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Dear Senator Whitmire: 

You ask whether an amusement park may prohibit a peace 05cer t?om canying a 
concealed handgun on park premises under V.T.C.S. article 4413(29ee), section 32 or 
Penal Code section 46.035(b)(5). We assume you ask about a peace officer who is acting 
in the lawfbl discharge of an 05&l duty or is a patron of the amusement park, rather than 
an off-duty peace 05cer who is an employee of the amusement park.* We conclude that 
the provisions you ask about apply to persons who carry concealed handguns pursuant to 
a license under article 4413(29ee) and do not authorize an amusement park to prohibit a 
peace 05cer corn carrying a concealed handgun on park premises. 

Both article 4413(29&, section 32 and Penal Code section 46.035(b)(5) were 
enacted in 1995 by the Seventy-fourth legislature in Senate Bill 60, the concealed handgun 
1egislation.2 Article 4413(29ee) establishes a scheme whereby a person may apply to the 
Department of Public Safety for a license to carry a concealed handgun. Section 32 of 
article 4413(29ee) provides as follows: 

This article does not prevent or otherwise limit the right of a 
public or private employer to prohibit persons who are licensed under 
this article from carrying a concealed handgun on the premises of the 
business. 

This 05ce considered this provision at length in Attorney General Opinion DM-363. We 
were asked whether section 32 gives business owners and operators the right to post 
notices prohibiting persons 6om carrying concealed handguns on the premises of the 

‘Weals0 assUmthatthepeaa~~QesootCanythehaodgunsOlelyundertheButhorityaf 
V.T.C.S. article 4413(29.x.). See V.T.C.S. art 4413(29ee), 55 6 (general license), 27 fJaw cnfo- 
o&a alias license), 28 tJkerse for rdred peace officer); see also in& note 3. 

%ee Ad ofMay 16,1995,74th Leg., RS., cb. 229,$4,1995 Tex. Gen. Laws 1998,2013. 

http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/dm/dm363.pdf
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business, or whether it is limited to permitting employers to restrict their employees from 
carrying concealed handguns on the premises. See Attorney General Opinion DM-363 
(1995) at 5. After examining the law of trespass and the legislative history of Senate Bill 
60, this office concluded that section 32 applies only to the employer-employee 
relationship and merely authorizes an employer to prevent an employee who is a concealed 
handgun license holder from carrying a concealed handgun on the employer’s premises. 
See id. at 9. Therefore, section 32 is inapplicable to the relationship between an 
amusement park and a peace otiicer who is acting in the lawful discharge of an 05&l 
duty or is a patron of the park.3 

In addition to enacting article 4413(29ee), Senate Bill 60 also amended chapter 46 
of the Penal Code regarding the unlawfbl carrying of weapons to provide certain 
exceptions and prohibitions applicable to concealed handgun license holders. Those 
amendments include Penal Code section 46.035, the other provision about which you ask.4 
Subsection (b) of section 46.035 provides that a license holder commits an offense if he or 
she intentionally, knowingly, or recklessly carries a handgun under the authority of 
article 4413(29ee) in certain places, including an amusetnent park. See Penal Code 
$46.035(b)(5). Section 46.035 refers only to “‘license holders”J and deals only with the 
conduct of concealed handgun license holders. Because section 46.035 deals exclusively 

“We also note that in Attorney Gettend Opinion DM-363 this office conch&d that despite the 
limited scope of section 32, article 4413(29ee) does not affect the right of a pmperty owner to exhale a 
wnccalcd handgun license holder carrykg a concealed handgun from Ids or her premises under the 
criminal treqass statute. See Attorney Genera) Opinion DM-363 at 9; ne also Penal Code $30.05. That 
wncltion, however, is not d&positive of the authority of an amnsetnent park to exchtde a peace ofticer 
canyingaconccaledhandgunbeatuscapeacc~~genaallydoesnotavlyahandgunuodertbc 
authority of a cottceakd handgun license. A peace officer is excepted front the general Penal code 
prohiiitions against canying an tndawfnl weapon, see Penal Code 98 46.02, .03. by vittne of Penal Code 
section 46.15, a provision which was enacted in 1995 legislation nmelated to Senate Bill 60. See Act of 
May 28, 1995, 74th Leg., ch. 318, 8 18, 1995 Tut Gen. Laws 2734, 2741. Section 46.15 of the Penal 
Ccdeprovideaz 

Sections 46.02 sad 46.03 do not apply to peace officers and neither section 
prohibits a peace officer from carrying a weapon in this state, regard& of 
whether the officer is engaged in the actual discharge of the offiiar’s duties while 
carrying the weapon. 

You do not ask and we do not address whether this provision gives a peace officer an atlimtative 
right to carty a concealed handgun on property against the wishes of the property owner or whether it 
otherwise tiects the rights of a property owner under the criminal txapass statute. See Penal Code 
8 30.05. 

4See Act&day 16,1995,74th Leg., RS., ch. 229, p 4,1995 Tex Gen. Laws 1998.2013. 

%nai Cede $46,035(f)(2) (defining the term “license holder” to mean “a parson licnnmd to 
cmy a handgun under Article 4413(29ee), Revised Statutes”). 

http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/dm/dm363.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/dm/dm363.pdf
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with the conduct of license holders, it does not authorize an amusement park to exclude a 
peace officer canying a concealed handgun.6 

SUMMARY 

Neither V.T.C.S. article 4413(29ee), section 32 nor Penal Code 
section 46.035(h)(5) authorizes an amusement park to prohibit a 
peace officer, who is acting in the law&l discharge of an official duty 
or is a patron of the park, from carrying a concealed handgun on 
park premises. 

Yours very truly, 

Mary R &outer 
Assistant Attorney General 
Opinion committee 

6&e supro note I. 


