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Dear Mr. Lewis:

You have requested our opinion as to whether the vote of a city council which rejects the
reappointment of an incumbent municipal col.ntjudge is an “action” sufficient to terminate the tenure
of that judge even thoughno other person is appointed to that pesition. The pertment section 29.005
of the Government Code' provides as follows:

The judge of a municipal court serves for a term of office of two years
unless the municipality provides for a longer term pursuant to Article XI,
Section 11, of the Texas Constitution. A municipal court judge who is not re-
appointed by the 91st day following the expiration of a term of office shall,
absent action by the appointing authority, continue to serve for another term
of office beginning on the date the previous term of office expired. [Emphasis
added].

You inform us in your brief that the Robstown city council voted to reject the reappointment
of its mmicipal court judge, but did not appoint a successor within ninety-one days. You suggest that
in light of this provision and article XVI, section 17, of the Texas Constitution which provides that
“[a]ll officers within this state shall continue to perform the duties of their offices until their
successors shall be duly qualified,” action sufficient to terminate the tenure of the judge requires the
City of Robstown not only to reject the reappointment of the incumbent but also to provide a
successor. Absent such action, you believe that the municipal court judge would continue to serve
for another term of office beginning on the date the previous term of office expired. We disagree.

Based on the plain language of the statute, we believe that rejecting the reappointment of the
incumbent constitutes an “action” within the meaning of section 29.005. If the legislature had
intended the word “action” to be narrowly construed, we believe that it would have so provided.
In the absence of language to the contrary, we conclude that the legislature intended any affirmative
action taken by a city council to mean “action.” Accordingly, a city council who has voted to reject

"You state that the City of Robstown is a mumicipality as that term is defined in chapter 29 of the Government Code.
Gov’t Code § 29.001.
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an incumbent municipal court judge but has not provided for a successor is not required to appoint
a successor within the ninety-one day period.

SUMMARY

The rejection of a re-appointment is an “action” within the meaning of
Section 29.005 of the Government Code, and as such, is sufficient to
terminate the tenure of a municipal court judge even though a successor is
not named within the ninety-one day period.

Yours very truly,
Rick Gilpin /
Deputy Chief

Opinion Committee



