Oftice of the Attornep General
State of Texas

DA ORALES April 10, 1997
Ms. Patti J. Patterson, M.D., M.P.H. Letter Opinion No. 97-035
Interim Commissioner
Texas Department of Health Re: Whether the Texas Department of Health may
1100 West 49th Street conduct or commission study of market need and
Austin, Texas 78756-3199 feasibility, which the United States Department of

Housing and Urban Development requires before it
will issue mortgage insurance on hospitals and long-
term care facilities (ID# 39239)

Dear Commissioner Patterson:

The United States Department of Housing and Urban Development (the “HUD”) will not
issue mortgage insurance on a new or rehabilitated long-term care facility or hospital unless a state
agency in the state where the health-care facility is located has “conducted or commissioned and paid
[to prepare] an independent study” assessing the “market need and feasibility” of the proposed new
or rehabilitated health-care facility. You ask whether the department is authorized to conduct or
commission the study that is required before the HUD may issue mortgage insurance, We have
examined the department’s statutory authority, and we conclude that the department may conduct
the study. We also conclude that the department may contract with another state agency or, in
certain circumstances, an independent consultant to perform the study.

Federal law authorizes the Secretary of the HUD to issue mortgage insurance for the
development of nursing homes, intermediate care facilities,” assisted living facilities,® and hospitals.*
As you state, the HUD mortgage insurance benefits “those entities seeking . . . an economical source

For purposes of federal law, & “nursing home™ is a licensed facility that accommodates convalescents or other
persons who are not acutely ill and who do not need hospital care, but who need skilled nursing care and related medical
servioes. See 12 U.S.C. § 1715w(bX(1).

Federal law defines “intermediate care facility™ as a licensed facility that accommodates persons who, “because
of incapacitating infirmities,” require minimal, continuous care, but who do not need continuous medical or nursing services.
See id. § 1715w (b)(2).

*An “gssisted living facility” is a licensed facility that avails its residents of “supportive services™ to assist them in
camrying out activities of daily living, that may avail its residents of home health-care services, and that “provides separate
dwelling units for residents, . . . , which includes common rooms and other facilities appropriate™ to provide supportive
services to residents. See id. § 1715w(b)(6).

‘See id. §§ 1715w, 1715z-7. A “hospital,” for purposes of 12 U.S.C. § 17152-7, is a licensed facility that “provides
community service {to] inpatient medical care of the sick or injured . . . ; [and] not more than 50 per centum of the total

patient days of which during any year are customarily assignable to the categories of chronic convalescent and rest, drug and
alcoholic, epileptic, mentally deficient, mental, nervous and mental, and tuberculosis.” See id. § 1715z-7(b)(1).
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of funding” to construct or rehabilitate long-term care facilities or hospitals. The HUD secretary may
not issue mortgage insurance unless he or she has received either a certificate of need for the facility
from the designated agency or, if no state agency has been designated to issue certificates of need,
a “study of market need and feasibility that . . . assesses, on a marketwide basis, the impact of the
proposed [facility] on, and its relationship to, other health care facilities and services . . . .»* You ask
whether the department may conduct or commission and pay for the requisite study. You apparently
assume that no state agency has been designated to provide the HUD secretary with a certificate of
need, and we do not here examine your assumption.

You cite Attorney General Opinion[JM-754]as relevant to your inquiry. In that opinion, this
office considered whether the governor may provide the Secretary of the HUD with the requisite
certificates of need.® Under federal law as it existed at that time, the secretary could issue mortgage
insurance for health-care facilities only if the secretary had received a certificate of need from the state
agency designated in accordance with federal law to provide the certification.” Because the govemor
had not been appropriately designated, he was unauthorized to provide the HUD secretary with the
necessary certificates of need.* In 1988, after this office issued Attorney General Opinion(JM-754
the federal government amended 12 U.S.C. §§ 1715w(d)}(4)}(A) and 1715z-7(d)(4) to permit the
Secretary of the HUD to issue mortgage insurance not only upon receipt of a certificate of need from
the designated state agency but also, in a state where na state agency has been designated, if the state
has prepared or commissioned a study assessing market need and feasibility of the health-care
facility.” Hence, you ask whether the department may prepare or commission the necessary study
under the post-1987 version of the statute, and Attorney General Opinion[JM-754lis irrelevant to

your question.

The department’s authority to prepare or commission and pay for the study of market need
and feasibility depends not upon federal law but upon state law. Your question thus requires us to
consider whether state law authorizes the department to conduct or commission the study. In short,
we believe that state law authorizes the department to conduct the study itself, to contract with
another state agency to perform the study, or, in certain circumstances, to contract with an
independent consultant to perform the study.

The department is generally authorized “to better protect and promote the health of the people
of this state.”'® Additionally, the department may spend money it has received from the state, the

5See id. §§ 1715w(dX4XA), 17152-7(d)4).

SAttorney General Opinion[JM-754](1987) at 1.

"See id. at 2-3 (quoting 12 U.S.C. § 1715w(dX4)(A), amended 1988), 4-5.

%d. at 5.

9See 12 U.S.C. § 1715w historical and statutory notes; id. § 17152-7 historical and statutory notes.

1% ealth & Safety Code § 11.002.
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federal government, or any other public source.!! Health and Safety Code chapter 104 pertains more
specifically to the issue you raise.

Health and Safety Code chapter 104 creates the Statewide Health Coordinating Council*? (the
“coordinating council) and provides for the preparation and approval of a state health plan.* Under
Health and Safety Code section 104.021(a), the department must prepare a proposed state health plan
every six years and must review and update the plan every two years. The department must premise
the state health plan on information representing local, regional, and statewide perspectives' and
must develop the plan in accordance with coordinating council directives.!® Ultimately, the plan must
identify health concerns and health-service needs and suggest strategies for remedying perceived
shortfalls:

(e) The state health plan shall be developed and used in accordance with
applicable state and federal law. The plan must identify:

(1) major statewide health concemns;

(2) the availability and use of current health resources of the state,
including resources associated with state-supported institutions of higher
education; and

(3) future health service and facility needs of the state.
(f) The state health plan must:

(1) propose strategies for the correction of major deficiencies in the
service delivery system;

(2) propose strategies for involving state-supported institutions of
higher education in providing health services and for coordinating those
efforts with health and human services agencies in order to close gaps in
services; and

Usee id. § 12.011(a).
RSee id. § 104.011.
BSee id. § 104.021.
114, § 104.022(a).

BSee id. § 104.022(b).
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(3) provide direction for the state’s legislative and executive decision-
making processes to implement the strategies proposed by the plan.'

Thus, the department collects and compiles on a regular basis a large amount of information
about the state’s health-care resources and must draw conclusions about health-care needs.
Presumably, some of this information would be helpful in compiling the market-need and feasibility
study that the HUD requires. Moreover, the department’s involvement with the state health plan
does not end with the governor’s adoption of the plan. Rather, the department is “the state health
planning and development agency,”” although the department may contract with an appropriate state
agency to perform specific state health planning and development functions.'® In particular, the
department may collect and disseminate data from health-care facilities to aid in the development of
health-care resources and to accomplish state health-plan goals:

(a) The [Board of Health] by rule shall establish reasonable procedures for
the collection of data from health care facilities and for the distribution of data
necessary to facilitate and expedlte proper and effective health planning and
resource development.

(b) The board by rule shall specify the type of data required, the entities
required to submit the data, and the period during which the data must be
submitted.

(c) The department, in accordance with rules adopted by the statewide
heaith coordinating council, shall collect and distribute data necessary to
support specific state health plan goals,

(d) The department shall file, index, and periodically publish in a coherent
manner summaries or analyses of the data collected."

In our opinion, this section sufficiently authorizes the department to conduct a study of market
need and feasibility of a proposed health-care facility for purposes of the HUD, so long as the
department collects and distributes the data consistently with the applicable rules.® Market-need and

1614 § 104.022(¢), (f). The Health and Human Services Commission must be permitted to review the state health
plan before the coordinating council may approve it and submit it to the governor for adoption. See id. §§ 104.023, .024.

We are unaware of any statute, nor did you cite any, that would authorize the Health and Human Services Commission to
conduct or commission the market-need and feasibility study about which you ask.

177d. § 104.041(a).

14§ 104.041(0).

1914, § 104.042(a) - (d).

2We express no opinion as to whether the department, in compiling, assembling, and disseminating the market-
need and feasibility information the HUD requires, must comply with Board of Heaith rules or coordinating council rules.



Ms. Patti J. Patterson, M.D.,, MP.H. - Page 5 (L097-035)

feasibility data may be necessary “to facilitate . . . resource development.”*! Moreover, market-need
and feasibility data may be necessary “to support specific state health plan goals,”? particularly where
a new or rehabilitated health-care facility will correct a deficiency in the service-delivery system, as
identified in the state health plan.?

We believe the legislative history of Health and Safety Code section 104.042(a) - (d), quoted
above, supports our interpretation. The legislature added the substance of this section in 1985
following sunset review of the department and the Texas Health Facilities Commission, which issued
certificates of need for long-term health-care facilities and hospitals as the HUD required at that
time.* The Sunset Commission indicated in its report to the legislature that the department and the
Health Facilities Commission debated how specific the data collected for purposes of the state health
plan must be.”® Evidently, the health-plan data was not specific enough for certificate-of-need
purposes.® The Sunset Commission therefore recommended that the statute require the department
to collect and disseminate data “necessary to support state health plan goals which can be
implemented through the certificate of need process.” As supporters of the bill contended, by
requiring the department to “collect data that would assist the Health Facilities Commission in its
certificate-of-need process,” the amendment implementing the Sunset Commission’s recommendation
would “ensure that health facilities and resources are developed in an orderly and economical

fashion ™%

USee id. § 104.042(a).
e id. § 104.042(c).

Boee id. § 104.022(FX1).

U See supra text accompanying notes 6-9 (discussing federal law as it existed when this office issued Attorney
General Opinion JM-754|(1987)).

BTex. SUNSET ADVISORY CoMM’N, FINAL REPORT TO THE Gov. of TEX. AND MEMBERS OF THE 69TH LEG. 127
{Jan. 1985).

KSee id.
27 I d

22HousE STUDY GROUP, BILL ANALYSIS, C.S.H.B. 2091, 69th Leg., R.S. (1985).
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of-need program expire in 1985. Additionally, as we have already stated, the federal government
amended 12 U.S.C. §§ 17152(d)(4)(A) and 17152z-7(d)(4) in 1988 to permit the Secretary of the
HUD to issue mortgage insurance not only upon receiving a certificate of need but, in the alternative,
if the state has prepared or commissioned a market-need and feasibility study.®® Because the data the
department collects under Health and Safety Code section 104.042(a) - (d) is used for the same
purpose as the certificate of need, we believe that section authorizes the department to collect the
data required for the market-need and feasibility study.”

We note that the fiscal note to the 1985 bill that added Health and Safety Code section
104.042(a) - (d) stated that House Bill 1843 of that legislative session provided the funds to support
the department’s collection of hospital financial, utilization, and patient-discharge data.> House Bill
1843 did not pass, and we do not find a similar provision in the appropriations act that passed that
year.® We do not consider whether the appropriations act for the current biennium provides the de-
partment with funds to support the department’s collection of data required by section 104.042(a) -
(d).** The legislature may wish to clarify this issue during the current session.

Finally, the department may commission the study.®® Health and Safety Code section
104.041(b) authorizes the department to contract with another, appropriate state agency to conduct

BSee Act of May 28, 1977, 65th Leg., R.S., ch. 735, art. 2, § 2.114, 1977 Tex. Gen, Laws 1826, 1848,

RSee supra text accompanying note 9.

3We do not believe Health and Safety Code chapter 225 places the responsibility for the market-need and
feasibility study on the governor. Health and Safety Code section 225.004(a) authorizes the governor, by executive order
and to prevent the loss of federal funds, to “establish a program . . . to review capital expenditures made by or on behalf of
a health care facility.” See also Health & Safety Code § 225.005 (describing executive order). A capital expenditure would
include the costs of constructing or renovating a health-care facility, see id. § 225.001 (defining “capital expenditure™ and
“health care facility™), but section 225.004(a) appears to contemplate reviewing an expenditure once the expenditure has
been made. On the other hand, the market-need and feasibility study about which you ask would occur before the
expenditure has been made. Furthermore, the federal laws specifically listed as pertinent to Health and Safety Code chapter
225 do not include any provisions in title 12 U.S.C., which pertains to banks and banking. See id. § 225.002. Rather, all
of the listed provisions are found in title 42, which pertains to the public heslth and welfare.

32piscal Note, HB. 2091, 69th Leg., R.S. (1985).

Bgee Act of May 27, 1985, 69th Leg., R.S., ch. 980, at II-12 through I1-19, 1985 Tex. Gen. Laws 3349, budget
232 - budget 239.

MBut ¢f. Act of May 25, 1995, 74th Leg., R-S., ch. 1063, art. II, at [I-27, strategy E.1.2, 1995 Tex. Sess. Laws
5242, 5385 (allotting $1,866,231 to department to “[c]ollect, analyze and distribute data concerning health . . . status[] and
systerns as tools for decision-making and policy-setting™). We also do not consider whether the department may charge a
fee to conduct the market-need and feasibility study.

35Whether the department may pay for a commissioned study is dependent upon whether the legislature has
appropriated funds for the market-need and feasibility studies. See supra notes 32-34 and accompanying text.
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the necessary study.*® Additionally, Government Code section 2254.026 permits the department®’
to contract with a private consultant, but only if the department has a “substantial need for the
consulting services” and if the agency “cannot adequately perform the services” using department
personnel or cannot obtain the services by contracting with another state agency. Whether the
circumstances described in Government Code section 2254.026 exist is a question of fact that we
cannot resolve in an opinion. ‘

SUMMARY

The Texas Department of Health is authorized to conduct the study of
market need and feasibility assessing the impact of proposed long-term health-
care facilities or hospitals that is required before the United States Department
of Housing and Urban Development will issue mortgage insurance on the
facility or hospital.

The Department of Health may contract with an appropriate state agency
to conduct the requisite study of market need and feasibility. Alternatively,
the department may commission a private consultant to perform the study if
the circumstances described in Government Code section 2254.026 exist.

Yours very truly,

Ki:;cﬂy K.EOItroggc

Assistant Attorney General
Opinion Committee

3We note that Health and Safety Code section 108.008(b)(1) requires the department to contract with the Texas
Health Care Information Council to collect data under chapter 108 of that code. But we have examined chapter 108, and
we do not believe it applies to data the department collects under Health and Safety Code chapter 104. First, chapter 108
appears 1o relate primerily to the cost and quality of health-care services. See Health & Safety Code §§ 108.003(gX(1)XA),
2(B), (C), .006(a), .009(}, (k), .010; House Research Org., Bili Analysis, HB. 1048, 74th Leg., R.S. (1995) (requiring
Health Care Information Council to develop statewide system to collect data on health-care charges, utilization, provider
quality, and outcome of care), House Comm. on Public Health, Bill Analysis, H.B. 1048, 74th Leg., R.S. (1995} (indicating
bill motivated by consumers’ existing lack of access to information necessary to ¢valuate health-care services); Hearings
on H.B. 1048 Before the Senate Comm. on Health and Human Services, 74th Leg., R.S. (May 17, 1995) (testimony of
Senator Patterson) (tape available from Senate Staff Services Office). Chapter 108 docs not appear to relate to data
necessary 1o complete a market-need and feasibility study. Seocond, the Health Care Information Council is directed not to
duplicate any other data collection effort required by state or federal law, see id. § 108.006(a)(4), thus leaving the
department’s data collection effort under Health and Safety Code chapter 104 untouched. Finally, chapter 108 does not apply
to information regarding long-term care facilities, see id. §§ 108.002(6), (11), .009, which chapter 104 encompasses, see
id. § 104.002,

3See Gov't Code § 2254.021(4); see alsa id. § 2151.002(2)(A).



