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Dear Representative Qakley:

You ask whether section 617.002 of the Government Code prohibits public sector employers
from meeting with union representatives to discuss matters affecting employee working conditions.
This statute provides in part:

(a) An official of the state or of a political subdivision of the state may not
enter into a collective bargaining contract with a labor organization regarding
wages, hours, or conditions of employment of public employees.

(c) An official of the state or of a political subdivision of the state may not
recognize a labor organization as the bargaining agent for a group of public
employees.

You state as follows:

Some Texas cities contend that [section 617.002 of the Government
Code] . . . prohibits cities from recognizing the union as a representative for
the cities® employees (the union’s members) for any reason.

For example, if a union officer approaches city representatives to discuss
employee concerns, city representatives will refuse to talk with the union
representative. These cities apparently take the position that discussing any
matter concerning working conditions with union representatives amounts to
“collective bargaining” in violation of . . . [section 617.002].
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Chapter 617 of the Government Code was adopted by a single bill and was codified as former article
5154c, V.T.C.S.! Section 617.002 must be read together with other provisions of this law. Section
617.005 provides as follows: “This chapter does not impair the right of public employees to present
grievances concerning their wages, hours of employment, or conditions of work either individually
or through a representative that does not claim the right to strike.”

Attorney General Opinion|JM-156| which addressed questions related to the one you ask,
stated as follows:

Section 1 [of former article 5154¢, V.T.C.S., now section 617.002(a) of
the Government Code] prohibits officials of political subdivisions from
entering into “a collective bargaining contract with a labor organization
respecting the wages, hours, or conditions of employment of public
employees.” In our opinion, the term “collective bargaining™ necessarily
contemplates a process in which officials of a political subdivision and
representatives of a labor organization conduct negotiations with an eye
towards reaching a binding, enforceable, bilateral agreement between the
subdivision and the organization.?

It cited Beverly v. City of Dallas, 292 S.W.2d 172 (Tex. Civ. App.—El Paso 1956, writ ref'd n.r.e.),
in which the court explained the difference between collective bargaining and the presentation of
grievances:

The presentation of a grievance is in effect a unilateral procedure, whereas
a contract or agreement resulting from collective bargaining must of necessity
be a bilateral procedure culminating in a meeting of the minds involved and
binding the parties to the agreement. . . . [I]t is clear that the statute carefully
prohibits striking and collective bargaining, but does permit the presentation
of grievances, a unilateral proceeding resulting in no loss of sovereignty by the
municipality.*

'Actof April 17, 1947, 50th Leg., R.S., ch. 135, 1947 Tex. Gen. Laws 231, 231-32, repealed and reenacted by
ActofMay 4, 1993, 73d Leg., R.S., ch. 268, § 46, 1993 Tex. Gen. Laws 583, 686, 986 (codified at Gov’t Code ch. 617).

2See Gov't Code § 617.003 (prohibits public employees from striking). Public employees have an absolute right
to be represented in grievance presentations by a union that does not claim the right to strike. Corpus Christi Am. Fed'n
of Teachers v. Corpus Christi Indep. Sch. Dist., 572 S.W.2d 663, 664 (Tex. 1978).

sAﬂa'ney General Opinion JM-156 (1984); see National Labor Relations Bd. v. Sands Mfg. Co., 306 U.S. 332
(1938); Consol. Edison v. National Labor Relations Bd., 305 U.S. 197, 236 (1938) (discussion of collective bargaining).

Beverly, 292 S.W.2d at 176.


http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/jm/JM0156.pdf

Representative Keith OQakley - Page 3  (1L097-038)

Attorney General Opinion| JM-156| determined that the political subdivision could discuss
employment conditions with employee representatives without violating the predecessor of section
617.002. The opinion continued:

[A]Jithough political subdivisions may not recognize a labor organization as
the “bargaining” agent for any group of public employees, they may certainly
allow such an organization to act as spokesman for employees in
“consultations.™

The political subdivision is not obligated to implement anything discussed during the consultations,
and it retains the right unilaterally to prescribe employment conditions.®

Attorney General Opinion[JM-156|also determined that the predecessor of section 617.005
did not apply only to formal grievances filed by an individual.” Thus, an individual grievance is not
necessary to authorize a political subdivision to discuss employee working conditions with a labor
organization representing employees.*

Accordingly, section 617.002 of the Government Code does not prohibit public sector
employers from meeting with representatives of an employee union that does not claim the right to
strike to discuss matters affecting employee working conditions. The governing authorities of the
political subdivision must retain the right unilaterally to establish employment conditions.

The opinion relied on a dictionary defining “consult” as “1o ask the advice or opinion of” or “to deliberate
-together.™ Attorney General Opinior IM-156 [1984) at 4 (citing Webster's New Intercollegiate Dictionary (1981) at 241).

S1d.

?Attorney General Opinion[H-422](1974) at 2 (under former article 5154 public employecs have right to present
grievences individually or through representative which does not claim right to strike).

$Attomey General Opinion[]M-156|(1984) at 5; see Dallas Indep. Sch. Dist. v. American Fed'n of State, County
and Mun. Employees, Local Union No. 1442, 330 S.W.2d 702, 706 (Tex. Civ. App.—Dallas 1959, writ ref’d n.r.e.).


http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/jm/JM0156.pdf
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SUMMARY

The term “collective bargaining™ necessarily contemplates a process in
which officials of a political subdivision and representatives of a labor
organization conduct negotiations with an eye toward reaching a binding,
enforceable, bilateral agreement between the subdivision and the organization,
while the presentation of grievances is a unilateral proceeding resulting in no
loss of sovereignty to the political subdivision. Section 617.002 of the
Government Code does not prohibit public sector employers from meeting
with representatives of an employee union that does not claim the right to
strike to discuss matters affecting employee working conditions. The
governing authorities of the political subdivision must retain the right
unilaterally to establish employment conditions.

Yours very truly,

Do £ G

Susan L. Garrison
Assistant Attorney General
Opinion Committee



