility district, the city assumea the powas, duties, 
assets, and &dig&m of the district, and the district is dissolved See Local Oov’t Code $5 43.07 1, .075, .076. 
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Skefwtier v. Hammer, 259 S.W. 191, 195 (Tex. Civ. App.--Fort Worth 1923, writ dism’d) (same); 
Attorney General Opinion JhG226 (1984) at 2 (same). 

Chapter 351 of the Tax Code authorizs municipalities to collect hotel ocoupancy taxes. Tax 
Code 8 351.002. Only certain cities are authorized to impose the tax outside city limits. Id 
3 351.0025 (“A municipality with a population of less than 35,000 by ordiice may impose the tax 
authorized under Section 351.002 in the municipality’s extraterritorial jurisdiction.“). 

When an area beyond a city’s boundaries is annexed by the city for tkh purposes, the area is 
subject to city ordiices and taxes. See Todv. City ofHouston, 276 S.W. 419,421 (Tex. 1925); 
M&q v. Cm, 11 SW. 541 (Tex 1889). Thus a city may impose a municipal hotel occupancy tax 
in an area tidy annexed by the city 

When an area is annexed for limited purposes, however, the city does not have general 
regulatory or taxing powers over the annexed area. See Civ of Nassau Bay v. Winograd, 582 
S.W.2d 505,508-09 (Tex Cii. App.-Houston [lst Dist.] 1979, writ refd n.r.e.) (holding that statute 
authorizing snnexation of area for limited purposes of aiding navigation and wharthge did not 
authorize city to exercise general regulatory powers over area); see also Local Gov’t Code 
8 43.130(c) (Prohibiting city that may BM~X area for limited purposes of applying phmning zoning 
health and safety ordinances from imposing taxes on any property in area or on any resident of area 
foracthityoccukng in area). Unless the constitution or a statute author&s a city to impose taxes 
in an area annexed for limited purposes, a city may not do so. 

The Seventy-fourth Legislature expressly authorized cities to impose a certahr tax in an area 
annexed for limited purposes pursmnt to a strategic partnership agreement under Local Government 
Code section 43.075 1: “A municipality that has annexed a district for limited purposes under this 
section may impose a retail sales tax within the boundaries of the district.” Id $43.0751(k). NO 
such authorimtion is provided for the imposition of hotel occupancy taxes. We conclude, therefore, 
that absent tbll-purpose annexation, municipal hotel occupancy taxes may not be imposed in a 
municipal utility district annexed pursuant to a strategic partnership agreement. 

http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/jm/JM0226.pdf
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SUMMARY 

A city may not collect a municipal hotel occupancy tax in a municipal 
utility district annexed for limited purposes pursuant to a strategic partnership 
agreement under Local Government Code section 43.0751. A city with a 
population of less than 35,000, however, may impose a hotel occupancy tax 
in the city’s extraterritorial jurisdiction pursuant to Tax Code section 
35 1.0025 irrespective of city annexation of the area. 

Yours very truly, 

-aqfF Barbara GritG 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 


