Office of the Attornep General
State of Texas
DAN MORALES February 20, 1997

ATTORNEY GENERAL

Mr. Steve Robinson
Executive Director

Texas Youth Commission
P.O. Box 4260

Austin, Texas 78765

Dear Mr. Robinson:

Letter Opinion No. 97-010

Re: Whether longevity pay and benefit replacement
pay are included within the capped salary rate for
Texas Youth Commission teachers (ID# 37379)

You ask whether the state employee longevity pay and benefit replacement pay provided by
subchapters D and H, respectively, of chapter 659 of the Government Code, are included in the
capped salary rate for Texas Youth Commission (“commission™) teachers under section 30.102(b)
of the Education Code and section 7(b), of article V of the General Appropriations Act adopted by

the Seventy-fourth Legislature.

Section 30.102(b) of the Education Code, enacted by the legislature in 1995,! provides as

follows:

A classroom teacher or full-time librarian employed by the commission is
entitled to receive as a minimum salary the monthly salary rate specified by
Section 21.402.2 A classroom teacher or full-time librarian may be paid, from
funds appropriated to the commission, a salary in excess of the minimum
specified by that section, but the salary may not exceed the rate of pay for a
similar position in the public schools of an adjacent school district.

Educ. Code § 30.102(b) (footnote added).

1See Act of May 27, 1995, 74th Leg., RS, ch. 260, § 1, 1995 Tex. Gen. Laws 2207, 2335.

*This section provides for the minimum moathly salary a school district must pay to each classroom teacher or full-
time librarian and the formula determining such amount. See Educ. Code § 21.402.
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Article V, section 7, of the General Appropriations Act, states the foliowing:

a. Each principal, supervisor, and classroom teacher employed in an
institution operated by the Texas Youth Commission shall receive a
monthly salary to be computed as follows: The applicable monthly salary
rate plus increments specified in Section 16.056,% Texas Education Code,
as amended, shall be multiplied by twelve to arrive at an annual salary rate.
Such rate shall be divided by the number of days required in Section
16.055,* Texas Education Code, for pay grades 1-11 twelve-month
employees, and the resulting daily rate shall be multiplied by the number
of on-duty days required of Texas Youth Commission educators, resulting
in the adjusted annual salary. The adjusted annual salary is to be divided
by twelve to arrive at the monthly rate ., . . .

b. The Texas Youth Commission may authorize salary rates at amounts
above the adjusted annual salary determined in the preceding formula,
but such rates, including longevity for persons commencing employment
on September 1, 1983, or thereafter, and excluding hazardous duty pay,
shall never exceed the rates of pay for like positions paid in the public
schools of the city in which the Texas Youth Commission institution is
located. Any authorized local increments will be in addition to adjusted
annual salaries.

General Appropriations Act, Act of May 25, 1995, 74th Leg., R.S., ch. 1063, art. V, § 7, 1995 Tex.
Gen. Laws 5242, 5807 (footnotes added).

You advise us that it bas been the commission’s practice at all institutions to pay a salary rate
above the adjusted minimum salary to match higher salary rates paid to teachers in adjacent school
districts (the “local increment™), and that when a commission teacher becomes eligible for longevity
pay the commission has reduced the amount of the local increment paid by the amount of the
longevity pay in order not to exceed the rate of pay for a similar position in the local public schools
(the “capped rate™). Beginning September 1, 1995, however, there are institutions adjacent to school
districts which do not pay the local increment so there is no local increment from which the longevity
pay can be deducted. By this, we understand, that the adjacent school district is paying the minimum
salaxy for a similar position so a commission teacher at such an institution is paid the adjusted
minimum salary. You advise us that a similar problem occurs with respect to benefit replacement pay
payable to eligible teachers. Pending an opinion from this office, the commission has elected to

3Such section is now codified in sections 21.402 and 21.403 of the Education Code. See Act of May 27, 1995, 74th
Leg..R.S., ch 260, § 1, 1995 Tex. Gen. Laws 2207, 2278-79.

“Such section is now codified at section 21.401 of the Education Code. Id., 1995 Tex Gen. Laws at 2277.
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deduct the longevity and benefit replacement payments from the adjusted minimum salary. The
commission, however, is concerned that it may be denying its teachers the benefits they are entitled
to as state employees under the Government Code or the full minimum salary they are entitled to

under the Education Code.

We first examine the longevity pay. Subchapter D of chapter 659 of the Government Code,
authorizes longevity pay. A full-time state employee’ is generally eatitled to receive & “longevity pay”
of four dollars in the employee’s “monthly compensation” for each year of “lifetime service credit”
after five years of service.* Gov't Code §§ 659.043, .044. Section 659.042 of subchapter D [ists
persons that are not entitled to longevity pay; commission teachers are not included in this list.”

In Attomey General Opinion[MW-334] this office determined that commission teachers are
state employees for the purposes of receiving longevity pay. See Attorney General Opinion
(1981) at 3. See also Attorney General Opinions |[H-775|(1976) (commission teachers are state
employees for purposes of receiving pay for accrued vacation time), (1976) (commission
teachers are state employees for purposes of receiving pay for sick leave). The office in such opinion
also concluded that commission teachers may receive longevity pay without violating the capped rate
set forth in the article I, section 2a(5) of the General Appropriations Act adopted by the Sixty-sixth
Legislature. Attorney General Opinion (1981) at 3. Such conclusion was based on a
determination that the “salary rate” as used in article I, section 2a of the General Appropriations Act,
Act of May 28, 1979, 66th Leg., R.S., ch. 843, 1979 Tex. Gen. Laws 24485, 2544, was “computed
on the basis of the base salary paid the teacher. Longevity pay which a TYC teacher receives. . . is
not part of that base salary, and, therefore, is not to be considered when calculating the teacher’s
‘salary rate.”” (1981) at 3 (emphasis in original). In contrast to the appropriations language
considered in[MW-334]* the current appropriations act specifically provides that longevity pay is to

A “state employee” is defined as an individual who: (1) is covered by the Position Classification Act, chapter 654
of the Government Code, (2) holds a linc item or exempt position, (3) works at least 20 hours a week for at least 4.5
consecutive moaths in a non-academic position at a state institution of higher education, or (4) is employed by the state on
ahourly basis. Gov't Code § 659.041(3).

*Payment of longevity pay begins after five years of service. The amount paid increases “when the 10th, 15th, 20th,
and 25th years of lifetime service credit are accrued.” Id. § 659.044(c).

*The list includes (1) a member of the legislature, (2) a person holding a statewide office that is normally filled by
an clection, (3) an independent contractor or its employee, (4) a temporary employee, (5) a public junior college officer or
employee, or (6) an academic employee of a state institution of higher education. Id. § 659.042.

*Article II, section 2(5) of the General Appropriations Act, Act of May 28, 1979, 66th Leg., R.S., ch. 843, 1979
Tex. Gen. Laws 2445, 2544, provided as follows:

Salary rates in excess of the minimum amounts specified in Senate Bill No. 116, as
amended, and the salaries of coaches and teachers of exceptional children, may be paid; but such
approved rates shall never exceed the rates of pay for like positions paid in the public schools

(continued ...}
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be included within the capped rate for persons commencing employment on and after September 1,
1983. See General Appropriations Act, Act of May 25, 1995, 74th Leg., R.S., ch. 1063, art. V, § 7b,
1995 Tex. Gen. Laws 5242, 5807 (commission may “authorize salary rates at amount above the
adjusted annual salary determined in the preceding formula, but such rates, including longevity for
persons commencing employnent on September 1, 1983, or theregfter, and excluding hazardous duty -
pay, shall never exceed the rates of pay for like positions . . . .”). Such language regarding longevity,
in fact, has been included in every appropriations bill adopted after 1981. See General Appropriations
Acts, Act of May 29, 1983, 68th Leg., R.S., ch. 1095, art. I1, § 16(b), 1983 Tex. Gen. Laws 5729,
6017; Act of May 27, 1985, 69th Leg., R.S., ch. 980, art. IL, § 16(b), 1985 Tex. Gen. Laws 3349,
292 (budget); Act of July 21, 1987, 70th Leg,, R_S, ch.78, art, II, § 2(a), (5)b), 1987 Tex. Gen.
Laws 253, 609, 612 ; Act of May 28, 1989, 71st Leg., R.S., ch. 1263, art. I, § 2(1)(d), 1989 Tex.
Gen. Laws 5093, 5517; Act of May 27, 1993, 73d Leg., R S, ch. 1051, art. IL, § 12b, 1993 Tex.
Gen. Laws 4518, 4971. This, in our view, is strong evidence of the legislature’s intent to change the
result of Attorney General Opinion MW-334] We, therefore, conclude that longevity pay is included
in the capped rate for teachers commencing employment with the commission on or after September
1, 1983. '

We next examine the benefit replacement pay. Subchapter H of chapter 659 of the
Government Code authorizes payment of benefit replacement pay to “eligible state employees.”
Before looking at the nature of such pay, we must first ascertain whether commission teachers are
“eligible state employees™ for the purposes of receiving such benefit replacement pay. “Eligible state
employee” under the act includes a person who on August 31, 1995, was employed by a state agency
as defined by section 606.061 of the Government Code and was eligible under former Government
Code section 606.064 for state contributions towards taxes paid by the employee for social security
coverage under the Federal Insurance Contribution Act (“FICA”). See Gov't Code § 659.121(2XA),
(BX7). Under section 606.061, definition of “state agency” includes “a department, commission,
board, office, or other agency in the executive or legislative branch created by the constitution or a
statute of this state.” Seeid § 606.061(3)(A). The commission is clearly a state agency within such
definition. See Hum. Res. Code § 61.011. State employees eligible for the state contributions under
former section 606.064 of the Government Code generally included employees of state agencies other
than those compensated on a fee’ basis. See Gov't Code § 606.064 amended by Act of May 22,
1995, 74th Leg., R_S., ch. 417, § 1, 1995 Tex. Gen. Laws 3029, 3030-31 (providing state payment
of state employees’ contribution for social security coverage (FICA)), .061(4) (definition of “state
employees™). Commission teachers as state employees were eligible under former section 606.064
for state contributions toward taxes paid by the employee for social security coverage. See Attorney
General Opinion (1981) at 3 (state’s contribution for social security coverage for

¥(...continued) '
of the city in which the State School or Home is located.

We note that commission teachers are paid a monthly salary. See Educ. Code § 30.102(b); General Appropriations
Act, Act of May 25, 1995, 74th Leg., R.S., ch. 1063, art. V, § 7, 1995 Tex. Gen. Laws 5242, SBO7.
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commission teachers a benefit ). See also Attorney General Opinions [H-7751(1976),[H-829](1976).
Thus, a teacher employed by the commission on August 31, 1995, and not compensated on a fee basis
is an “eligible state employee™ for the purposes of benefit replacement pay.

We proceed to look at the nature of the benefit replacement pay. As a way of background,
we note that the legislature authorized the benefit replacement pay to compensate state employees
for the reduction in net pay resulting from the elimination of the state contributions towards the
employees’ FICA taxes. See Act of May 22, 1995, 74th Leg., R.S. ch. 417, 1995 Tex. Gen. Laws
3029 (eliminating state’s payment of employee contribution, enacting authorization for benefit
replacement pay); General Appropriations Act, Act of May 25, 1995, 74th Leg., R. S., ch. 1063, art.
IX, § 154, 1995 Tex. Gen. Laws 5242, 6130 (purpose of appropriation to compensate for reduction
in pay from elimination of state contribution to be implemented under chapter 1063). The prior state
contributions constituted a “benefit” rather than “compensation” to an employee. See Gov't Code
§ 606.063 (contribution for FICA taxes under this section is not considered compensation to an
employee under any state law); Attomey General Opinion[MW-332| (1981) at 3 (state’s contribution
for social security coverage for commission employee a benefit and not part of base salary).

Benefit replacement pay, however, is part of the “salary” paid to state employees: Subchapter
H provides that “salaries or wages” paid after December 1995 to eligible state employees include
“benefit replacement pay.”"® See Gov’t Code § 659.122. Characterization of benefit replacement pay
as salary is further supported by the fact that payment of such amount increases the state’s
contribution to the federal government for social security taxes and the employee’s contribution to
a retirement system.!! See id § 659.123(2) (benefit replacement pay includes additional amount equal
to payment required to be paid to retirement system by employee because of benefit replacement pay);
General Appropriations Act, Act of May 25, 1995, 74th Leg., R.S., ch. 1063, art. IX, § 154(2), 1995
Tex. Gen. Laws 5242, 6130 (appropriations sufficient to pay increase in state’s matching
contributions to FICA and retirement system resulting from benefit replacement pay). Accordingly,
we conclude that the benefit replacement pay as the designation indicates, is “pay” and replaces the
contributions formerly made by the state for FICA taxes owed by the employee characterized as a
“benefit” rather than “compensation.” Therefore, based on the foregoing, as well as the legislative
treatment of longevity pay discussed above, we believe that the benefit replacement pay would be
included in a commission’s teacher “salary” for purposes of determining whether such salary exceeds

the capped rate.

'°Thcba1ditreplaomn1tpaymﬂinrizzdisinanammmtequalt05.85pmentof!lwoompensatioumcdbytbe
employee for that period not to exceed $965.25 in a calendar year plus an additional amount equal to the retirement
contribution required to be paid by the employee because of the benefit replacement pay. Gov’t Code § 659.123.

“A“tdimwtsystan"isdeﬁmdasthe Teacher Retirement System of Texas, the Employees Retireinent System
of Texas, the optional retirement program governed by Chapter 830 of the Government Code, the Judicial Retirement System
of Texas Plan One, or the Judicial Retirernent System of Texas Plan Two. Id § 659.121(6).
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Although it is our opinion that both longevity and benefit replacement pay are included within
the capped rate, we do not believe that the minimum adjusted salary may be reduced by the longevity
and benefit replacement payments. Section 30.102(b) of the Education Code provides that
commission teachers are entitled to receive a certain minimum salary and that the commission may
pay a salary in excess of such minimum but not above the capped rate. Under this section, there is
no discretion &s to the payment of the minimum salary but only as to amounts above it. Amounts
above the minimum salary and subject to the capped rate, based on our conclusion above, include
longevity and benefit replacement pay as well as any local increment. Thus, the only amounts subject
to reduction are the longevity, benefit replacement or local increment payments.

Qur conclusions above would appear to be a harsh result that does not take into account the
circumstances of commission teachers but which we are constrained to reach based on the language
of section 30.102(b) and the legislative treatment of longevity pay and benefit replacement pay.

SUMMARY

Longevity pay and benefit replacement pay are included in the capped
rate of salary for teachers employed by the Texas Youth Commission.
The minimurn salary paid to such teachers, however, may not be reduced
by the longevity and benefit replacement payments in order not to exceed

the capped salary rate.
Yours very truly,
oy VA 3%
Sheela Rai

Assistant Attorney General
Opinion Committee



