
QBffice of the Bttornep @eneral 

53tate of PCexafi 
DAN MORALES 

ATTORNEI GENERAL 

April 10, 1997 

The Honorable Steven C. Hilbig 
Bexar County Criminal District Attorney 
300 Dolorosa, Suite 5072 
San Antonio, Texas 78205-3030 

Letter Opinion No. 97-032 

Re: Whether a county may accept gifits of 
personal property on behalf of an alternative 
dispute resolution center (ID# 39473) 

Dear Mr. Hilbig: 

You have asked this office whether a county may accept gitls of personal property on behalf 
of an alternative dispute resolution center. We conclude that a county may not do so. 

As you explain the relevant fkts to us, the Bexar County Dispute Resolution Center (the 
“Center”), “an arm of Bexar County,” has been offered gifts of videotapes, books, and cash, and 
seeks to know whether it may accept such gifk. “However,” as your letter notes, “there is no specific 
statute that provides that a County or a Dispute Resolution Center may accept gifts of personal 
property.” Accordingly, your office has taken the position that the Center, may not accept such gifts. 
We concur. 

In Letter Opiion No. 88-106, this office considered the question of whether a county could 
accept donations, and concluded that “it would appear from a consideration of the scheme of 
statutory provisions in this regard that a county must have specific statutory authorization to accept 
donations for a particular purpose.” Letter Opinion No. 88-106 (1988) at 1. We adhere to that 
conclusion. Smce, as you note, the county does not have specific authority to accept donations of 
personalty for the Center, it may not do so. 

It may be that the legislature will wish to permit such donations for the purpose of maintaining 
the Center.’ Such a decision is properly the business of that body. 

%lternative dispute rshiion systems are established pwmmt to chapter 152 of the Civil Practice and Remedies 
cede. section 152.004 of the code go”em.9 their financing. 

http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/lo88/LO88-106.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/lo88/LO88-106.pdf
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SUMMARY 

The Bexar County Dispute Resolution Center has no statutory authority 
to accept gifts of personal property, and Bexar County may not accept such 
gifts for the Center’s benefit. 

Yours very truly, 
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ames E. Tourtelott 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 


